16 Юли, 2021 17:35 3 556 48

"Путин си вярва, че е заобиколен от врагове. А това го прави много опасен."

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • врагове-
  • опасен-
  • путин-
  • кремъл-
  • война-
  • нато-
  • андрес капелер

Важно е да се отбележи колко рязко се изказва Путин по отношение на Запада

"Путин си вярва, че е заобиколен от врагове. А това го прави много опасен." - 1
Снимка: Shutterstock

Текстът на Путин за руснаците и украинците не е просто поредната статия на руския президент на историческа тема, смята Андрес Капелер, един от водещите немскоезични специалисти по история на Украйна. В интервю за ДВ той обяснява какво е премълчал руският президент и защо неговата статия представлява заплаха за Украйна – и не само за нея.

Владимир Путин все по-често пише текстове на исторически теми. Как Вие като професионалист-историк оценявате неговата работа на любител?

А. Капелер: Той, разбира се, не е писал тази статия сам - помагали са му верни на режима историци. Лично аз съм засегнат от това, че президентът отново и отново авторитетно се изказва по спорните въпроси от историята на Русия и Източна Европа. Като се подразбира, че тези изказвания след това ще бъдат тиражирани и внимателно изучени. Това фатално ми напомня съветските времена и Сталин с неговия „Кратък курс по историята на ВКП(б)", който стана задължително ръководство не само в СССР, но и в страните от Източна Европа. Категорично съм против сравненията между Путин и Сталин, но тук има определено сходство. За мен като историк е нечувано държавни глави да натрапват на гражданите задължителното си виждане за историята.

Това е първата статия, в която Путин подробно се спира на Украйна. Какво установявате, когато я сравните с предишните?

А. Капелер: За първи път е събрано всичко, за което той е говорил и по-рано. Но е станал по-радикален. Така например Путин на няколко пъти заплашва директно Украйна с руска намеса, която оправдава включително от историческа гледна точка. Към неговия присъщ имперски национализъм сега се добавили и съществени етнически елементи. Това е особено опасно, тъй като с него е свързана претенцията на Русия за защита на всички рускоговорящи малцинства в бившите съветски републики. Става дума за опасен етнически национализъм - всички етнически заразени национализми са особено опасни и агресивни.

Следва ли от това, че е възможна война? Какво се чете между редовете на Путин?

А. Капелер: Не бих стигнал чак дотам, но в някои от изказванията си той наистина отправя толкова мащабни заплахи, че те биха могли да се интерпретират като заплаха за война. Той например пише, че „ние никога няма да допуснем нашите исторически територии и живеещите там близки нам хора да бъдат използвани против Русия". Това е пряка заплаха и спрямо Украйна, но и спрямо Запада.

Какво, според Вас, не достига на статията на Путин - нещо, което би било необходимо за разбирането на темата?

А. Капелер: Основното, което липсва, е непосредствената причина за сегашното отношение към Русия в Украйна - военната намеса на Русия, анексията на Крим, пряката военна поддръжка за сепаратистите в Източна Украйна. Всичко това усили радикално антируските настроения. Това не е гражданска война, а руско-украинска война. От пропагандна гледна точка, немалко украинци в източната част на страната виждат ситуацията точно така, както я вижда и Путин. И в това е смисълът на статията - т.е. ето на, Путин ни разбира, за разлика от украинското ръководство.

В тази статия Путин се обръща и към Запада като към център, който, според него, управлява Украйна. Какво ново ни казва?

А. Капелер: Важно е да се отбележи колко рязко се изказва Путин по отношение на Запада. Той го обвинява за протестите в Украйна, предприети в името на откъсването на Украйна от орбитата на Русия. Това не е вярно, тъй като в протестите в Киев участваха около един милион украинци - няма как да е постановка. Зад това стои бинарният мироглед на Путин. Това, от една страна, са наследството на СССР и Студената война, т.е. Западът и САЩ водят антируска политика, а на бойното поле - Украйна. От друга - това е конспиративна теория, а те винаги са много популярни. За мирогледа на Путин това е много важно. Той и по-рано е казвал, че се чувства заобиколен от врагове, и изглежда, че наистина си вярва. Това го прави опасен - този, който се чувства застрашен, може да нанесе ответен удар.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропагандистите на сороснята

    82 12 Отговор
    Айдеее нова порция пропаганда от чичо Сорос!
  • 2 Факт

    71 9 Отговор
    Хайде пак дежурната порция пропаганда препечатана от Дойче веле, аман.
  • 3 Някой

    57 6 Отговор
    Много си в добре той, стига простотии!
  • 4 Нас червеното знаме роди ни

    58 8 Отговор
    На германеца не може да му се вярва, гадни, лъжливи хора!

    Коментиран от #37

  • 5 rusnak

    61 7 Отговор
    Обиколен е само от приятели, че кви други! За това напираха към Москва и бяха пребити, Тевтонци, Шведи, Монголи, Поляци, Французи, Германци, Турци и още много други приятели.
  • 6 ЕВРО НЮЗ

    53 6 Отговор
    От Щаб квартирата на Гьобелс излезе поредното г......о..Но не разбрах що дирят гладните псета от организацията за държавен тероризъм около бърлогата на мечката.
  • 7 Сссс

    64 6 Отговор
    Как не ви е срам да пишете глупости? За медийна хигиена не сте ли чували, нали вие проглушавахте ушите по времето на източния блок каква пропаганда в ущърб на запада има? Ама съвсем през просото. Всеки ден бълвате против Русия и Путин и ставате смешни и жалки.
  • 8 Помисли

    50 7 Отговор
    Каплер е явен идиот по рождение но такива са най полезни за пропаганда

    Коментиран от #16

  • 9 Не бе

    46 5 Отговор
    не са врагове. Само искат да лапат ресурси за без пари.
  • 10 Мдаа

    58 7 Отговор
    А не е ли заобиколена Русия от врагове?Оставете го човека на мира ве,оставете и руснаците най после да дишат спокойно...то не бяха окупацции на Крим(апропо САЩ към момента са окупирали целия свят),то не бяха Новичоци,то не бяха шпионски скандали...без да обичам Русия,зорлен ме накарахте да и симпатизирам
  • 11 Джендърите

    29 5 Отговор
    са "унтерменши" Западът е роден да бъде кофа за ритане от афро-мафро-арабите и бесарабите! Това е Избора на Запада!
  • 12 Брабинеца

    33 4 Отговор
    Коментара на лицето ми се струва изключително елементарен и пошъл, неказва абсолютно нищо и развива някакви мантри, които да нелепи
  • 13 Историк

    4 44 Отговор
    С тази си агресивност, Путин как ще има приятели? Литва, Латвия, Естония, Полша, Украйна, Финландия са пострадали от Русия. Как да бъдат приятели на Путин?

    Коментиран от #39, #41

  • 14 Дедо Бай Дъъън

    10 25 Отговор
    Ботокса го е ударил в мозъка.
  • 15 100pera

    41 3 Отговор
    Ами какво да мислят руснаците? Чета статия от днес озаглавена: "Байдън и Меркел се съюзиха срещу Русия и Китай", на 25 юни пък: Европейският съюз трябва да се подготви за влошаване на отношенията с Русия и да води диалог от позиция на силата, заяви в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...
    От позиция на силата, съюзени срещу Русия и Китай...
    Да задам същия въпрос по друг начин: Ако Ердоган заяви, че Турция е срещу нас и че води диалог с България от позиция на силата, ние какво да си мислим, че са приказки и действия на приятел ли?!
  • 16 меркел

    5 36 Отговор

    До коментар #8 от "Помисли":

    Путин е явен идиот по рождение,но такива са най полезни за пропагандата.

    Коментиран от #27

  • 17 МИ ЧЕ ТО СИ Е ИСТИНА! !😂

    40 4 Отговор
    В ДЪРЖАВИТЕ ОКОЛО РУСИЯ СЕ РАЗПОЛАГАТ БАЗИ НА НАТО 😈
  • 18 Предатели

    6 34 Отговор
    Кремъл води хибридна война срещу България. Използват добре изпитаната тактика на „ заселване“. Вече са купили 500 000 имота тук. Хиляди руски ютюб канали ежедневно излизат с призив „ Елате да живеете в България, тук всичко става много лесно за разлика от други страни“. Какво е това, ако не е хибридна война? За целта руснаците регистрират така наречените „ Търговски представителства“, които разбира се не функционират. Такава „вратичка“ за заселване не съществува в нито една страна на ЕС, само тук. Въпроса е, кои национални предатели са измислили такова „законодателство“ и кога ще им потърсим сметка?

    Коментиран от #46

  • 19 Стига бе

    34 4 Отговор
    Да бе, те военните бази на НАТО около Русия са им приятели
  • 20 urod

    33 4 Отговор
    Путин е много запознат с историята на европа през последния век. Явно му е хоби, защото в няколко интервюта прави западните журналисти смешни. Но вината е тяхна, защото са тотално неподготвени.
    Тоз видиш ли се обидил, че Путин изказвал мнение. Ми така е пич, едни гледате отстрани, а други пишат историята.
  • 21 РАЗБЕРЕТЕ ! ! !

    5 19 Отговор
    Всичко е вярно !
  • 22 АБВ

    5 30 Отговор
    Нормално за диктатор и тиранин
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гого

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Живко":

    Живей Живко,живей
  • 25 Висоцки

    28 3 Отговор
    Поредната глупост и манипулация на ДВ
    Путин е най далновидният , уравновесен и умен политик в света. Невероятна логика, остроумие и подход . Точка !
  • 26 !!!?

    4 23 Отговор
    Цялата работа е, че Путинова Русия без Украйна в своите граници и древната й История е просто един сурогат на Златната монголска Орда !!!?

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 !!!?

    5 8 Отговор
    И военната хунта пише исторически имперски трактати на тема: Македонците са българи, но ни крадат Историята !!!?
  • 30 хахаха

    17 1 Отговор
    "етнически национализъм"...що за тъпо определение? И как в Русия, в която живеят над сто ЕТНОСА е възможен "етнически национализъм"? Явно образованието на запад е под всякаква критика...
  • 31 ⚜️Илюминат⚜️

    18 1 Отговор
    Вярва си , а всъщност само от приятели е заобграден , така ли ве? Само приятелски фрегати и разрушители от САЩ и острова налазват в Черноморието , само САЩ въоръжава с Джавелини укрите , само безобидни ракетни щитове разполагат в Румъния и само кухата Тиква го обяви за враг на България и само Байдън и Хилари го наричат убиец ! Иначе той се заблуждава и всички са му близки приятели и мислят за добруването му! И между другото , въпреки че заглавието и статията са пълен пасквил , има нещо вярно! Вова и мечката като цяло са много ама много опасни и е добре да се прояви нужното уважение!!!
  • 32 Запада

    13 2 Отговор
    Да не се прави на много отворен и да нарича Путин агресор .Те да се радват на такьв агресор защото ако беше друг на негово място например Жириновски досега щяха да бьдат опьрлени .
  • 33 някой

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "!!!?":

    Бре каква умна мисъл, да ти се не нарадва човек.
  • 34 кокиче

    1 17 Отговор
    пиши ви потомък на украински емигрант от революцията,турското ще ви се види като курорт..само да не ви гази руски ботуш ,бедна ви е фантазията малоумни българи

    Коментиран от #38, #42

  • 35 Русофил плюс

    9 1 Отговор
    Що така бе, г-н Путин? Не виждаш ли, че НАТО навсякъде около теб ти е протегнал стоманено-огнестрелна ръкъвица в знак на атлантическо "приятелство" ?
  • 36 Пак ни успиват

    7 1 Отговор
    Кои са водещите немскоезични специалисти по история на Украйна? Наследниците на битите от СССР нацисти и фашисти, които сега са величаещи бандеровци и неонацисти, същите похвати като преди 80години. Не си представят, че омразата на украинеца се трупа към местните бандеровци и техните си политици. Путин има много повече поддръжници в Украйна от всеки местен политик. Украинецът се чувства излъган, защото му обещаха подобряване отношенията с Русия (това обеща Зеленски), а му отнеха майчиния език-руския за около 70%украинци.
  • 37 Айй

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нас червеното знаме роди ни":

    А на руснака може, така ли???
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Понеже

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    си изключително неумен нека да ти кажа че специално Финландия поддържа много добри отношения с Русия.
    Финландия не е в НАТО и Финландия благодарение на необятния пазар на СССР не е имала значителни икономически кризи.
    И това щото са достатъчно умни да оставят миналото и да изградят едни отношения базирани на взаимна далавера.
    Докато Полша и Балтиките се оставиха на американците да ги използват както си искат.
    И особено украинците.
    Така че оди и рАзучи историята на чеповете за зеле и как са се развивали през вековете и после ела да пишеш.
  • 40 ттт

    10 1 Отговор
    Заблуждава ли се Путин? Да проверим! Какъв е Путин - руснак? Западът мисли ли руснаците за врагове? Да! Доказателства? На 02 май 2014 в Одеса по дивашки начин бяха убити около стотина (бройките се разминават) руснаци. Западът не се възмути, не поиска разследване и наказване на виновните. Нещо повече, не можа да прикрие радостта си от трагедията. Трябва да поясня, че както не всички българи обичат Борисов, не всички турци обичат Ердоган и т. н., то не всички руснаци обичат Путин. Никой не знае, убитите в Одеса, били ли са последователи на Путин или не. Така че Западът се зарадва че са загинали руснаци. Западът мрази руснаците!!! Путин вижда правилно - заобиколен е от врагове!
  • 41 Истерик

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Айде молим, молим!
    В Мексика и на Куба, Путмн да сложи бази, какво ще пикате тогъз, джурналя!?!?
    Че паранойата на фащисаните е демократична!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ерец

    3 1 Отговор
    Краят на последното изречение нещо не се връзва . “…този , който се чувства застрашен,може да нанесе ответен удар.” Ответен удар означава , да отвърнеш когато вече си не само застрашен ами ударен. Така че , ми се струва по - логично да бъде “да нанесе превантивен удар .”
  • 44 big

    7 1 Отговор
    Той не си вярва! Това е така, не само срещу него персонално, но и срещу Русия като цяло! Фактите са неоспорими: бази около тях, постоянно напрежение в Черно море, Балтика, Тихия океан и т.н. - кораби и самолети. Дойче веле - дезинформации и лъжи!
  • 45 Защитенападател

    3 1 Отговор
    А не е ли прав чичо Вова ? Да не би да е ограден от приятели ? САЩ редят база до база на границата на Русия ! И после искат да ги смята за първи приятели ли ?
  • 46 Човека Коза

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Предатели":

    Добре са дошли! Вън краварите и НАТО! Вечна дружба 🇧🇬🇷🇺
  • 47 1122

    1 1 Отговор
    А не е ли така?Кой приятел ще дойде до границите ти за да провежда ученията си там? То ва е показване на мускули и игра на нерви.Какво ще стане ако руснаците започнат да си правят ученията в атлантика в близост до границата на САЩ,ИЛИ БЛИЗО ДО ОСТРОВА......?
  • 48 Уйке

    1 0 Отговор
    Натовския обръч на запад от Русия е приятелски и я пази от врагове! Американските и Английски кораби в Черно море пазят Русия по вода! Затова и САЩ имаха добрите намерения да направят една база в Крим! Какви врагове, какви пет лева! И Наполеон, и Хитлер, и сегашните Натовския лидери се домогват до Москва да я пазят от,, лошите"! Та и България барабар Петко с мъжете!