Last news in Fakti

10 Юли, 2021 08:05 3 979 23

САЩ отказаха военна помощ на Хаити (СНИМКИ)

  • хаити-
  • сащ-
  • помощ-
  • отказ

Тя бе поискана след като президента на Хаити беше убит

САЩ отказаха военна помощ на Хаити (СНИМКИ) - 1

Хаити поиска от ООН и САЩ да изпратят военни сили за стабилизиране на страната, в частност за опазване на сигурността на ключовата инфраструктура, след убийството на президента Жовенел Моиз. По-късно от Щатите заявиха, че за момента не планират да предоставят такава на страната.

Според високопоставен служител на американската администрация Вашингтон няма намерение „по това време“ да оказва такава помощ на Порт-о-Пренс. По-рано говорител на Държавния департамент потвърди, че властите на Хаити са поискали от правителството на САЩ съдействие за сигурност, както и с разследване на обстоятелствата за убийството на президента Йовенел Мойзе. "Поддържаме редовен контакт с представители на Хаити, за да обсъдим как САЩ могат да помогнат", каза служител по външната политика, но не даде подробности.

Междувременно прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви на редовен брифинг, че американската администрация изпраща група служители на Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Министерството на вътрешните работи на САЩ в Хаити. „В отговор на искане от правителството на Хаити за съдействие за сигурност и разследване (за убийството на Мойзе) изпращаме висши служители от ФБР и Министерството на вътрешната сигурност в Порт-о-Пренс възможно най-скоро, за да направят оценка ситуацията и определете как можем да помогнем“, каза представителят на американския президент. Рразследването се провежда от хаитянската полиция на място.

Вашингтон ще бъде сериозно загрижен, ако се потвърди, че американските граждани са замесени в убийството на Мойзе. "Разбира се. Но няма да изпреваря разследването", каза Псаки. Тя също така увери, че арестът на двама американци от Хаити, за които се твърди, че са замесени в убийството на Мойзе, "няма да повлияе на помощта на Вашингтон" за Порт-о-Пренс.

Мойзе е ранен смъртоносно при неидентифицирана атака срещу резиденцията си на 7 юли. По време на нападението първата дама на страната Мартин Мойзе също беше ранена и откарана в болница. Министерският съвет въведе военно положение в републиката за 15 дни.

САЩ отказаха военна помощ на Хаити (СНИМКИ)

САЩ отказаха военна помощ на Хаити (СНИМКИ)

САЩ отказаха военна помощ на Хаити (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    46 7 Отговор
    Аз поисках военна помощ от моя султан Ердоган.Той ще ми даде.
  • 2 Aлфа Вълкът

    49 2 Отговор
    Къде е Африка, къде са Хаити. Навсякъде ги пръснали тъмнозелените. Пък ако искат военна помощ Хаити, не забавно да открият петролни залежи и САЩ ще им помогнат да се отърват от тях.

    Коментиран от #5

  • 3 Коста

    45 5 Отговор
    Краварите да се дърпат ?! Сигурно няма петрол там!

    Коментиран от #6

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    52 5 Отговор
    Ако Хаити имаха граница с Русия , САЩ вече щяха да са там и да им помагат !
  • 5 Dебил

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Вълкът":

    айде познай от три пъти как са отишли там тъмнозелените.

    Коментиран от #8, #18

  • 6 Лост

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коста":

    А може и те да са го организирали.
  • 7 Чичо сам

    29 4 Отговор
    "Вашингтон ще бъде сериозно загрижен, ако се потвърди, че американските граждани са замесени в убийството на Мойзе." Ало Хаитито внимавайте как разследване, щото ако се докаже, че ние сме думнали Мойзето лошо ви се пише.
  • 8 Алфа Вълкът

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Dебил":

    "Навсякъде ГИ пръснали" – научи се да четеш. И ги пръснали холандците и португалците.
  • 9 Механик

    24 2 Отговор
    Сащ сега изпращат хора от ФБР на мястото на ония от ЦРУ, дето убиха президента. Колко изненадващо!!
    Помощ сега няма да пращат. Не му е дошло още времето. Нека да се "поразмътят" нещата още, за да могат да имат оправдание, защо пращат войски и самолетоносачи.
    Дето се вика, трябва да се "демократизира" Таити.

    Коментиран от #10

  • 10 Механик

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Извинявам се за грешката. Да се чете ХАИТИ.
  • 11 JEFF

    6 16 Отговор
    Винаги американците им виновни, но все от там искат помощ. Доста приличат на българите. Правилно им отказват помощ. Един ден и на нас ще ни откажат.

    Коментиран от #19

  • 12 Дедо ви

    28 1 Отговор
    Хаити е една от най-бедните страни в света, следователно няма за къде повече да се демократизира.
  • 13 NikNay

    21 1 Отговор
    Янките като не искат тогава да се обърнат с молба към Русия или Китай . Та тогава да видиш колко бързо ще долети джи ай Джо .....
  • 14 Gowo

    11 2 Отговор
    Ако Хаити имаше граница с Русия сега щехме да гледаме дечица с пионерски връзки .
  • 15 гошо

    15 1 Отговор
    Заедно с "победата" на демократите като екстра получихме и атентатите.
  • 16 Кире

    16 0 Отговор
    Явно не могат да си платят за помощта. Обран бостан.
  • 17 hmhmhm

    15 0 Отговор
    лека полека се изяснява кой го е поръчал
  • 18 Хаджи Генчо

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Dебил":

    От Африка са ги водили на обучение в Америка. Обучавали са ги да работят безплатно срещу умението да работят тежка работа от сутрин до здрач. Но неблагодарници са бягали и са стигнали до Хаити.
  • 19 Гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "JEFF":

    Отказват им разбира се Първо в Хайти няма нищо заради което си заслужава да им се помага военно, ни петрол ни злато ,второ срещу кого да им се помага То те са си хора на САЩ Помощ естествено ще им се окаже на тия от Хайти ,но тя ще най вече хуманитарна чрез медиите
  • 20 садгфадф

    5 2 Отговор
    Нормално, в Хаити няма петрол!
  • 21 Банг-банг

    6 1 Отговор
    Те така помагат като има зов за помощ. Никак. Та ако нашите се обърнат срещу тях/ което трябва да стане/ и ние попаднем в същата ситуация, бъдете сигурни че ще откажат. Ние нямаме нищо за влачене вече и не сме интересни. Само сме "територия" на която да бъдат разположени натовски бази и може да се жертва при конфликт.
  • 22 Бамби

    7 1 Отговор
    Президента йм беше 6бит, когато разобличи ваксинационната кампания и отказа ваксините.
  • 23 САЩ Намбър 1

    2 2 Отговор
    Тия в Хаити навярно са абсолютни расисти, кълнат белите хора и САЩ. Откъде накъде да им помагат! Това си вътрешно поръчан атентат, дори и да са използвали наемници. Да се съберат племенните вождове и шамани и да се оправят!