23 Юни, 2021 22:00 4 360 46

Гърция протестира: Не сме доволни от начина, по който Скопие изпълнява Преспанския договор!

  • гърция-
  • северна македония-
  • алексис ципрас-
  • зоран заев-
  • преспанско споразумение

Съобщава се още, че меморандумът за сътрудничество е отложен, за да може Зоран Заев да разбере, че има някои задължения, които не може да пренебрегне

Гърция протестира: Не сме доволни от начина, по който Скопие изпълнява Преспанския договор! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция призова премиера на Северна Македония да изпълни изцяло споразумението от Преспа за името на страната във всички контексти, включително международни спортни събития, предава БГНЕС.

В. „Катимерини” съобщава, че Атина отлага планираната парламентарна ратификация през юли на три меморандума за сътрудничество, подписани между двете страни, до септември и може би до по-късно.

Атина отговори на туит на Зоран Заев, в който премиерът на Северна Македония спомена националния отбор по футбол на страната си, който участва в Европейското първенство 2020, като „Македония“, като пропусна квалификацията „Северна“. „Изискваме пълното прилагане на споразумението от Преспа и неговия дух и призоваваме г-н Заев да се въздържа от риторика на разделението, особено по такъв деликатен въпрос като футбола“, заяви говорителят на правителството Аристотелия Пелони.

„Във всеки случай добросъвестното прилагане на споразумението е един от критериите за присъединяване на страната към Европейския съюз“, отбеляза тя.

Съобщава се, че меморандумът за сътрудничество е отложен, за да може Заев да разбере, че има някои задължения, които не може да пренебрегне.

Пелони напомни на репортерите какви са резервите на "Нова демокрация" към споразумението от Преспа, подписано от предишното правителство на СИРИЗА през 2018 г.

По-конкретно, тя каза, че основните възражения на управляващата партия са по въпросите на езика и идентичността, които в последно време често излизат на преден план.

Правителството ясно заяви намерението си, че иска да приложи споразумението, въпреки първоначалното противопоставяне от страна на "Нова демокрация".

Но от друга страна също така ясно дава да се разбере, че няма да си затваря очите за това, което смята за смесени сигнали, идващи от Скопие относно намеренията му да изпълни изцяло споразумението.

Посещавайки мача в понеделник между Северна Македония и Холандия в Амстердам, Заев написа в "Tуитър": „Днес от стадиона в Амстердам предлагам силната си подкрепа на македонския национален отбор по футбол.“


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    109 1 Отговор
    Е точно за това макетата не заслужават нишо. Измекяри...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 българина

    54 0 Отговор
    ние искаме пълнорто наименование на етноса, бълфарски македпнци от западна България!
  • 4 6021

    85 0 Отговор
    Византийците не са за подценяване, дори когато ти даряват! Евала!
  • 5 Ева

    116 3 Отговор
    Гърция за една дума изпусната от Заев веднага скачат, а на нас РСМ ни взе половината история и ние само си траем 30 години! Браво на гърците !!
  • 6 Зайо

    24 5 Отговор
    И ти ли Бруте!
  • 7 xaxaxaxx

    55 0 Отговор
    Дубрютру! Онези мелезаци само подписват ...ходи ги търси после.
    Важното е да преметнат някой си, че да могат да крадат пари от ЕС.
  • 8 Брендиманска

    4 10 Отговор
    Грекос крекос да прочетат що е то македонец в уйкипедията и да си спомнят една фин.инджекия от Президентът на РФедерейшън

    Коментиран от #11

  • 9 Казах ли ви?

    36 5 Отговор
    Зайо ги изпързаля на Преспа! Така ще изпързаля и нас!
  • 10 Перо

    57 0 Отговор
    И Гърците им набиват обръчите! Не знам защо “макетата” си мислят,че измисленият “национализъм”,наречен македонизъм на неетническата нация и държава с 28-годишна история,може да вирее вечно и да влезе в ЕС. Даже дават акъл как ЕС да се промени,специално за приемането на РСМ. Излиза,че РСМ ще приема ЕС.

    Коментиран от #19

  • 11 хахахахаха

    51 1 Отговор

    До коментар #8 от "Брендиманска":

    Гърците са пределно наясно...и албанците са наясно...и сърбите са наясно. Защо обаче да ти правят безплатни услуги?

    09.10.2020
    Арсим Зеколи: "Откритата омраза на Македония срещу българите е от чувство за малоценност"
  • 12 Госあ

    39 3 Отговор
    Поне гърците са ни съюзници защитавайки собствените си интереси. Защото на тая територия останаха само продажници. Нищо чудно и историята на дедите си да продадат.

    Коментиран от #24

  • 13 Тоалетна хартия

    29 2 Отговор
    Малиии, гърците им го набиха с 300 на македоноидиотите, подкараха ги с гръцка количка. Тия , така и не разбраха, че такава държава Македония няма и ще бъде унищожена.....Дали от албанци, гърци, сърби или българи, нямат бъдеще,!!!
  • 14 хахахахаха

    41 1 Отговор
    Косовски фенове: Бог ви създаде българи, Тито ви направи македонци
    17 февруари 2012
  • 15 Македонски

    4 36 Отговор
    Пирин е наш

    Коментиран от #16, #17, #18, #20, #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тоалетна хартия

    31 0 Отговор

    До коментар #15 от "Македонски":

    Както й македонския полуостров, македонското море, македонската стена, Луната , Марс, македонския водопад......
  • 19 Брендиманска

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Иззмисленният Национализъм е пръснат в 26 държави ! Справка македонци (нация) в уйкипедията
  • 20 Борис_София

    45 1 Отговор

    До коментар #15 от "Македонски":

    Да, наш е на България. Започвай да учиш албански език маке, скоро ще ти бъде официален език. Ще плачете за България родоотстъпници, преоблечени в сърбоманска кожа, но ще е късно. Това, което турците не успяха да направят с вас за 550 години, сърбите го направиха за 50 години. Още треперите и пълните памперсите, само като чуете сърби и УДБА. Но хак да ви е, няма прошка за предатели.

    Коментиран от #21

  • 21 Брендиманска

    2 23 Отговор

    До коментар #20 от "Борис_София":

    Западна Стара планина у Сърбия. Да не затреперят и тукашните полетице изключили бившето СФРЮ?

    Коментиран от #30

  • 22 Полковник РУМНО

    23 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #23

  • 23 Брендиманска

    1 11 Отговор

    До коментар #22 от "Полковник РУМНО":

    Ела на себе си ! Гърците получиха пари от Цанков (не камък) а номер 28 в България но по диагонал далеече на Изток
  • 24 Стамат

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Гръците са ни всичко друго но не и съюзници, седат и гледат сеира, ако бяха на наша страна досега щяха да са го казали ама си мълчат

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Госあ

    22 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стамат":

    На балканите няма съюзници. Иначе, в интерес на истината са го казвали не веднъж ! И то официално. Пак заради интереси, разбира се.

    Коментиран от #29

  • 26 И кой ти е съюзник?

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стамат":

    Турците, Скопианите, Сърбите?

    Коментиран от #27

  • 27 Брендиманска

    6 7 Отговор

    До коментар #26 от "И кой ти е съюзник?":

    Д-р Ж.Желев ги барна на къс пас 26.05.2001 създаде Балкански Политически Клуб. НДСВ 2001 се сгромолясаха, сега ГЕРБ-СДС на 04.04.2021 тоже
  • 28 Стамат

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Македонски":

    Така е, в момента в който изрицитирате най-популярното и известно стихотворение на патриарха на Българската литература Иван Вазов, идвате и си го вземате Пирина😡
  • 29 Ами някои се е погрижил

    6 25 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Да е така - всички тия "етноси" и нацийки на Балканите са напълно скроени и измислени за да Ви разделят по кошари - затова и толкова азбуки са ви направили като няколко хилядолетия ви претопяват с монголски орди от Китай - Авари, кутригури утригури /прабългари/, Печенеги, Кумани и т.н и как така града Куманово в Скопие е съществувал по времето на Македонските Гърци - остатки от които има и в България и в т.н. Северна Македония така че генетично не всички са "българи" , нито говорят български а един от славянските диалекти, включително огромното болшинство от т.н. българи са остатъците от разпада на Византия съдържаща и потомците на Траките и т.н. следователно и България няма никакви исторически основания да се назовава с име на варвари от вътрешна Монголия понастоящем живеещи в Татарстан Русия!

    Коментиран от #32, #34, #37

  • 30 Борис_София

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "Брендиманска":

    То и Западните покрайнини, населени с българи са в Сърбия, Струмица и околия е било в Царството България, имали сме и излаз на Бяло море между р. Места и р. Марица, дори и гарата на гр. Одрин е била българска и т.н., т.н.... Териториите на запад от линията Енос-Мидия бяха за България, Сърбия и Гърция, ама е било 17 май 1913г. За Северна чукария нито буква тогава, нито като народ, нито като държава. Сега сме 23 юни 2021г. и реалностите, клонят към безродна толерастия, или по-скоро към шиззззофрения.

    Коментиран от #31

  • 31 Брендиманска

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Борис_София":

    Въпросът не е кое къде е било, а защо участници от бг страна мълчат за този клуб? В уйкипедията на Ж. Желев са упоменати. Та така към 23.06.2021

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Борис_София

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Брендиманска":

    Не мога да те разбера! Поясни, какъв клуб и какви политици?

    Коментиран от #36

  • 34 Госあ

    13 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ами някои се е погрижил":

    Айде пак, анадолците изобщо не трябваше да припарвате до училище. На полето с тютюн и толкова. А не са да ми пишете глупости полуграмотно.
  • 35 Госあ

    11 0 Отговор
    Пуйките с Й са същите като макетата, с крадена история. Анадолска пасмина примати припарили до Европа благодарение на алчността на западняците и липсата на съюзници на балканите.
  • 36 Брендиманска

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "Борис_София":

    Нали съм написала в коя биография-уикипедия да прочетеш? 26.05.2001 е създаден с участие на съседните държави по инициатива на Ж.Желев.
  • 37 Нейко Томов

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ами някои се е погрижил":

    От твоите объркани бълнувания нищо не може да се разбере
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ькфкфк

    13 1 Отговор
    много злобни тия македонци, че и прости
    за какво им е ЕС, за помощи, или паспорти да избягат от любимата им македония
    жалко че изобщо имаме някаква работа с тях, то е мъчение
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Аууууу

    11 0 Отговор
    ам чи ся Швецко, Нидерландско и сичко еуропейско нема ли да скочи на Елиника що така грубо се отнасят с макетата?
  • 44 Фактология

    1 2 Отговор
    Има видео документ от La verita,как за признаването на сегашна Северна Македония изиграват роля Берлин+Сорос установявайки признаването на Скопие и милионите, които получи Ципрас.Видеото предоставено от La vita ни предоставя и куфарчетата с подкупа.Така че по-полека.
  • 45 Скопие лъжат че са бедни!

    0 6 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 46 Карлово

    8 0 Отговор
    Браво на Гърците,точно така се прави,няма хън мън,нашите политици хубаво да гледат и да се учат иначе...... политическата смърт ги дебне от всеки ъгъл!!!!!Тежко и горкона този Български политик и неговата партия,който посмее да се огъне пред македонците.
Новини по държави: