Last news in Fakti

26 Юли, 2021 11:34 3 492 26

Природните ресурси могат да се изчерпат до 2040 г.

  • климатични промени-
  • природа-
  • природни ресурси-
  • ресурси-
  • изчерпване-
  • планета

През следващото десетилетие глобалните ресурси на планетата ще започнат да намаляват

Природните ресурси могат да се изчерпат до 2040 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване прогнозира, че ако световната икономика и население продължат да растат със сегашните си темпове, природните ресурси ще свършат в рамките на 20 години. Проучването, основано на изчислителни модели, твърди, че през следващото десетилетие глобалните ресурси на планетата ще започнат да намаляват, информира "Джерусалем пост", предаде агенция БГНЕС.

Изследването е проведено от Гая Херингтън, изследовател за устойчивост и динамичен системен анализ в консултантската компания KPMG, и публикувано в Yale Journal of Industrial Ecology. Според проучването обикновеното търсене и предлагане поражда следния проблем: Ако световната икономика и население продължат със сегашния си темп на растеж, природните ресурси в света в крайна сметка ще свършат. Тогава икономиката и населението ще започнат да намаляват, за да съответстват на предлагането.

Иновативно проучване на MIT през 1972 г., озаглавено "Граници на растеж" (LtG) е първото, което се опитва да реши проблема въз основа на емпирични данни и изчислителен анализ. Изследването от 1972 г. създава компютърен модел, който анализира потреблението и производството в световен мащаб въз основа на използвани данни от много области, между които население, равнища на плодородие, нива на замърсяване, производство на храни и промишлено производство. След това изследването представя 12 възможни сценария за бъдещето, базирани на различни прогнози за човешкото поведение. В повечето сценарии непрекъснатият икономически растеж в крайна сметка надхвърля световните природни ресурси, което прави по-нататъшния икономически растеж невъзможен. В резултат на това личното благосъстояние ще започне да намалява.

Един от най-известните от сценариите от 1972 г. прогнозира, че глобалният икономически растеж ще продължи както преди. Около 2040-те години световната икономика ще започне да губи позиции и в резултат на това населението на света, наличността на храна и други ресурси ще спаднат. Проучването от 2020 г. разглежда днешните данни и ги сравнява с прогнозите от 1972 г. Компютърният анализ показва, че две от прогнозите от 1972 г. са много близки до текущото състояние на световната икономика. Според проучването двата сценария, които най-тясно се привеждат в съответствие с наблюдаваните данни, показват недостиг на ресурси, храни и промишлено производство през следващото десетилетие, което поставя под въпрос целесъобразността на непрекъснатия икономически растеж като цел на човечеството през 21 век.

Не е задължително всичко да приключи с пълен срив на човешкото общество, обясниха изследователите. Но все пак ще се създаде рязък икономически спад, който може да дестабилизира света, какъвто го познаваме. Според проучването обаче, все още има друг модел, който може да бъде достигнат, ако човешкото поведение се промени драстично. Въпреки че този сценарий е най-малко отговарящ на данните за 2020 г., хората могат да решат умишлено да ограничат собственото си икономическо потребление, преди липсата на природни ресурси да ги принуди. Това включва, наред с други неща, наличието на по-малки семейства, ограничаване на индустриалното замърсяване и потреблението на природни ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те са в Русия

    25 3 Отговор
    И Хитлер продължава да си ги иска.Преди не успя,сега се пробва с джендър-армията.И плаче от безсилие..
  • 2 извод

    33 5 Отговор
    И за да не се изчерпат ще изтровят хората с инджекции.

    Коментиран от #21

  • 3 БПФ

    19 0 Отговор
    По прогнозите на Сеkсологът, който спореше с Чичко Снегов, петролът трябваше да свърши още 1981-ва.
  • 4 AБВ

    23 4 Отговор
    Пише се Изчерпят, а не Изчерпат.
    Идва от глагола Черпя.
    В смисъла тук означава нещо де се пресуши, да изчезне, да свърши.
    А редакторът да почерпи :)
  • 5 КОНТРАТА

    25 1 Отговор
    Джерусалем е 20 000 кв километра и население 9,5 милиона там ресурси няма отдавна затова интригантстват по цялата планета от Джерусалем!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Варненец

    29 0 Отговор
    Прди 40 години, учителката ни казваше, че нефта ще свърши след 20 години, е като гледам още го има. При това с достс завишено от тогавашното потребление.
  • 8 мародер

    20 0 Отговор
    Ами горивата уж свършиха преди 15 - 20 години ма на още ги има.
  • 9 Хора

    19 0 Отговор
    Пишете бързо и четете бързо,защото тоя трие коментари като обезумял

    Коментиран от #12

  • 10 Гост

    14 1 Отговор
    Все някога рано или късно всяко начало има и край а човечеството се е запътило с бързи темпове към своят край за тази цел има войни ,вируси и т.н
  • 11 Gen Gurko

    29 0 Отговор
    Ми спрете безконтролното размножаване бе. Знаете на кои. Докато се свивате и икономисвате и ги храните и поддържате, те ще се въдят, защото това е природен закон. Освен това изобщо не мислят в тези категории като нас. Там колкото повече деца, повече сигурност за семето и повече помощи. Дори и ние да изчезнем напълно, техният процес на въдене няма да спре и ще стане катастрофално зле. Ще се бият и самоизяждат в буквалния смисъл. Така че, когато някой ви каже дайте да дадем и да пестим, изисквайте от него да живее в същите условия като вас, а не да подари милиони и да си живее с милиардите, а вие да се пънете за този, който не може да си направи сам сметката ЗА НИЩО.
  • 12 Варненец

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хора":

    Споко, той е в отдела по паникьосване, затова неговите статии са взе за апокалипсиси, ресурсни, ковидни и други.
  • 13 свидетел

    6 0 Отговор
    стига смешки !
  • 14 Механик

    19 0 Отговор
    Неминуемо ше се свършат, ако я караме по тоя начин.
    Но въпросът е кой ще поеме отговорност?
    Кой създаде и култивира "потребителското" общество? Кой в безмерните си ламтежи за огромни парични потоци и богоравна власт насади на хората вглавите, че е "селско" да се ремонтират ел. уредите и изобщо всички уреди и инструменти. Кой научи хората, че "колата трябва да се сменя на всеки 3 години"? Кой въведе ситемите за бързо строителство, от които построено се скапва за 3 години? Кой прави боеприпаси, които не само убиват и разрушават, ами и разпръскват ценни метали по полесражнията и по тоя начин "разхвъря" и прави тия метали несъбираеми? Кой изгаря тонове горива, за да праща в Космоса шпионски спътници? Кой въвведе в конструкторските бюра, т.нар. "краш отдели", чиято цел е да мислят каво да направят, та след като изтече гаранцията на някой уред или машина и тя да се повреди НЕПОПРАВИМО и да има нужда от купуване нан нова такава? Тези и още много други въпроси на които отговорът е точно един. А той е : Това напправиха същите тия хора, които сега искат да ни зануляват принудително, за да може да останат по-дълго живи с цената на всичко. Защото като влезеш в празен магазин (планета без ресурси), колкото и пари да имаш, то няма какво да си купиш.
  • 15 Hess

    11 0 Отговор
    ...ресурсите свършват...това трябва да доведе до тяхното поскъпване 20-30 пъти,и оттам световна хипер инфлация-само така САЩ би се избавил от неминуемия банкрут,накъдето го водят печатарите на пари без покритие...
  • 16 възмездие

    9 0 Отговор
    Свръхпотребителите първи ще изчезнат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истината

    8 0 Отговор
    Само 1 милион мултимилионера консумират повече ценни метали и горива от цяла Африка и Индия, които съставляват около 2 милиарда жители. Апък милионерите са над 20 милиона в цял свят. Сами си правете изводите!!!
  • 20 Милионери и милиардери съсипват света

    10 0 Отговор
    Милионеритв и милиардерите да намалят своята консумация поне с 50% и ще има суровини до 3040 година! Това са дузини коли по над 500к.с. и 1000к.с. Имат десетки и стотици мезонети и къщи по цял свят с басейни, кино салони, тенис и футболни игрища, боулинг зали, домашни дискотеки, конюшни и домашни зоо градини. Имат сумати огромни яхти, частни самолети. Извършват сумати всекидневни полети, да си пият сутрин кафето в Маями, на обяд в Дубай, после на плаж в Малдивите, след това на вечеря в Париж, после на разходка из Лондон, след това в имението в Марбея да се наспят. Най-лошото обаче е начина на печеленето на милионите и милиардите им - войни, болести, разрушения. Докато има такива милионери иммилиардери, дотогава няма да има оправия!
  • 21 Кикор

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "извод":

    Ами по-добре ще направят. И без това трябва доста сериозна чистка на хомо "сапиенс"
  • 22 Бай Манчо

    2 0 Отговор
    Кой знае какви данъци и ограничения свързани с големи глоби ни подготвят и сега само леко "отварят прозореца...."
  • 23 dfu

    2 0 Отговор
    "Въпрeки чe тoзи cцeнaрий e нaй-мaлкo oтгoвaрящ нa дaннитe зa 2020 г., хoрaтa мoгaт дa рeшaт умишлeнo дa oгрaничaт coбcтвeнoтo cи икoнoмичecкo пoтрeблeниe, прeди липcaтa нa прирoдни рecурcи дa ги принуди. Тoвa включвa, нaрeд c други нeщa, нaличиeтo нa пo-мaлки ceмeйcтвa, oгрaничaвaнe нa индуcтриaлнoтo зaмърcявaнe и пoтрeблeниeтo нa прирoдни рecурcи."

    Все едно чета за България. Това сме го постигнали вече и продъжаваме да го осъвършенстваме.
  • 24 Нищо не се губи

    1 1 Отговор
    Фундаментален физичен закон. Само плашат гаргите.
  • 25 Госあ

    2 1 Отговор
    Планова икономика и спирачки за простолюдието. Армията го постига за месец-два.
  • 26 Баба Станка с танка

    0 1 Отговор
    Нема се притеснявате! Бил Гейтс каза в една своя лекция на тема земни ресурси и птенаселение на земята, че човешката популация може да се намали с около 30% чрез ваксини, а в момента натискат навдякуде да станат задължителни за всички.