21 Юли, 2021 08:57 2 277 35

Космически туризъм: нуждаем се от защита на климата, не от космически каубои

  • джеф безос-
  • космос-
  • космически туризъм-
  • климат-
  • климатични промени-
  • цинизъм

Космическият туризъм обезсмисля усилията срещу климатичните промени

Космически туризъм: нуждаем се от защита на климата, не от космически каубои - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар от Зоня Дийн

За мен бъдещето е важно. Ето защо е важен и климатът. Аз принадлежа към онова голямо мнозинство от човечеството, което – показват го допитванията – се тревожи за нашата планета и разбира колко спешно трябва да се вземат мерки срещу заплахата от същинска климатична катастрофа.

В резултат от това ние, моето семейство, се опитваме да направим нещо. Където е възможно гледаме да предотвратяваме емисии от въглероден двуокис: вместо да се возим с автомобил, ние ходим пеша или караме велосипед, ядем много по-малко месо от средностатистическото семейство в промишлените държави и не летим на дълги разстояния, колкото и да са привлекателни такива пътешествия. Не хвърляме храни и използваме биологичните отпадъци за тор.

Космическият туризъм обезсмисля усилията срещу климатичните промени

Не щеш ли обаче се появява този неприлично богат з**ник, който решава да се изстреля в космоса. Просто ей така. Защото му е кеф.

Това ако не е егоизъм, не знам какво е.

Нещо повече: то обезсмисля всички наши усилия да пазим климата. Обезсмисля ги както морално, така и материално.

Готовността да се бориш срещу климатичните промени естествено се изпарява когато видиш, че други хора си правят каквото си искат, без да мислят за последствията. Ала отвъд този деморализиращ ефект трябва най-вече да имаме предвид какви емисии от въглероден двуокис предизвиква космическият туризъм. Лично аз изобщо не съм против пътешествията из Вселената. Нещо повече: обичам научната фантастика и изпитвам въодушевление от изучаването на безкрайните далнини на космоса. А освен това всеки вид туризъм предизвиква емисии от въглероден двуокис. С това искам да кажа, че изобщо не призовавам да се отмени всеки туризъм. Космическият туризъм обаче минава всички граници.

Чист цинизъм

Да вземем например пътешествието на Ричард Брансън с „Върджин Галактик“ на 11 юли. Този полет от 160 километра, който дори не излезе в орбита, предизвика отделянето на толкова въглероден двуокис, колкото един трансатлантически авиополет с пътници. Така че полетът на шестимата с „Върджин Галактик“ е плесница в лицето на всички, които се стараят да опазват климата – както на обикновените хора, така и на политиците. А проблемът може дори сериозно да се изостри един ден, когато космическият туризъм набере скорост. Всъщност, възможно е това да се случи съвсем скоро. Вече 600 души са се наредили на опашка за космически полет с „Върджин Галактик“, който ще им излезе дребната сума от 169 000 до 212 000 евро.

Фирмата на Брансън „Върджин Галактик“ много държала на устойчивото развитие, макар че не е съвсем ясно какво се има предвид под това. Предвид огромното количество въглероден двуокис, излъчен в атмосферата, за мен такова твърдение звучи доста съмнително. От своя страна милиардерът Джеф Безос отива отвъд празните приказки, защото ракетите на неговата космическа фирма „Блу Ориджин“ летят с водородно гориво и не отделят емисии от въглероден двуокис. Ала това не променя фактите. Да, водородното гориво може да се произвежда с помощта на възобновяеми енергии, в момента обаче – сигурно вече сте се досетили – и за неговото производство се използват фосилни енергоизточници.

И това ако не е ирония! Много често чуваме, че днешното природозащитно движение било въодушевено тъкмо от гледката, която се открива от космоса към Земята – тази чудно красива синя планета в черната Вселена. „Блу Ориджин“ твърди, че иска да стори добро на Земята. И сигурно по тази причина един от билетите за пътешествието в Космоса беше продаден на приказно богат анонимен пасажер. За 28 милиона долара. В интерес на истината тук иронията приключва. И започва чистият цинизъм.

Решението: вноски в специален климатичен фонд

Ако фирмите за туризъм в Космоса наистина се отнасят сериозно към своите зелени обещания, лично аз бих им предложила следното: за полета в Космоса на всеки отделен турист фирмите би трябвало да внасят аналогична сума в един фонд за опазване на климата. Така неприлично богатите з****ци ще могат да си правят кефа, но в същото време ще полагат усилия за спасяване на климата. Да, само една такава компенсация може да оправдае космическия туризъм. Компенсация, която подсигурява бъдещето на планетата. На това искрящо синьо-зелено-кафяво бижу, където е вкоренен нашият живот. На тази единствена планета, където можем да живеем.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МнениЕ

    29 2 Отговор
    Комплексирани милиардери, сър. От ламборджини във совалка..

    Коментиран от #8

  • 2 Kcaniba

    21 4 Отговор
    Журналя, какви са тези космически з..ци?!?!
    Космонавта е един!
    И оой е Юрий Алексеевич Гагарин!!!

    Коментиран от #32

  • 3 Прекаляват много

    8 0 Отговор
    С химията..и започват да летяяяяят.
  • 4 честен ционист

    7 3 Отговор
    С развитието на "космическия" туризъм туристите няма да цапат на земята, а боклука ще го извозваме на Марс за горене. Е, само наушким пак ще го караме в България.
  • 5 Смотаняци,сър

    5 1 Отговор
    От Небето им отвориха прозорче и "богатата" сган се втурна да се лигави из Космоса.Нищо не е случайно.ТОЙ допусна Първи Юрий Гагарин,това е Знак,който глупаците винаги пропускат..
  • 6 пешо

    11 0 Отговор
    "Аз принадлежа към онова голямо мнозинство от човечеството"

    световните 80%, с други думи.
    д.ебили!
  • 7 народна мъдрост

    12 1 Отговор
    "Там където краваринът /ФАЩ и Ингилизия/ из по на се ре,с нищо не се чисти,нито се пере."
  • 8 ламборгини

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "МнениЕ":

    ламборгини се пише, умко. ламборгини.
    едва ли е до комплекси. по-скоро, вече могат да си позволят всичко. д.реме им за популацията. и не го крият.

    Коментиран от #22, #23

  • 9 Jacques Yves Moineau

    4 0 Отговор
    Мъск нещо изостава...
  • 10 joro

    12 0 Отговор
    Това не е космоса а по високо в орбита , бестегловноста е следствие на свободно падане а не на липса на гравитация. Винаги е имало шарлатани но тези са на по високо ниво.
  • 11 Госあ

    6 0 Отговор
    Както не веднъж съм писал, една по малка част консумират много.
  • 12 Хасан

    8 0 Отговор
    Виновно е римското право за частна собственост и притежателя да може да се разпорежда както си иска със собствеността си ...можеш да си купиш езеро и да си го пресушиш ..да си купиш гора и да го разориш
  • 13 цербер

    7 4 Отговор
    На Зоня Дийн мога да кажа едно голямо БРАВО!за този неин коментар.

    Коментиран от #27

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АнТоНиМеН

    6 6 Отговор
    Просташка статия и мнение на Зоня Дийн! Човека от как е станал мислещ се е чудил как да достигне звездите. Това, че има човеци, които могат да си го позволят в момента е въпрос на технология и пари. Да, пари, но наука и технологии без пари как се правят!? И надали това е основното свързано с разхищението на човечеството. Същата, Дийн, е израсла в едно консуматорско/технологично с разнообразно производство общество, оставило и своят отпечатък върху екологията. Дойче веле, къде казаха, че се произвеждат най-много въглища в Европа!? Дийн, когато разбере на какво се дължи високата и заплата и стандарт, да видим ще ли да реве тогава?

    Коментиран от #25

  • 16 Ала бала

    2 0 Отговор
    Всичко могат да правят,ПАРИТЕ И ВЛАСТТА са у тях,макар ,че с тези пропиляни пари,можеше да направи МНОГО ПОЛЕЗНИ НЕЩА ЗА ПЛАНЕТАТА. А и все още може ,ако имат ЖЕЛАНИЕ!

    Коментиран от #24

  • 17 Гост

    8 0 Отговор
    "Гoтoвнocттa дa ce бoриш cрeщу климaтичнитe прoмeни ecтecтвeнo ce изпaрявa кoгaтo видиш, чe други хoрa cи прaвят кaквoтo cи иcкaт, бeз дa миcлят зa пocлeдcтвиятa."
    Абсолютно вярно, но това се отнася за всички правила - когато ти се опитваш да ги спазваш, а виждаш, че немалко хора около теб ги погазват и си правят каквото поискат, в един момент и ти спираш да ги спазваш.
    Колкото до въглеродният двуокис, не той е проблемът. Проблемът е, че изчезнаха растенията, изсякохте горите, бетонирахте и асфалтирахте всичко, увеличиха се превозните средства, природата в качеството си на регулатор не може да се справи с преработката на този въглероден двуокис поради недостатъчно количество зелена маса. Така че, дори да вземате парите на богатите, чрез този фонд, ако няма увеличение на зелената маса на планетата - резултатът ще е нулев. Набийте си го в главите един път и завинаги!
  • 18 човек от народа

    3 3 Отговор
    да се забранят всякакви безсмислени "екскурзии" в космоса ! за организаторите - милиардни глоби и затвор !
  • 19 Флин

    5 0 Отговор
    Зоня...коза неадекватна!!!! И тая подхвана блудкавата пропаганда. Да, проблем има със свръх консуматорството, но проблема не е в обикновените хора. Проблема е в системата която точно такива морално деградирали медии /ДВ/ защитават. Климатичните проблеми са предизвикани точно от капитализма и глобализма. Мантрите които тая проста коза ръси с такъв ентусиазъм и възмущение са насочени срещу нас, обикновените хора. Това е просто още един инструмент за контрол! Това, за което тая крава реве, е с една единствена цел. Целта е блокирането и сриването на икономическото развитие. Защо не обелва и дума дори за транснациналните мега корпорации, изсичащи с ужасяващи темпове всичко зелено на този свят, с една единствена цел, свръх печалба! Веднага давам пример, отглеждането на соя. Поинтересувайте се до какви последици води това! Защо тая кошница куха не обелва и дума за начина на обработване на земите и тоновете химикали изливани в почвата, с цел свръх печалба. Зоня, проста тъпа пу*ко, твоя номер няма да мине, няма да мине и пропагандата на ДВ. Вменявате вина на обществото, а всъщност, подкрепяйки и пропагандирайки глобализма вие сте виновни!!! Права е само в едно, богатите са ПАРАЗИТИ, живеещи на наш гръб. Аз вина нямам! Начина ми на живот е мой избор
  • 20 незнайко

    1 1 Отговор
    За жалост свръхбогатите не разсъждават по този начин описан в статията ! Тяхната цел са ЕДИНСТВЕНО ПАРИТЕ !!!
  • 21 един от многото

    4 0 Отговор
    Споко, и това дивашко издевателство над природата ще отмине , когато някои от космическите туристи останат като постоянни сателити на земята!
  • 22 Хахахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "ламборгини":

    То това е потреса бе колега на мен ми слагат евро категория на колата на боклука на яденето и т.н че видиш ли съм замърсявал а в същото време химическите заводи бълват боклук правят опити с бомби и още какво ли не и изведнъж се сетили че моята кола имала вредни емисии и едва ли не тя е причината за климатичните промени и ако на това не се нервираш евала я да ги питаме това което е допринесло излитането на този кораб на моята тъпа кола колко хиляди години ще и трябват да причини подобно нещо

    Коментиран от #26

  • 23 УдФ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ламборгини":

    Е кво искаш да ми кажеш че пицата не е Лолобриджида а Лолобригида ли?
  • 24 хехехе

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ала бала":

    Това почна с елиминирането на профсъюзите.
    Затова харесвам Франция там работника има права.В Сащ и Англия премахнаха тези "неудобни" за тях структури.Никой не протестира щото те изхвърлят веднага те въведоха и мултикултурното общество ако на теб не ти харесва вкарваме латиноси или виетнамци и пак те уволняваме ама заплатата ти няма да я вдигнем.
    Така печелят двама трима другите го дхат примери са Мъск Гейтс Безос Брансън оня на Уал Март и тн.
    Тоест човека става безправов.
  • 25 Сен Тропе

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "АнТоНиМеН":

    Няма висока заплата и стандарт инженер на запад почва с 2500 евро заплата тези с повече опит взимат 3-4 хилки лекарите са същите ако махнем някои светила.
    Общо взето голяма заплата не се постига с много бачкане а с връзки уреждане и държавно побутване.
    Мъск Гейтс Зукърбърк всичко е със съучастието на държавата

    Коментиран от #28, #31

  • 26 факт

    0 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Твоята тъпа кола работи с петролни продукти тоя кораб не.
    Ти си си виновен още преди десетилетия можеше да се въведе биогориво ама ти слушаш тпите немчуги и купуваш дизел за да пълниш арабските гуши

    Коментиран от #33

  • 27 да ама не

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "цербер":

    Да браво ,но предложението и не струва:*зa пoлeтa в Кocмoca нa вceки oтдeлeн туриcт фирмитe би трябвaлo дa внacят aнaлoгичнa cумa в eдин фoнд зa oпaзвaнe нa климaтa. Тaкa нeприличнo бoгaтитe з****ци щe мoгaт дa cи прaвят кeфa, нo в cъщoтo врeмe щe пoлaгaт уcилия зa cпacявaнe нa климaтa.*Парите сами по себе си няма как да опазят климата ,а богатите като са решили да летят пак ще летят ,макар и да струва по-скъпо.
  • 28 АнТоНиМеН

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сен Тропе":

    Точно така, а къде сме ние? (Въпросът е риторичен)
    Остава да застанете и зад тезата, че Немската икономика е постигнала този жизнен стандарт със зеленчукопроизводство и туризъм.
  • 29 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Абе вие за какви се мислите бе! Нуждаела се от защита на климата. Какво значи това, наистина се мислите за богове, създаващи многобройни полове. Погледнете хубаво първо картата за да дойдете на себе си,после дайте обществен достъп и на другуте научни трезви мнения , които са повече. И не използвайте деца с психически проблеми за да дамгосвате нормалните хора както са го правили инквизиционните съдилища.
  • 30 резервист

    3 0 Отговор
    Цинизъм е да пръскаш милиони за минутка слава, когато по света хората масово умират от глад и болести заради мизерията в която живеят. Някой да е чувал нещо за Мадагаскар напоследък? За това че хората там гладуват, например? Защо енергията от възобновяеми източници за сега е толкова скъпа? За печалба! За да могат шепа хора да си правят кефа. Като например да пръднат в космоса! За това пък ние ще затворим тецовете и ще катастрофираме икономиката си! Абе къде е Грета Тумберг?!
  • 31 схсхсх

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Сен Тропе":

    Пишеш пълни глупости
  • 32 схсхсх

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Космонавта Гагарин от Мосфилм ли ? Толкова е летял в космоса,че не казвай на никой...Той Гагарин тамън да си признае човека ,че "летенето му в космоса" е било една измама и те го убиха човека.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Извади

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "схсхсх":

    чушкопека на баба ти .и и помогни да направи некоя туршия -за Гагарин непиши.че скверниш памета му.