Last news in Fakti

13 Юли, 2021 09:27 2 757 24

Арести в Куба, спряха и интернета

  • куба-
  • протести-
  • арестувани-
  • арести-
  • икономика

Съобщава се за прекъсване на интернета на места по време на мащабните протести

Арести в Куба, спряха и интернета - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Десетки бяха задържани в Куба, след като хиляди се присъединиха към най-големите протести от десетилетия срещу комунистическото правителство на острова, предаде Би Би Си. Съобщава се и за прекъсване на интернета на места, предаде БНР.

Сред причините за недоволството са сривът на икономиката, недостигът на храни и лекарства, както и повишаването на цените и начина, по който правителството се справя с COVID-19. Президентът Мигел Диас-Канел призова привържениците си да се борят с протестиращите, както и обвини санкциите на Съединените щати за икономическите проблеми в страната му, предизвикали демонстрациите.

Един от участниците в неделните протести, идентифициран само като Алехандро, заяви пред Би Би Си: „Няма храна, няма лекарства, няма свобода. Не ни оставят да живеем“. Протестиращите скандираха „свобода“ и „долу диктатурата“ в демонстрации в страната, включително в столицата Хавана. „Не се страхуваме. Искаме промяна. Не искаме повече никаква диктатура“, коментира неназован участник в протест в Сан Антонио. Антиправителствените демонстранти са били задържани от органите на реда, подкрепяни от цивилни полицаи. На кадри в социалните мрежи се вижда как се упражнява насилие при арестите, посочва Ройтерс.

По-рано от Вашингтон обявиха, че подкрепят кубинския народ в исканията му за свобода. Американският президент Джо Байдън отправи призив към кубинския режим да служи на народа си, а не да се облагодетелства от него. От Москва дойде предупреждение - външни сили да не се намесват в Куба след демонстрациите. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова това би довело до дестабилизация на острова. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор призова за край на американското търговско ембарго над Хавана. Венецуелският му колега Николас Мадуро обеща подкрепа на кубинския президент и „революционното правителство“ на острова.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не искали диктатура?!

    38 5 Отговор
    Абе искате си я вие,ама американска да е.Както нас,преди 30 години..

    Коментиран от #10

  • 2 Рошко

    41 8 Отговор
    Краварите само това чакат, няма съмнение че пак те си врът носа там, Куба може да се изхранва само от захар пури ром и туризъм, искат да я превърнат като протекторат като доминиканската релублика

    Коментиран от #13

  • 3 123

    32 5 Отговор
    Кубинците ще усетят американска демокрация.
  • 4 Механик

    25 5 Отговор
    Малко ми намирисва на арабска пролет и украински майдан. САЩ се опасяват да не би Русия да монтира няколко ракетки на остров Куба и сега опитват да го превърнат в същото бунище като Ирак, Либия, Сирия и др.
    Дано кубинските ръководители не се поддадат на натиска и да последват примера на Лукашенко. Соросоидите в панделата при бай Фернандо. Той е строг, но справедлив.
  • 5 един от многото

    29 6 Отговор
    Сега очаквайте предложение от САЩ за помощ и след това разкритие , че всичко е организирано от специалните служби на САЩ , на което те няма да отговорят. Нещо като в Хаити!
  • 6 Рубльов

    7 16 Отговор
    ХАЙДЕ НАШТЕ РУСОФИЛИСТИЦИ И КУМУНДЕТЕ ДА ОТИВАТ ДА ГИ СПАСЯТ ОТ АМЕРИКАНСКО ПОСЕГАТЕЛСТВО
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факти

    11 3 Отговор
    Оранжева революция, за да се намърдат Ония на острова
  • 9 Мишоци

    14 8 Отговор
    До по горе пишештите ,ей в Куба е голям глад и мизерия ,за кубинците .Крайно време е да се вдигнат и премахнат прехваляния комунизъм

    Коментиран от #17

  • 10 1944

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Не искали диктатура?!":

    дядка , или си бил партиен секретар при савецките окупатори , или прост тракторист на село. не че има разлика.

    Коментиран от #11

  • 11 ЕВРО НЮЗ

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "1944":

    А ти си най обикновено чалга-соросче, 60 % негласувалите знаеш ли какво искаме. ???

    Коментиран от #16

  • 12 Рико

    4 8 Отговор
    Като са спрели Интеренет, да спрат и доларите идващи от САЩ. Защо са им мръсните империалистически пари, идващи от мръсните предатели във Флорида.
  • 13 Рико

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Единствената стока която има стойност в Куба е американският долар.
  • 14 Мак Дак

    13 4 Отговор
    Много хора в тая страна не разбират какво е "демокрация" и "свобода" по американски, по-точно по САЩ-ски. Махне ли се сегашното управление на Куба, страната ще се върне в средата на петдесетте години на миналия век, когато е била бардакът на САЩ...Погледнете държавичките в Карибския басейн! Ни една няма, която да процъфтява или животът им да е за завиждане! Беднотия до шия и мизерия...Хубав е животът там само за туристите, но не и за местните. Та, ако се смени режимът в Куба, ни "демокрация" ще има, ни "свобода" ще има, нито пък ще се нахранят и облекат...Но със сигурност ще загубят две много важни неща - безплатните образование и здравеопазване...Както впрочем стана и в цяла Източна Европа...
  • 15 Павел Пенев

    2 6 Отговор
    Това което става в Куба е много странно, освен ако Русия не се е договорила със САЩ за размяна с Украйна.
  • 16 1944

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "ЕВРО НЮЗ":

    искате да сте савецка република. ама няма да ви стане играта , дедо. дърти сте вече. и сега ви е страх още повече.
  • 17 Бай Манчо

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мишоци":

    , a знаеш причината за тази криза ? Това са тези същите "демократизатори" които демократизираха близкият изток Либия и Афганистан .
  • 18 2121

    5 2 Отговор
    Причина за протестите са сащ-Империята на злото.Нарочно провокира отделни групи ,наркомани да протестират.Това е със съгласието и провокирано от недоразумението Байдън.Не искат Куба ,да е привърженик на Русия.Това е интимната мисъл на тъпите сащ. Умират от страх ,че някои руски ракети могат да са близо до сащ.За страх си е.Но ,както се вижда помощ за Куба ще окажат Венецуела,Мексико, цяла Латинска Америка/а тя не понася пропаднали еиндивиди от сащ,също не понася и евреи/.Русия пак ще защитава Куба.Така трябва.Тази пропаднала страна сащ не може да предложи нищо стойностно.Само убийства и еврейски шашарми и номера.Сащ иска да разруши Куба ,както разруши светските републики Сирия, Либия , Ливан ,Ирак,да не говорим за войните в Корея и Виетнам.И кой им помогна-Русия.
  • 19 ЛЛЛ

    1 1 Отговор
    Тъкмо се канех да емигрирам там те се разбунтуваха
  • 20 барчо

    2 1 Отговор
    Почерка е ясен и беше приложен навсякъде, където до се подемат нещата уж отвътре. Първо изчезват някои стоки от пазара - скриват се и мухлясват по складове. После подставени лица започват да разпространяват това активно и в следствие се започва едно масово пазарене и изпразване на щандовете и на други стоки от първа необходимост. И това е защото пари народа има предостатъчно. Икономиката не може да отреагира на момента да напълни празните щандове за седмица две. Това е достатъчно време, за да се създаде психозата сред населението, че земята спира да се върти за тях. И сега идва реда на платените "революционери" Така стана и в СССР, така стана и в Румъния и в България. Където народа е по-борбен имаше битки, а за такива като нас, просто дойдоха и ни взеха всичко ценно с лъжите си и измамите по мирно и по тихому. Като лек пример ще дам, че сега плащаме по-големи данъци, повече данъци, но държавата нищо не ни подсигурява, което да влиза в тези данъци. Всичко си плащаме скъпо и прескъпо, но качеството е на нула. Това ще стане и в Куба. Ще трябва да си плащат и образованието, и здравеопазването, и охраната, всичко ще се плаща, а какво ще се получава е друг въпрос.
  • 21 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    КУБА Е МИЛИОННА !!! ТОВА ,ЧЕ ЦРУ ПРОБУТА НЯКОЛКО МИЛИОНА НОВОНАПЕЧАТАНИ ДОЛАРИ ЗА ПЛАТЕН "БУНТ"- Е ПО МАЛКО И ОТ -"ЗАЛИВА НА СВИНЕТЕ " !!!!!! НАРМАЛНО Е ПРИ ИНТЕРНЕТ -КОНТРОЛИРАН ОТ САЩ !!!!! НИТО ЕДИН ЛАТИНОС ПАТРИОТ НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИ -ПАК ДА Е РОБ НА ЯНКИТЕ !!!!!!!!!!!!!
  • 22 де факто

    1 3 Отговор
    Това е резултата когато си с русия.Чака те само глад ,мизерия и изостаналост.За жалост и ние бяхме така 45г. под руско робство ,ама явно по-бързо се осъзнахме.
  • 23 Пешо

    1 2 Отговор
    Имах един приятел от Куба с който се познавахме дълги години. Съпруга му бешр българка и ми разправяше какво е било състоянието на обществения транспорт още през времето на "зрелия комунизъм". Нашите автобуси от същата марка изкараха поне половин век, а техните се скапиха след няколко седмици... Работливи хора ама без представа за живота

  • 24 един от стадото

    2 4 Отговор
    нали беше острова на свободата. Какво стана. Буик и Кадилак още се чудят как колите им от 50те още вървят там, а московците и ладите отдавна изгниха в нея влага там. Три пури, бутилка ром и пакет тръстикова захар свободно на месец, другото на купони. Аа, медицината и бокса им били добри. Айде при роднина във Флорида влез във болница. Автоматично половината кубинци отпадат от медгрижи. Бокс не коментирам. Нека отворят границата като са ербапи. Кой ще бере тръстиката не знам. Може би ония с тениските със Че, дето палеха и грабеха в щатите. Що не си сменят местата. Не всичко е Кохиба, ром и салса в Куба. Варадеро е само за някои..