Last news in Fakti

15 Юли, 2021 15:20 2 243 13

Дъждове и наводнения взеха жертви в Германия

  • германия-
  • жертви-
  • буря-
  • наводнения-
  • загинали-
  • време-
  • лошо време

Мнозина местни жители са се качили по покривите на сградите в чакане на спасители

Дъждове и наводнения взеха жертви в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поройни дъждове и наводнения взеха девет жертви в Западна Германия, където изчезнаха десетки хора и днес стотици пожарникари са изпратени да спасяват жителите на пострадалите селища, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Има опасения, че броят на загиналите може да се окаже и по-голям. В община Шулд, южно от Бон, се срутиха шест къщи на брега на местната река и полицията регистрира 50-60 безследно изчезнали. Четирима тамошни жители изгубиха живота си, а според органите на реда може да рухнат и други сгради. В провинция Северен Рейн - Вестфалия двама пожарникари загинаха при спасителна операция, а двама мъже се удавиха в наводненото си мазе.

В този най-многолюден германски регион 135 000 домакинства останаха без ток. Заради липсата на електричество властите започнаха да евакуират близо 500-те пациенти на болницата в Леверкузен. Пороите в Западна Германия са препълнили реки, изтръгнали са от земята много дървета, наводнили са пътища и сгради. Много селища в региона фактически нямат връзка с външния свят, на места е прекъснато електроснабдяването, затворени са редица училища, спрян е общественият транспорт.

Мнозина местни жители са се качили по покривите на сградите в чакане на спасители. Достъпът до много райони обаче е блокиран и това затруднява службите. Властите приканиха хората по възможност да не излизат навън и "ако е необходимо, да минат на по-горните етажи". "Това е катастрофа! Има жертви, изчезнали и много хора са в опасност", възкликна в Туитър Малу Драйер, министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц. Тревога за буря е обявена в провинциите Саар и Мекленбург - Предна Померания.

Във вторник бе силно засегната Бавария. Бедствена ситуация бе обявена в окръг Хоф заради наводнените пътища. Лидерът на "Зелените" в Бундестага Катрин Гьоринг-Екард заяви, че драмата е "резултат от климатичната катастрофа". Лошото време е "повик към реализъм. . . Това вече е тук, дошло е тук при нас", каза тя пред телевизия Ер Те Ел и призова за "спешна промяна". Заради силни валежи бе задействан план "лошо време" и в съседен Люксембург. Много сгради там са наводнени и негодни за живеене, а обитателите им са евакуирани, съобщиха властите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПКП Я

    10 3 Отговор
    Германците в черна кожа ще им помогнат от...зад!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За една седмица ще е чисто,а тук?

    14 1 Отговор
    Нищо,не е.Немските застрахователи изплащат всичко до стотинка. Било то за къща,за кола ,че дори и за велосипед. Върнах се преди месец от Германия,и отивам до застрахователите,казват ми автокаско да,но то не обхваща разглобяемите части,защото българина си ги сваля,взима парсата ,качва ги и е с 2-3 хиляди лева напред. А в Германия се изплаща всичко,какво е това застраховане в БГ ,което не обхваща -предна броня,задна броня,фарове,стопове или в най-добрия случай трябва да има отчупено от тия части и да го снимат докато е счупено на колата,за фаровете и стоповете същата работа. Горе-долу към 100 години сме назад. Приликите свършват до там,че сме хомосапиенс,друго нищо.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 Последните дни

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "За една седмица ще е чисто,а тук?":

    НИТО ЕДНА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ НЕ Е ПО СИЛНА ОТ ДЯДО БОЖЕ !!!
  • 5 Бай Кокич

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "За една седмица ще е чисто,а тук?":

    Тук в Германия всичко е уредено стига да си работлив и можещ всичко се постига.В България скоро няма да бъде така..
  • 6 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "За една седмица ще е чисто,а тук?":

    До 3-4 месеца всичко в наводнения район ще бъде реставрирано, ако трябва съборено, асфалтирано, боядисано и подредено по конец. Ние да му мислим ако ни се случи подобно нещо - ще има само цъкане с език, опяване и попски молитви.

    Коментиран от #11

  • 7 4772

    4 6 Отговор
    На кого му пъка за отпадъка на европа??

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Omega

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "4772":

    германия ВОЮВА С ТВОРЕЦА НА ВСЕЛЕНАТА !!!
  • 10 Месец съм тук и вдигнах ръце.

    3 1 Отговор
    В Германия е друг свят. И като обстановка ,и като култура,и като отношение,всичко. Пример,отивам миналата седмица да си взема ,документ със зелен печат от Национална Служба Полиция,попълвам заявлението, връщам се и няма кой да ми го приеме. Обръщам се към един с пагони с Доб.... ,а той отговаря директно с : ,,Не”. Отношение ,каквото последните 6 години(пребиваване в Германия),не съм виждал. Какви експерти по вгорчаваме на деня и настроението са не е истина. Не можеш и да ги поздравиш с Добър Ден. Местата за паркиране,пък са уникални,в храстите,с неравности и набъбнат някогашен асфалт. Това хората в града и по улиците си казват Добър Ден,а тук в официална институция те прекъсват,сакън да не ги питаш нещо.

    Коментиран от #12

  • 11 Аха, ти знаеш значи със сигирност

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Явно имаш вътрешна информация. Интересно... Да не би ти да ги построиш тези къщи и улици? Аман от закупени същества, които само мърморят
  • 12 🇧🇬🇧🇬🇧🇬👍👍👍👍👍👍

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Месец съм тук и вдигнах ръце.":

    Марш в германя друже. Тука не щем реда и джендърите не щем полиция с бръснати вежди и крака. Тук е и тук пе бъде България! 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 13 Omega

    1 1 Отговор
    ВСЯКА ЛОША НОВИНА ЗА ГЕРМАНИЯ Е ДОБРА НОВИНА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО !!!
Новини по държави: