Last news in Fakti

22 Юни, 2021 19:36 1 212 2

Високите температури представляват опасност за качеството на храната

  • високи температури-
  • храна-
  • натравяне-
  • здраве-
  • животни

Македонската АХВ предупреждава също, че повишените температури застрашават здравето на животните

Високите температури представляват опасност за качеството на храната - 1
Снимка: Shutterstock

Агенцията за храна и ветеринарство /АХВ/ в Република Северна Македония предупреждава, че прогнозираното повишение на дневните температури, които според метеоролозите в определени райони ще надхвърлят 40 градуса, увеличават опасностите от отравяне с храна и представляват потенциална опасност и за здравето на животните, предаде специално за БТА агенция МИА.


По отношение на храната, за да се предотврати евентуално отравяне, трябва да се направи правилен избор при доставката, да се осигури адекватен транспорт и условия за съхраняването ѝ.
АХВ припомня на гражданите да купуват храна от определени места, където продуктите, особено бързо развалящите се от животински произход, се пазят в хладилници.


"Да не се купува и консумира храна с повредена опаковка /смачкана, надута или напукана/, охладените или замразени продукти да се купуват в края на пазаруването, а бързо развалящата се храна като месото, млякото, яйцата и други продукти след пазаруването да не се пазят дълго в автомобилите и в други транспортни средства. Да не се купува охладена или замразена бързо разваляща се храна, която се съхранява извън хладилник или фризер. Храната да се пази в хладилниците на температура под пет градуса, сготвената храна на по-високите рафтове, а суровата на по-ниските. Термичната обработка на храната да се върши на температура над 60 градуса. Плодовете и зеленчуците да се измиват основно преди употреба, препоръчва АХВ.


Според агенцията при хранене в заведения трябва да се внимава това да става като се държи сметка за хигиената и сигурността. В обектите за бързо хранене да се избягва използването на добавки, които не стоят в хладилник, като майонеза, кетчуп, сосове. Ако смятате, че храната не е безопасна, хвърлете я, подчертава АХВ.


По отношение на животните Агенцията изтъква, че високите температури са стрес, който може да се изрази с намалена консумация на храна, увеличена употреба на вода, намалено производство на мляко и слаб прираст.


Високият процент влага и недостатъчната вентилация в обектите може да бъде причина за топлинен удар при животните, а слънчасването се явява като последица от прякото излагане на животните на слънце. Изходът може да бъде фатален и в двата случая, ако не се действа навреме. Напрегнатата работа или транспортът на животните при високи температури допълнително допринася за влошаване на състоянието. Ускорено и повърхностно дишане, несигурна походка, изразена повишена телесна температура, ускорен пулс, изплашен поглед, засилена жажда, тикове и крампи на мускулите накрая с неблагоприятна прогноза, са част от симптомите, по които може да се разпознае топлинният удар и слънчасванетно при животните. При такива условия животното трябва да се премести на хладно място или в охладено помещение, в което има достатъчно свеж въздух, да му се даде достатъчно количество прясна вода, посочва АХВ.


Телесната температура трябва да се намали с обливане или пръскане със студена вода, но трябва да се внимава разхлаждането на животното да се извършва постепенно. На животните трябва да се осигури достатъчно количество и постоянен достъп до прясна и чиста вода и престой в проветрени помещения.
Фермерите да внимават за гъстотата на животните в обектите. Животните да не се излагат директно на слънце, особено в най-топлите периоди на деня, и да им се осигурят навеси или естествена хладина. Животните да се пускат на паша в ранните утринни или вечерни часове - време, когато трябва да се организира и транспортът или животните да се използват за работа, когато температурите са по-ниски, напомня АХВ.


Агенцията напомня и на собствениците на домашни любимци да не оставят животните в затворен автомобил, който е директно изложен на слънце, и задължително да държат сметка и да избягват да ги разхождат през най-топлия период на деня.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    3 1 Отговор
    Не ме интересува какво става в Северна Македония ама ИЧ .Там са като в Северна Корея.
  • 2 У Кауфланду

    1 0 Отговор
    Ако е с изтекъл срок го пускат на промоция в Кауфланду. Германците ще ги научат, като влезнат во Европейската Уния.
Новини по държави: