23 Юли, 2021 12:23 11 808 19

Погват президента за държавна измяна

  • украйна-
  • вагнер-
  • володимир зеленски-
  • беларус

Делото за евентуална държавна измяна на Володимир Зеленски и неговото обкръжение е заради прекъсване на операция по задържането на членове на руската частна армия "Вагнер"

Погват президента за държавна измяна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шевченковския районен съд в Киев е разпоредил на Държавното бюро за разследване на Украйна да заведе дело за евентуална държавна измяна на украинския президент Володимир Зеленски и неговото обкръжение заради прекъсване на операция по задържането на членове на руската частна армия "Вагнер", която има "дебели" връзки с Кремъл. Това съобщи бившият депутат от Върховната Рада на Украйна Андрей Тетерук, който се е обърнал към съда със съответния иск, информира "Новости".

По-рано Тетерук е написал изявление до Държавното бюро за разследване за предполагаемо извършване на държавна измяна от Зеленски и обкръжението му заради прекъсването на операцията по задържането на вагнеровците. Ведомството отказа да образува наказателно дело, след което бившият депутат се е обърнал към съда с искане да задължи Държавното бюро да разследва случая.

"Нашата жалба относно бездействието на Държавното бюро за разследване беше удовлетворена изцяло. С решението на съда Държавното бюро за разследване вече е длъжно да регистрира, в съответствие със закона, нашето съвместно заявление с Игор Лапин и Юрий Гудименко относно извършването на престъпление по чл. 111 "държавна измяна" и откриване на производство (образуване на дело, б. р.) И подаване на данни в Единния регистър на досъдебните разследвания", написа Тетерук в профила си във "Фейсбук".

На 29 юли 2020 г. беларуските власти съобщиха за арестуването на 33 руски граждани. Следственият комитет на Беларус уточни, че задържаните са заподозрени в подготовка на масови безредици в страната. В същото време, по данни на специалните служби, по-рано е била получена информация за пристигането в Беларус на "над 200 бойци за дестабилизация на ситуацията по време на предизборната кампания". Президентските избори в страната се проведоха на 9 август 2020 г.

Както каза по-късно прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, с голяма степен на сигурност можело да се каже, че задържаните в Беларус руснаци са служители на "Вагнер", били преминавали транзит през страната и били пропуснали полета си. По думите на Песков задържаните не били извършвали незаконни действия, а Русия не се е намесвала и не се намесва във вътрешните работи на Беларус.

Киев поиска екстрадицията на 28-те задържани в Беларус, за да бъдат привлечени към наказателна отговорност за предполагаеми престъпления, свързани според Киев с участие в конфликта в Донбас. Беше отбелязано, че 28-те лица, от които девет имат украинско гражданство, са обявени за подозрителни по член, свързан с участие в терористична организация.

На 14 август 2020 г. Главната прокуратура на Русия съобщи, че 32-ма от 33-ма руски граждани, задържани по-рано на територията на Беларус, са върнати в Русия. Тридесет и третият гражданин на Русия, който също има беларуско гражданство, остана на територията на Беларус.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    35 4 Отговор
    ООН и СЗО да пращат доктори и санитари в тая измислена държава.Спешно,преди цялата да се превърне в лудница,има надежда все още да се срещат на тая територия нормални екземпляри.
  • 2 НАТО ЕС

    13 34 Отговор
    А нашият каун кога?

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 optimist

    32 1 Отговор
    не знам кои са по зле Северномакедоните или Укрите.
  • 5 Ссссссс

    18 0 Отговор
    Анатоли, критиката към определена статия и нейното оформление, с какво точно нарушава правилата и спам ли е? Излагаш се, да знаеш!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 В.Г.З.

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ЕС":

    За Боко ли говориш,
    дето даде 3 милиарда за хвърчила на картинка
    и още 3 милиарда за газопровода до Сърбия?!?
  • 8 !!!?

    11 18 Отговор
    А Фигуранта кога !!!?

    Коментиран от #16, #17

  • 9 ХА ХА ХА

    10 22 Отговор
    АМИ НАШИЯ АЙЛЯКЧИЯ - ФИГУРАНТ .....КОГА , ЩЕ ГО ПОГНАТ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА ??? КОГА ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ПОГАЗВАНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯТА И НЕ СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ НА Р.Б. ...... КОГА ????
  • 10 Радев!

    5 16 Отговор
    Кога?
  • 11 Слуга !

    20 2 Отговор
    Анатоли , парите на работодателите ти от ГЕРБ скоро ще привършат ! Преоренирай се !
  • 12 Зайко Байко многознайко

    10 5 Отговор
    Дайте на първо време да се справиме с ниэвергнатия Тиквоций Едно а след това ако е необходимо , подхващайте Пингвина!
  • 13 Реалист 2

    20 0 Отговор
    Укрите в надпревара да се покажат кой от кой по-русофоби, и кой от кой по-услужливи на янките и турците. Гнусна картинка.
  • 14 Тарас Булба

    14 0 Отговор
    Че нали този "смешник" си го избраха лично Байдън
    и синчето му, прилапало от тези глупаци . . .64 000 000 долара
    комисионни !
    Сега защо, мрънкат !?
  • 15 Asd

    7 0 Отговор
    Ясно е, че гоните посещения и влизания по статиите, но ФАКТИ, поне кажете дали искате да сте жълта медия и част от хората да спрат да Ви посещават. Уточнявайте си заглавията, държите се като аматьори журналисти (може и да сте си такива). Президентът на Украйна… В друга статия. Премиерът на Унгария… Дайте по сериозно!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Lelja ti

    0 0 Отговор
    Първо Гешев!
  • 19 Конник

    0 0 Отговор
    Зеленски говори руски а украйнският му е пълен а акцент-руски!
Новини по държави: