29 Юни, 2021 09:22 1 192 2

442 реактора в света генерират над 392 гигавата електроенергия

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • реактори-
  • енергетика-
  • енергия-
  • електричество-
  • маае

Има безпрецедентен и траен спад в търсенето на електроенергия в много страни

442 реактора в света генерират над 392 гигавата електроенергия - 1
Снимка: Shutterstock

Операторите на АЕЦ по целия свят поддържат надеждна експлоатация на атомните електроцентрали по време на пандемията от COVID-19, показват данните на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за 2020 г., събрани в информационната система PRIS. В доклада се посочва, че ограниченията върху икономическата и социална активност по време на здравната криза през годината са довели до безпрецедентен и траен спад в търсенето на електроенергия в много страни, който достига 10% или повече на годишна база.

„Това създаде предизвикателства както за производителите на електроенергия, така и за системните оператори. Нисковъглеродното електричество преобладаваше с нарастващ принос на възобновяемата електроенергия и производството на атомна енергия се оказа устойчиво, надеждно и адаптивно. Гъвкавостта на атомната енергетика показа как тя може да подкрепи прехода към чиста енергия“, посочват от МААЕ.

Според Седрик Левандовски, вицепрезидент на EDF, потреблението на електроенергия във Франция е спаднало с около 15% по време на локдауна и голяма част от търсенето е задоволено от атомни, водни и други възобновяеми източници. В края на декември 2020 г. атомният енергиен капацитет в света е 392,6 гигавата от 442 действащи реактора в 32 държави. От 2011 г. атомните мощности постепенно нарастват – свързването на нови енергоблокове към мрежата и модернизацията на съществуващите реактори са увеличили атомната енергия в световен мащаб с около 23,7 гигавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    3 0 Отговор
    По време на пандемията имаше спад на консумация на ел. енергия, но сега търсенето се вазвръща. В по-дългосрочен план търсенето още ще расте, защото населението на света се увеличава, автомобилите се електрифицират, някои от развиващите се страни успешно се развиват и електрифицират ...
  • 2 Госあ

    0 0 Отговор
    Ако наистина някой мисли за климата, нивата на консумация от простолюдието трябва да останат на тези нива, дори и след пандемията. Включително и туризма.