Last news in Fakti

23 Юни, 2021 08:14 6 187 22

"Времето за преговори със Скопие и Тирана не е дошло"

  • северна македония-
  • албания-
  • българия-
  • ес-
  • преговори-
  • португалия-
  • ана закариаш

София очаква от Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти

"Времето за преговори със Скопие и Тирана не е дошло" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Португалското председателство на Съвета на ЕС направи всичко по силите си, за да се постигне решение за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана. Това заяви на пресконференция представителят на председателството Ана Закариаш след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург, предаде БТА.

Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират днес. Времето все още не е дошло, добави тя. Трябва да намерим общоприемливо решение. Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите усилия, да не се губи скорост и да се използват вече направените предложения. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат свикани преговори със Скопие и Тирана, заяви Закариаш.

Българският представител в заседанието, служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров, е потвърдил, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Той е отбелязал, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти - отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.

България настоява прилагането на договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка, е заявил Александров. Нашата страна отново е подкрепила рамката за преговори с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските реформи.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    14 24 Отговор
    Представителка,а не представител.Жена е.

    Коментиран от #8

  • 2 таню

    40 3 Отговор
    че ний албанците не сме ги спирали за ес доколкото знам. таз що тъй говори?

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ю.Кортес

    60 1 Отговор
    В спора с Гърция,Скопие искаха да са Александър Велики и пропуснаха 28 години.Можеха да са в ЕС преди нас и сега да ни таковат таковата.Вместо това станаха като оня който първо ял солта после му били тоягите и накрая си платил.Въпреки това,отново не са си научили урока.
  • 5 Пламен

    58 1 Отговор
    Комплексари са.Това е единствената нация която се срамува че са млада нация.
  • 6 21 улици в Гърция

    57 2 Отговор
    Носят името Василий Българоубиец, така го знае и целия свят! Само в РСМ Самуил бил македонец, и било гражданска война!

    Коментиран от #18

  • 7 Перо

    33 5 Отговор
    Македонистите още си мислят,че ще се наложат силово и цялата си енергия генерират в анти-български лобизъм в страните от ЕС. Зам.-министърът на външните работи не може да се оправдава,като ученик, в Люксембург с позицията на българското НС. Длъжен е да се ограмоти предварително за двустранните отношения и направи обобщени проблемите създавани от страна на РСМ и да говори за позицията на РБ,като нейн представител! Този зам.-министър е некадърен и следва да бъде отстранен!
  • 8 Обратно в началното училище

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Представител е правилно, а не представитвлКа.
  • 9 Стоян

    16 2 Отговор
    Някой непрекъснато си изтрива з@дник@ с БГ. Ами като толкова ривете за тия, вземайте си Ги бе Господа шенгенци. И в Шенген ги вкарайте. Халал, и на хайрлия да са Ви!
  • 10 Реалист плюс

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "таню":

    Щото западните демагози решиха да придвижват Албания и РСМ заедно. Щото западните лицемери винаги са много загрижени за лошите отношения на Баканите и затова редовно, без да забравят, наливат още масло в огъня - в случая и Албания да намрази България

    Коментиран от #13

  • 11 Полковник РУМНО

    31 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 12 Георги Илиев Митев

    1 4 Отговор
    Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда. Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи, че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).
  • 13 ббб

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист плюс":

    Ами Албания няма да намрази България, защото разбират какъв ни е проблема с Северна Македония, а и албанците не ги обичат много! Не виждам добронамерена логика да се задържа Албания, заради С.Македония !!
  • 14 Дебилчев

    17 0 Отговор
    РСМ не желаят да се разделят с югославския тоталитаризъм, да пускат Албания само
  • 15 Хитрото

    4 0 Отговор
    Кой ненормален ще вкара отрязани в ЕС , като отделна държава?
  • 16 Пандев

    3 27 Отговор
    Не само ще пуснете РСМакедония в ЕС, но и кървави сълзи ще леете. Следва и отцепване на благоевградска област, контрибуции, пренаписване на българската историография. България ще бъде лишена от право на глас в ЕС и право на вето. Сами сте. ДПС, ДБ, ГЕРБ и БСП ще подкрепят македонизма.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Перничанин

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пандев":

    Ей пашкуль.
  • 18 Е 83

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "21 улици в Гърция":

    и после сме имали външна политика външно ми истерство, договор за добро съседство и дрън Дрън. така и македонските ще излъжа и ще продължат българомразката политика. цивилизовани те гърци са срам за историята си с такива улици. патриотичните партии в България са позор, лъжци. хора не останаха, истински хора в това държавно управление ей, герпад иите у. раха всичко

    Коментиран от #21

  • 19 селянин

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пандев":

    Много ми се иска да видя как ще ни вземете Благоевградка област, хайде тръгвайте какво чакате, направо елате с войската си до София да ни пренапишете историята. Ама вмвсто да се правите на завоеватели си гледайте първо вашета територия че Албанците са ви завзели вече.
  • 20 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Времето няма и да дойде никога , и стига c тия мaнтри зa брaтcкия нaрoд в cкoпcкo . Eдинcтвeнoтo нeщo , кoeтo ни интeрecувa тaм e cпaзвaнeтo нa прaвaтa нa бългaритe , кoитo живeят тaм . Нямa брaтcкa държaвa и нaрoд в нeя , кoйтo e cъcтaвeн oт мoзъчнo уврeдeни cърбoмaни , aлбaнcки тeрoриcти и нoркoрoзпрocтрaнитeли . Вeтo дo дупкa , нe ни трябвa дa лeгaлизирaмe aлбaнcки и cръбcки рaзбoйници , кaктo и дa им дaвaмe зeлeнa cвeтлинa зa Eврoпa , кaтo пo тoзи нaчин щe нaпълним и Бългaрия c тaзи пacминa oт , кoятo цял cвят бягa .
  • 21 Бъркаш, не написах

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Е 83":

    Че вече улиците се казва Васил Втори!
  • 22 Скопие лъжат че са бедни!

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube