Last news in Fakti

1 Юли, 2021 15:54 1 436 6

Референдум за ниски наеми на жилища в Берлин

  • берлин-
  • апартаменти-
  • референдум

Гражданска инициатива

Референдум за ниски наеми на жилища в Берлин - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Гражданите на Берлин стартираха инициатива за референдум за ниски наеми на жилищата, съобщи Дойче Веле.

Германия е в очакване на избори. Основен въпрос за високите наеми на жилища става много актуален.

Представена е подписка, подкрепена от над сто и осемдесет хиляди граждани. Това надхвърля нужния брой за поставяне на общо гласуване на въпроса.

Предстои да се определи дата за гласуването. Това вероятно ще стане през септември.

Инициативата настоява огромен брой домове, да бъдат предоставени под управлението на публична агенция, която да ги администрира прозрачно. Идеята е големи компании за недвижими имоти да продадат своите апартаменти на държавата.

Берлин вече опита да замрази цените на имотите, заради огромния скок на наемите, но Конституционния съд отхвърли подобно решение. Администратори смятат, че подобен референдум може да затрудни сътрудничеството с частните компании.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антитрол

    10 0 Отговор
    "Идеята е големи компании за недвижими имоти да продадат своите апартаменти на държавата."

    Национализация ли усещам, Германия ли ще е новият СССР а ЕС новият "варшавски договор". Къде ги соросоидчетата - нали държавата била лош собственик, какво стана с приватизацията на всяка цена която ни накараха да направим. Защо ли винаги сме на грешната страна.

    Или за тези въпроси още не сте получили опорки от Козяк.

    Коментиран от #2

  • 2 Egg

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Антитрол":

    Кой те е карал да правиш приватизация бе залюхав 30 години спахте ви разпродадоха държавата. Берлин е особено предпочитан за стартъпите и баровците. В България българина цял живот живее на готово никога не е сблъскал със такива проблеми.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 От Германия

    4 0 Отговор
    В Германия и а недостиг на 1.28млн жилища. Наемите са много високи и трудно се намира жилище. На ZDFима документален филм от 2015 как хора надават за жилище когато са оглед!! Германия е държавата с най-малко собствени жилища от глава на населението -много пенсионери до живот живеят на квартира !
  • 4 Берлин от 3-4 години едва се развива

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Egg":

    Като стартъп хъб. А иначе комунизма в Германия е факт. Както е и факт протекционизма и индиректното субсидиране на бизнеса. Един вид схема Понци чрез задлъжняемост. На този принцип функционира западния свят. Всичко е една илюзия. Силните стават по-силни за сметка на слабите. Няма реален капитализъм и демокрация. Това е утопия. А българите не са по-мързеливи от германците. В Германия да си намериш работа, на която да клатиш оная работа е много по-лесно отколкото в БГ.
  • 5 барчо

    3 0 Отговор
    Ма моля ви се, какво говоите??? Тук за комунистически принципи ли говорим??? Нали капитализма го движел конкуренцията. Колкото повече частници дават под наем, толкова по-евтини наеми ще бъдат. Е, то и от търсенето зависи не по-малко. Срещу монопола има някакви наказателни закони, стига да се докаже. А това държавата да задължи частниците да си продадат на нея собствеността си на определената от държавата цена много ми мяза на комунистически обир. Държавата ако иска ниски наеми, да построи блогове и да ги дава без пари, да видим как ще и излезе сметката.
  • 6 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Egg":

    Ти явно ако си бил в БГ по онова време са минали покрай теб нещата, които се случваха. По-скоро не си бил тук - оправдавам те за незнанието, де! Та тогава за приватизация бяха обявени всички печеливши заводи, предприятия, фабрики, цехове и т.н. Преди да ги обявят обаче целенасочено бяха подложени на фалитизация умишлено от тези, които щяха да ги "купят" за стинки - 1 долар или нещо такова. "Купиха" ги и по най-лесния начин разпродадоха всичко вътре за скрап - чиста печалба. Сложиха кепенците и ... готово. Мой трети братовчет от плевенско купи няколко работещи трактора от местното ТКЗС - трактор и ремарке за 6 шест долара. Държа ги 1 месец на улицата и ги наряза за скрап. Тези дето и върнаха земите го молиха или да ги даде под наем или той да организира обработката на земите им. Той обаче реши, че ще спечели бързо без труд. В общи линии това е приватизацията в БГ. Най-голямия завод за пластмасови изделия на балканите в гр. Средец беше умишлено фалиран и купен от директора му. Там се правеха кофички за кисело мляко, чаши, стиропорени опаковки по предварително заявени форми, екраниран наелон за оранжерии, всякаква дебелина наелони, торбички всякакви, прословутите пластмасови маси и столове, табуретки дето ги виждахме по заведенията, сламки прави, чупещи се за безалкохолно, чашки за кафе и безалкохолно и т.н. Изнасяше продукцията си в над 30 държави, а качеството беше на изключително ниво. Машините се продадоха на кило и сега се дават помешения под наем, ма н
Новини по държави: