Last news in Fakti

30 Юни, 2021 11:10 2 425 56

От Капитолия премахват статуи на американци, свързани с робството

  • робство-
  • сащ-
  • закон-
  • капитолия-
  • вашингтон-
  • бюст-
  • статуи

В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес

От Капитолия премахват статуи на американци, свързани с робството - 1
Снимка: Shutterstock

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи премахването от Капитолия на бюст на Роджър Тейни - петият председател на Върховния съд, известен най-вече с решение в подкрепа на робството, както и статуи на Джеферсън Дейвис и други видни фигури на Конфедерацията, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

285 членове на долната камара на Конгреса подкрепиха мярката, а 120 техни колеги бяха против. Всички демократи, както и 67 републиканци, гласуваха със "за". Миналата година Камарата на представителите вече одобри подобен законопроект, но той бе отхвърлен от контролирания тогава от републиканците Сенат. Сега застъпниците на инициативата се надяват резултатът да е различен, тъй като в Белия дом е президентът Джо Байдън, а горната камара на Конгреса на практика е контролирана от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Сегашните правила не позволяват на конгресмените да демонтират статуи на Капитолия. В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес, за да бъде отдадена почит на хора, изиграли важна роля в неговата история. Те може да бъдат заменени само при съгласието на законодателното събрание и губернатора на съответния щат.

Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал - първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ. През 1857 г. Тейни се произнася, че чернокожият Дред Скот е роб, а не гражданин, и затова няма право да заведе дело във федерален съд. Освен това той застъпва становище, че законодателство, ограничаващо робството в определени територии, е противоконституционно. Свалените статуи ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    49 3 Отговор
    Какво робство? Имало е присъствие и владичество.

    Коментиран от #8

  • 2 Всичката

    42 1 Отговор
    Мара втасала , до статуите стигнала !
  • 3 dfu

    54 1 Отговор
    Да махнат статуите на всички бели, че е расистко. :)
  • 4 Немска мъка

    58 1 Отговор
    Америка до 20 години е свършена

    Коментиран от #21

  • 5 барчо

    46 1 Отговор
    През годините на робството в Америка и унищожаването на индианците са свързани всички американци без изключение. Говорим разбира се за тия дето имат паметници. Но е интересно там, че издигат паметник на престъпник, който и се е издирвал, а в момента на ареста му е пазарувал с фалшиви долари, което е изключително тежко престъпление там в САЩ. Това, че става жертва на безсмисленото насилие на полицая при задържането му и умира, не го прави герой за подражание и примерен гражданин.

    Коментиран от #12

  • 6 Ами поставете.......

    47 1 Отговор
    Статуи на негри от Сомалия и Африка и забранете на бели изобщо да се кандидатират за президенти - както в английското BBC вече приемат само черни! Незнам дали знаете но в САЩ по закон вече не може да има и реклама по ТВ без участие на черен примерно обесняващ на "глуповата" бяла жена как да ползва дамски превръзки!
  • 7 Джон

    32 0 Отговор
    Съдийте не взимат решения въз основа на личните си виждания, те отсъждат съобразявайки се с действащите закони и конституция. Премахването на статуя на съдия, постановил решение облягайки се на действащата конституция е смешно и лицемерно действие!
  • 8 Така е

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    За това турция налива пари и подменя история и учебници- турското робство стана съжителство. Иначе, и ние трябва да премахваме джамии свързани с робството, а те са много, още повече някои строени върху християнски храмове.

    Коментиран от #56

  • 9 До негрите ......

    42 2 Отговор
    Като се чувстват толкова "угнетени" в САЩ и животът им толкова непоносим защо не си съберат партакешите и върнат обратно в Африка по родните си страни?! Никой не ги държи насила там!
  • 10 Деймос

    40 1 Отговор
    САЩ са влезли в ПЕРЕСТРОЙКА ...и скоро ще си имат и проблеми със целостта на държавата !
  • 11 Перо

    27 1 Отговор
    Байдън няма ли да сложи статуи,само на цветнокожи джендъри на чичко Шорош.
  • 12 барчо

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "барчо":

    имах в предвид, че е достоен да му бъде издигнат паметник. Американеца от африкански произход е бил насилник с множество висящи дела и няколко влизания в затвора, като в момента на ареста пак е извършвал тежко престъпление. Това ли е примера, който тази нация ще дава на поколенията си за подражание??? Да. В общи линии след години като се продължава да се бръмчи, че бил жертва, престъпленията му няма да ги афишират, но децата и който се интересува като си направи справка, ще разбере, че един закоравял престъпник е овековечен с паметник като герой и е достатъчно няколко десетки да си направят извода, че да си престъпник не е чак толкова лошо и .........
  • 13 Съдията Дред

    27 1 Отговор
    На колене ! След това е ясно, и да не се оплакват. Очаквам щатите да натиснат ЕС да обложи всички свои бели граждани с допълнителен данък, от който да се хранят любимите им "афроамериканци".
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Всички тези действия.......

    20 1 Отговор
    На "демократите" са една ежедневна провокация и ежедневно насаждане на расизъм и подготвяне на сегрегация и гражданска война! Съберете този Алцхаймер който се представя за президент на САЩ в Белия дом докато е време защото после ще е вече късно и няма да мине без гражданска война, глад и всички произтичащи проблеми!......
  • 17 Крис51

    22 1 Отговор
    Сами се вкарват в спирала, която може да им създаде тепърва сериозни проблеми. На тази логика какво ще правят относно Андрю Джаксън, на когото е кръстена цяла ера в историята на САЩ? Президентът, който е сключвал спекулативни сделки с индиански земи и издал законите за резерватите за индианци. Да не говорим, че самите т. нар. Бащи на нацията са половината робовладелци. Дори Колумб излезе виновен. Не знам какво направиха с националния празник в негова чест.
  • 18 100pera

    30 1 Отговор
    Жалка история. Държава, която след три дни ще стане на 245 години вече "прочиства" историята си. Глупаво е. Ами като са тръгнали - да "махнат" САЩ, бе! Колко от т.нар. "бащи основатели" НЕ СА БИЛИ робовладелци?
    Пишат се "демократи", а тя самата демокрация, как е започнала? 2000 граждани на Агората в Атина (само мъже щото жените нямат право) гласуват и приемат законите. А в това време 20 000 "говорещи оръдия на труда" - роби произвеждат материалните блага... Дай да сринем всички древногръцки и древноримски статуи щото нали - робство е имало!

    Коментиран от #22

  • 19 иван

    14 0 Отговор
    Значи всички статуи
  • 20 Тия съвсем изкрейзиха

    16 0 Отговор
    С тия машини де ги облъчват по улиците. А нещо санкции от ООН за избитите индиянци?
  • 21 Много си оптимистичен даже......

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Немска мъка":

    С тези темпове на разруха /разбира се напълно умишлено/ още до 10 години няма да познаем Америка май!........

    Коментиран от #23

  • 22 Да добавим......

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "100pera":

    А колко от основателите на САЩ, учени, лекари, специалисти както и извеждането и впоследствие на супер сила са били Африканци?!

    Коментиран от #27

  • 23 Ми то сега

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Много си оптимистичен даже......":

    Жълтурите са най-голямия етнос. Повече от афрото и латиносите
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шайба

    17 1 Отговор
    Имам тук един въпрос,сега като не са уж робовладелци американците,та може ли нелегален имигрант,който живее в щатите от десетилетие без статут на гражданин,да заведе дело във федерален съд за дискриминация примерно?!То ясно,че не може и отново изниква въпрос,защо аджеба го държат там след като няма граждански права,а също и изгледи скоро да получи такива,не е ли това също робство но просто в съвременен вариант.Още повече,че за това там никой не смее да надигне глас и вратите им в същото време са широко отворени за всякакви имигранти,дошли подлъгани от американската мечта или бягайки от хаоса и мизерията,която самите САЩ сеят по света,за да свършат като безправни роби на американската система в името на оцеляването си или на личните си амбиции,а може и на двете.Това е типична робска експлоатация на човешките слабости характерна за буржоазното общество,което е отдавна отживелица в съвременния свят,но още налице в САЩ,който на всичкото отгоре претендира,че е върхът на цивилизацията.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 100pera

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "Да добавим......":

    Ми то архивите им са в наличност и който иска - да ги чете. Робите са произвеждали около 4% от това, на което сега му викаме БВП.
    А и е имало доста робовладелци - негри, както е имало и роби, които са имали собствени роби... Най-гадното е, че нещата започват да придобиват вида на "регресивна дискриминация".
  • 28 Бялата раса......

    4 11 Отговор
    Събуждайте се докато е време - във всички страни в ЕС, САЩ, Канада и др. Тече планомерен геноцид против бялото население, зад всичко това стои комунистически Китай /готвещ се за обявяване на единствена супер сила/ и където вече всички западни милиардери предатели на народите си са изнесли производствата си! Особено Байден и сина му са с афери на милиарди в Китай доказано при това!......

    Коментиран от #46

  • 29 С каквото става в САЩ......

    15 0 Отговор
    Скоро и у нас!...........то в ЕС вече в градове като Париж и Лондон белите са малцинство, и е все по трудно от изобилието на джамии да откриеш Некоя схлупена църква примерно!.......в Атина неправителствени организации натискат да има Джамия до Акропола - засега не смеят, но скоро може да видите и триете очи от недоумение!...........
  • 30 Именно......

    15 0 Отговор

    До коментар #25 от "Шайба":

    Те и белите там са роби..........но не е само в САЩ Ами вече в превръщащия се в карантинен концлагер ЕС...................
  • 31 XYZ

    17 1 Отговор
    На това му викаме "подир дъжд - качулка". Нали така богатите държави станаха богати - чрез ограбване на останалите народи чрез преки кражби на националното им богатство, робство и унищожение!
    И не е ли съвременно робство използването на безценица и при лоши условия труда на емигранти от бедните държави в прехваления ЕС???
    ЛИЦЕМЕРИ!!!
  • 32 Рошко

    9 1 Отговор
    Щели да сменят и статуята на свободата, да слагат на бил гел държащ долар и спринцовка
  • 33 фен на сидеров

    3 11 Отговор
    а, паметника на червената армия - кога !?!?

    Коментиран от #34, #40

  • 34 Путин

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "фен на сидеров":

    Е още не сме я сложили в Капитолията ти искаш да я махаме!
  • 35 Бай Доню

    4 1 Отговор
    Ще ги върне след пет години
  • 36 хаберих

    16 0 Отговор
    Да премахнат и скалния паметник на тримата президенти,щото робството тогава е било най-ясно изразено. Робството и днес го има,но е в по-прозрачна форма.
  • 37 глоги

    17 0 Отговор
    " Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал - първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ." И ДА БОЯДИСАТ БЕЛИЯ ДОМ С ЧЕРНА БОЯ, И ДА МУ КАЗВАТ ВЕЧЕ "ЧЕРЕН ДОМ".
  • 38 14/88

    9 1 Отговор
    Нормално бърза препратка показва че Средните щати са си класическите бели щати а тия по крайбрежието са либеравтите поради потокът идващ с кораби и климатичните условия всякакви отрепки се мъкнат по крайбрежията и се опитват дя решават съдбата на вътрешността .
  • 39 amida

    10 0 Отговор
    и крайно време е белия дом да стане черен дом какво е това безобразие - расисти
  • 40 Айде пробвай

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "фен на сидеров":

    И ще разбереш "кога"..
  • 41 "Белите не могат да скачат"

    5 1 Отговор
    Остава им само да лазят...
  • 42 А вие в Европа?

    6 0 Отговор
    Какво си мислите, че господата "демократи" ще Ви подминат?! Скоро из ЕС ще има срутване на статуи и заменянето им с вашите предци от Африка, и всичко това в съгласие с новата Critical race theory изучавана вече в САЩ че всички вие европейците произлизате от Африка!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 А знаете ли че?...

    7 0 Отговор
    Веднага след застъпването на "демократите" в САЩ (разбира се оградени с бодлива тел сега в все още Белия Дом) южните граници бяха широко отворени за "бежанци" ( връщат се само бели) до тука 1.5 млн. по официални данни са минали вече в САЩ и живеят с пари от бюджета! Това само за няколко месеца управление на Байден - представете си за 4 години в какво ще се превърне САЩ!
  • 45 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Да ви изпратим ли нашите седесари,които срутиха мавзолея, да ви съборят Белия дом?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    ДНЕШНИ - " ХРИСТИ АНУ СИ ТАПАНАРИКУСИ" ---ОТНОСНО РОБСТВОТО : ВЪВ ВАШАТА ЕВРЕЙСКА БОЖА ЗАПОВЕД -ПО РЕД ДЕСЕТА -СЕ КАЗВА И : ....." НЕ ПОЖЕЛАВАЙ НА БИЛИЖНИЯ... -ОСЕЛА ... И Р О Б И Н Я Т А МУ ...И ... " !!!!!! НО " Р О Б И Н Я Т А МУ "Е В ОРГИНАЛА НА 10тата ВИ "БОЖА ЗАПОВЕД " - !!!!!!!!!!

    Коментиран от #48, #53

  • 48 Пеньо бързо

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "ПЕНКО":

    се прибирай в отделението, че сега пращам лошия санитар с въжетата и голямата спринцовка.
  • 49 Така е обаче...........

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "5ко":

    Войната на паразитите от федералния резерв /които не са бели а семити/ е самоубийствена за самите тях дългосрочно тъй като тази война може да има само един край - и той е превръщането на Китай в глобална супер сила - а оттам нататък семитите паразити в САЩ ще имат печален край в Китайските концлагери предвидени за расово нечисти малцинства!
  • 50 БАЙ Х@Й ‼️

    0 0 Отговор
    За протокола ::::Щом днес Камала Харис я пишете ВИЦЕРЕЗИДЕНТКА, утре ДЪРЖАВНА СЕКРЕТАРКА ли ще е , ако заеме този пост ‼️‼️‼️‼️‼️
  • 51 Белите са им виновни значи........

    6 0 Отговор
    Че мързеливите негри живеят изключително от помощи и затова негърките раждат колкото се може повече деца - защото знаят че ще ги храни държавата (или с други думи от бюджета където са и парите на белите)! Ето така ги "репресират" черните в САЩ затова и не искат да чуят за родната Африка!
  • 52 ИВАНОВА

    4 0 Отговор
    В стремежа си да изтрият черните страници на историята си,американците преиграват-с бълхата ще изгорят и юргана.Историята е такава,каквато е била-тя не може да се прекроява постфактум.Всички тези напъни да се изкарат по-бели от ангелите щяха да бъдат смешни,ако не бяха абсурдни
  • 53 Ирина

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "ПЕНКО":

    Прави впечатление че в Библията се говори за робите, като нещо съвсем нормално. Римокатолическата църква е " редактирала " библията във времето според ситуациите и нуждите за поддържане на властта но днес църквата се оттегля тихомълком, защото загуби достойнство. На много хора им става ясно че държавите са обявени за фалирали и незаконни заедно с банките и съдебната система. Днес всичко е на базата на търговското право- няма държава, няма родина, националност и т.н. Има свободна воля и индивидуален избор за всеки но естествено на лична отговорност. Под робство се пада само със съгласие и примирение ( ако си черен е нормално да си роб , такива са били дядо ти , баща ти , такъв си и ти ) - днес разбирай информираното съгласие
    в банките, в съда, при лекаря, за децата в училище. Схващате ли финната нишка между миналото и настоящето.
  • 54 Рико

    0 0 Отговор
    Съдият времето; епохата съдят; историята съдят?! Задължително трябва да забранят католическата религия в САЩ. Милиони са жертвите на принудителното покръстване по света. И то на цветнокожи.
  • 55 Рико

    0 0 Отговор
    Има нещо за което изобщо не се говори, а то е в основата. Цветнокожият в онези времена като развитие и като разбиране за света, не е знаел какво е това е да си различен от това което си в момента. Стремежът кам свобода, независимост и личностни права трябва да са ти заложени. В това че бере памук, цветнокожият не вижда никакъв дискомфорт в разбирането си за света. За него това е естествената подредба на света и в този смисъл няма насилие над светоусещането му.
  • 56 Янко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    Твоят коментар се нарича "нок-аут"! :D