17 Юли, 2021 12:30 2 676 7

Германия: Дъждовете започнаха да отслабват, но броят на жертвите расте

  • германия-
  • дъждове-
  • наводнение-
  • жертви-
  • валежи-
  • електричество

Над 150 жертви и над 100 хиляди без електричество

Германия: Дъждовете започнаха да отслабват, но броят на жертвите расте - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на жертвите на катастрофалните наводнения в Германия нараства. Само в района Арвахлер в провинция Рейнланд-Пфалц живота си са загубили над 90 човека, а 618 са ранени. Министър-председателят на съседната провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет потвърди, че там жертвите са 43. Не е изключено броят им да се увеличи, все още много хора са в неизвестност.

В съседна Белгия броят на жертвите надмина 20. Премиерът Александер Де Кро обяви вторник за ден на национален траур. “Все още чакаме окончателните числа”, заяви Де Кроо на пресконференция. “Но това може да са най-катастрофалните наводнения, които страната ни е виждала”.

Над 100 хиляди останаха без електричество

Заради прекъсването на електричеството и мобилната връзка, все още не е ясно колко са изчезналите. Положението на редица места в Германия продължава да е критично. Къщите са наводнени, улиците остават непроходими. В петък без ток бяха около 102 хиляди души. Драматични сцени се разиграха и в Ерфтщад, южно от Кьолн. Река Ерфт излезе от коритото си и заля множество къщи, които се срутиха изцяло или частично. Стига се до ерозия, която доведе до откъсване на големи земни площи. Властите говорят за няколко смъртни случая, които все още не могат да потвърдят. Преля и язовир в окръг Хайснберг, което доведе до евакуацията на 700 души.

Валежите ще спрат чак през уикенда

За момента ситуацията с дъждовете е спокойна. Но тя остава променлива, предупреждават от германската метеорологична служба. Така че не е изключено гръмотевични бури с проливен дъжд по места да продължат. Валежите ще спрат едва през уикенда. Федералното правителство трябва следващата седмица да вземе решение относно помощта за възстановяване, която ще бъде отпусната на гражданите и общините в районите на наводненията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    9 15 Отговор
    еврото пада ! купувайте турски лири !
  • 2 е и

    10 13 Отговор
    Тъкмо ще разберат, как се живее в развит социализЪм.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Еми

    9 2 Отговор
    Това им е наказанието заради бабата Меркел дето я оставиха да похаби Европа с мигранти и да омеси белите
  • 5 Само питам

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "е и":

    Ти на умен ли се правиш?
  • 6 плюс минус

    4 3 Отговор
    И що я свърши баба Меркел?
    Влюби се в мигрантите, пък забрави за самите германци.
    Във всяка държава всеки ръководител първо трябва да мисли за народа си.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: