Last news in Fakti

2 Юли, 2021 17:00 3 725 10

Новите надежди на Гърция: Силициева долина в Янина

  • гърция-
  • силициева долина-
  • янина-
  • бизнес-
  • инвестиции-
  • европа-
  • пари

Янина се надява да стане гръцката Силициева долина

Новите надежди на Гърция: Силициева долина в Янина - 1
Снимка: Shutterstock

Много млади гърци, които работят в IT сферата, напускат страната, за да търсят реализация в мегаполиси като Лондон, Берлин и Токио или в Силициевата долина. Гръцката икономика няма добра слава сред инвеститорите. Основните причини са бюрокрацията и лошата инфраструктура.

Но въпреки това все повече международни IT фирми се насочват към Гърция и по-конкретно - към северозападния град Янина. Няколко IT компании разкриха свои филиали там в последните години. Преди две години там заработи и клон на германския технологичен гигант TeamViewer. Благодарение на това програмистът Христодулос Папас, който е роден в Янина, е в състояние да упражнява мечтаната от него професия. И то без да напуска родния си град и близките си, както много негови колеги. “Отначало не можех да повярвам, но бях много щастлив от това, че много други като мен също ще могат да останат тук в града”, казва Папас.

"Видяхме голям потенциал"

Филип Дойчер, който ръководи офиса на TeamViewer, също е оптимист. Заедно със семейството си той се мести от Германия в Гърция и не съжалява за решението си. Големият избор от квалифицирани млади служители привлича инвеститори като TeamViewer. “Компании като TeamViewer винаги търсят таланти. Пазарът в Германия е много конкурентен. Има десетки компании, които се борят за един програмист.”

TeamViewer постепенно увеличава екипа си в Янина. В началото служителите са били 18. Сега за компанията вече работят 50 човека, а в следващите години се очаква да нараснат до 150. За германската компания гръцката бюрокрация първоначално представлявала предизвикателство: “Отне ни месеци, за да открием банкова сметка. Не бива да е така. Трябва да е по-лесно за чуждестранните компании”, разказва германският представител. Но плюсовете надделяват. В района са разположени много университети, модерно летище, както и магистрали, които достигат до Солун и Атина. “Инфраструктурните условия тук са налице и видяхме голям потенциал”, казва Дойчер пред ДВ.

Йоргос Голецис, който е професор по икономика в Янинския университет, не може да скрие усмивката си, когато чува сравненията със Силициевата долина. Голецис се радва на интереса на международните компании към Янина. Но Гърция има да извърви дълъг път, преди да може да се сравнява със Сан Франциско и Лондон. Първите стъпки обаче вече са направени. “Една фирма привлича втора, втората - трета, а третата мотивира основаването на нова компания. Такъв е пътят на развитието.” Гръцката икономика силно се нуждае от модернизация. Както и от промени в корпоративната култура. Затова и очакванията, отправени към TeamViewer, са високи.

Гърция инвестира в модерни отрасли

Наскоро гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис посети офиса на TeamViewer в Янина. Създаването на нови работни места и привличането на висококвалифицирани кадри в страната чрез данъчни облекчения е сред основните приоритети на консервативното правителство. Атина получи много похвали от Брюксел за своите инвестиционни планове: Гърция трябва да получи 30,5 милиарда от Европейския фонд за възстановяване от пандемията. Тази сума отговаря на 18 процента от БВП на страната. Гърция вече представи своя план за възстановяване и устойчивост. Той предвижда 40 процента от средствата да бъдат инвестирани в екологични проекти, а 25 процента - в дигитализация. По тези параметри Гърция дори надскача препоръките на Брюксел.

Гръцката икономика понесе сериозен удар в резултат от пандемията. Безработицата е над 16 процента, ключовите индустрии на услугите и туризма се сринаха. След строгите мерки за преодоляване на икономическите проблеми в последните 10 години, пандемията доведе до ново покачване на държавния дълг до около 200% от БВП. Затова и допълнителните милиарди от Брюксел идват в точен момент.

Автор: Флориан Шмиц


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    15 1 Отговор
    Ганьо ще се бори за Сметищната долина.
    Всекиму според акъла все пак!

    Коментиран от #6

  • 2 A да бе

    4 8 Отговор
    Добре че се полегнаха на щатите и вече са територия, силициева долина друг път, по така на окопирана територия мяза вече
  • 3 Епир

    5 12 Отговор
    Янина албанския град на Али Паша Тепелендли.
  • 4 русенец

    9 2 Отговор
    Ние правим Долината на смъртта ! Пушеци, пепел, боклуци, първобитни леярски технологии.
  • 5 Йоанина

    7 1 Отговор
    Град Йоанина ( Ιωάννινα) ......Аман.
  • 6 в кафявата точка

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    А ти, ще си се бориш със столипиновските гейове, според акъла, нали така !
  • 7 Един грък

    7 0 Отговор
    Йоаннина е официалното название на града, но по народно му, гърците си го наричат Яннена (с две н).

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Епонимен

    3 0 Отговор
    Янина е столицата на Епир, красив, зелен град, с много реки и много високи планини 2400-2600 метра за зимни спортове, до езеро, с много история, много оживен, около 150000 хиляди жители и на разстояние 70-100 км от Йонийско море, по-малко от един час по магистралите.

    Коментиран от #10

  • 10 хмм

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Епонимен":

    Янина е с 60 000 жители или колкото Казанлък.

    Между другото точно Янина и Епир трябваше да се прилепят към България след Балканската и Първата световна война, за да се даде България излаз на Йонийско море.
Новини по държави: