Last news in Fakti

21 Юли, 2021 18:18 13 402 127

Изтребителят "Шахмат" - новата руска военна играчка

  • русия-
  • изтребител-
  • шахмат-
  • владимир путин

Наблюдателите посочват, че досега Кремъл е успял да запази разработката на самолета в пълна тайна

Изтребителят "Шахмат" - новата руска военна играчка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гордостта на Путин: новият руски изтребител "Шахмат" остава почти невидим за радарите. А Русия планира да излезе и на пазара на космически услуги.

Като същински екшън - така изглежда рекламният клип за новия руски изтребител. Машината на име "Шахмат", която е от семейството "Сухой", може да лети в стелт-режим, т.е. да бъде на практика невидима за радарите. Военният самолет трябва да влезе в серийно производство в следващите години. Лично руският президент Владимир Путин приветства премиерата на новата военна играчка и похвали изтребителя за това, че има голям обхват и остава почти невидим за радарите. Досега Русия нямаше такъв високотехнологичен изтребител, допълни шефът на Кремъл.

Техническите параметри на самолета още не са известни. Но все пак някои подробности бяха съобщени от Олег Пантелеев, един от организаторите на Московското изложение на въздухоплавателната и космическа техника: "Този нов боен самолет може да се използва за различни задачи. Той не е само прехващач, а може и да унищожава въздушни цели и без проблеми да бомбардира водни и земни цели".

Според руските медии, "Шахмат" има само един двигател, за разлика от предшественика си "Су-57", който също се водеше "стелт". Новият изтребител вероятно ще развива до 2200 км/ч. Наблюдателите посочват още, че досега Кремъл е успял да запази разработката на самолета в пълна тайна.

В речта си при откриването на изложението Путин подчерта, че руската въздухоплавателна индустрия има гигантски потенциал за развитие. Той постави акцент най-вече върху областта, която според него ще има особено важно значение: безпилотните самолети, роботизацията и изкуствения интелект във въздухоплаването.

Както е известно, безпилотни дронове все по-често се използват във военни конфликти по цял свят. Наскоро бившата съветска република Азербайджан спечели войната за Нагорни Карабах срещу другата бивша съветска република Армения на практика тъкмо благодарение на тях. Но безпилотните летателни уреди намират все по-широко приложение и в гражданския сегмент - например за доставка на стоки и медикаменти в трудно достъпни региони.

Изложението в Москва беше насочено и към бъдещето на космическите полети. Путин подчерта, че заедно с Казахстан Русия разработва екологично по-чисти ракети-носители. А Дмитрий Рогозин, шефът на руската космическа служба "Роскосмос" заяви, че неговата страна трябва да се отвори и за комерсиализацията на космическите полети, демонстрирана нагледно в последно време от богаташи като Безос и Брансън. "Пазарът за космически услуги очевидно расте и ние няма просто да наблюдаваме отстрани", каза Рогозин.

В Московското изложение на авиационната и космическа техника участват над 250 фирми от 50 държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спец

    28 136 Отговор
    Къф е тоз дървен истребител?

    Коментиран от #47, #48, #49, #58, #76, #92

  • 2 Алфа Вълкът

    47 115 Отговор
    Чакай бе, те още 10 самолета су-57 нямат, нов ще правят? 😆😅😆😅😆😆😆😆😆😀😄😁🤣😭😗😭😭😅😁😃😃😀😁😁😁😆😃😀
  • 3 БЕЗМИСЛЕНА Е

    17 82 Отговор
    ЯТО ДРОНОВЕ ОТ КОСМОСА И ТОНОВЕТЕ ЖЕЛЯЗО СА В НЕБИТИЕТО
  • 4 3.14К

    90 9 Отговор
    Руснаците го представят като "шах и мат".

    Коментиран от #37

  • 5 КАК САМОЛЕТА

    12 69 Отговор
    ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВИ ПРИ ЛАЗЕРНО ЗАСИЧАНЕ И АТАКИ ОТ КОСМИЧЕСКИ ДРОНОВЕ....НЕ СЕ РАЗБРА

    Коментиран от #55

  • 6 селтак

    73 21 Отговор
    Алоуу БАН измислихте ли чушкопек за 2 чушки че сезона иде!

    Коментиран от #12

  • 7 Рашка с чашка

    29 97 Отговор
    Су-57 е провал също като Су-47,, Господаря на небето ". След фиаското в Индия стана ясно че няма да могат да го финансират и за това направиха само два серийни, но единия падна в тайгата. Имат и четири прототипа които могат да летят. Този новия макет подобен на Ф-35 са го скалъпили на бързо за да има какво да покажат на изложението.

    Коментиран от #11, #50, #53

  • 8 ЗАЩИТЕН ЛИ Е САМОЛЕТА

    12 50 Отговор
    ОТ ЛАЗЕРНО ЗАСИЧАНЕ И ОТ УДАРИ ОТ КОСМОСА.....НЕ СЕ РАЗБИРА
  • 9 Войвода Сутрин

    22 71 Отговор
    Всичко това е вече в минало, има съвсем други по-съвременни неща, руснаците са винаги догонвали запада...

    Коментиран от #10, #126

  • 10 Сунь хунь

    10 28 Отговор

    До коментар #9 от "Войвода Сутрин":

    А сега и Китай!

    Коментиран от #16

  • 11 Шах мат е име дадено от

    77 10 Отговор

    До коментар #7 от "Рашка с чашка":

    НАТУ. и то е защото носи 7.5 тона бомби?!?!! А е лек изтребител летящ в бой до 5000 км а на дистанция 9000 км.Ако както казваш всичко е макети там при Водкаджиите ЗАЩО ОЩЕ НЕ ГИ АТАКУВАТ И ПРЕВЗЕМАТ КАТО ИРАК?!?!?!!?!!!.ОТГОВОРИ!

    Коментиран от #15, #40, #78

  • 12 ОПА

    46 8 Отговор

    До коментар #6 от "селтак":

    То отдавна имаме такъв за 3 чушки, разработен също в пълна тайна.
  • 13 Pifff

    18 70 Отговор
    Вечно да си втори вечно да си втори, ах колко жалко е да си ушанка

    Коментиран от #17, #56, #117

  • 14 Кеф

    89 14 Отговор
    Тия с 1000 пъти по-малък бюджет от Сащ направо нсраха американоските бушмени.
    Но това е когато имаш силни школници от едната страна и нсрни черни задници с изсулени джинси от друга не познаващи изобретението сапун.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хехехе

    16 42 Отговор

    До коментар #10 от "Сунь хунь":

    АЗ ОТ КИТАЙ НИЩО НОВО НЕ СЪМ ВИДЯЛ освен боклучава електроника десето качество покрай която корейци и японци минава с погнуса

    Коментиран от #61

  • 17 Тъпичко си

    32 4 Отговор

    До коментар #13 от "Pifff":

    миличко... А и понятията "първи...втори..." са нещо относително. И служат на комплексарите да задоволяват собствената си представа за напредничавост. Можеш и да прочетеш последното изречение в статията.
  • 18 изумен

    56 4 Отговор
    Страхотно! Между коментиралите има пилот изпитател, конструктор, разузнавач от ЦРУ и няколко създатели на космическа и авиационнна техника! Откъде човек може да си помисли, че такива компетентни и информирани персони ще се занимават с коментари на теми във Факти?! Обикновенно човек си представя безделници, тракащи по цял ден на клавиатури и ровещи се в интернет глупости, които са си сипали по едно с мезенце и са запретнали ръкави, а сега - изненада! Голяма чест е за нас господа! Благодарим Ви и добре дошли сред нас - обикновените хора!

    Коментиран от #54, #89

  • 19 Ender

    59 10 Отговор
    Най-добрите и красиви самолети си остават руските!
  • 20 хехехе

    56 9 Отговор
    Арматата по-добра Самолетите им по-добри хеликоптерите им по-добри а бе къде са тръгнали американските бушмени се питам

    Коментиран от #23, #26

  • 21 100pera

    33 6 Отговор
    Според самите руснаци, възможностите за външни продажби са поне за около 300 броя. Цената е ниска - около 30 милиона долара. Вероятно наистина ще имат купувачи.

    Коментиран от #30, #44

  • 22 Анонимен

    35 6 Отговор
    Русия изстреля своя модул "Наука" към Международната космическа станция с ракетата "Протон-М" от космодрума Байконур в Казахстан.

    Първата степен се разкачи успешно, а 5 минути след старта се разкачи и втората степен на ракетата. Само за 10 минути е достигната височина от 200 километра и скорост от 27 000 км/ч.

    Скачването с намиращата се на 400 км надморска височина МКС е планирано за 29 юли. "Наука" ще заеме мястото на модула "Пирс". Руските космонавти на МКС вече подготвиха за отделяне от станцията модула "Пирс". То ще се осъществи с помощта на товарния кораб "Прогрес МС-16" на 23 юли. Предвижда се няколко часа по-късно останките от модула да паднат в Тихия океан.

    Ракетата "Протон-М" прави първия си полет в далечната 1965 година, а днес продължава да е най-евтиния вариант на Русия за изстрелване на тежки товари в Космоса. Двигателите на ракета работят с токсичната комбинация от диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. На ниска околоземна орбита "Протон-М" може да изведе 22 000 килограма, а на геостационарна орбита - 6 300 кг
  • 23 Onq s konq

    6 18 Отговор

    До коментар #20 от "хехехе":

    То си е ТЕХНА РАБОТА бе КОМОНИЗТ

    Коментиран от #43

  • 24 РУСКИЯ ПРОВАЛ

    5 30 Отговор
    КАК НОВИЯТ САМОЛЕТ Е ЗАЩИТЕН ОТ ЛАЗЕРНО ПРИХВАЩАНЕ ОТ КОСМОСА И УДАРИ С КОСМИЧЕСКИ ДРОНОВЕ........
  • 25 бай Даньо

    20 41 Отговор
    Русия изглежда никога няма да има изтребител 5-то поколение. Ако е това на снимката изглежда съвсем същото като Ф35 , което показва безнадеждното изоставане от Америка да докара нещо подобно с 10 години закъснение. Американците говорят за нов самолет след Ф35 ... . Тоя руския е съшия като Ф35 , но вероятно само като форма без материалите, въоръжението, комуникациите, радарите и авиониката. Инак за вътрешно политически цели е добър самальота.

    Коментиран от #39, #57

  • 26 АРМАТАТА ЛИ

    10 27 Отговор

    До коментар #20 от "хехехе":

    ДЕТО СПРЯ НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД.........
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Руснаков

    12 31 Отговор
    До вчера дъвкаха че СУ57 е невидим за радарите,сега се казва че нямали досега невидим,нещо сме май по приказките...

    Коментиран от #33

  • 30 Рико

    9 25 Отговор

    До коментар #21 от "100pera":

    Ако един съвременен изтребител се предлага за 30 млн, значи е ширпотреба.

    Коментиран от #69

  • 31 Рико

    15 34 Отговор
    Гледаите сега какво става! И с това ще ни надуват главите ежедневно.Протони, кинжали .... сега и това им влиза в речника. Едно си баба знае,едно си баба бае. Съветското посолство, нямате ли по-интелегентни момченца да ви правят пропагандата по сайтовете в България. Това безмозъчно повтаряне на едно и също и пропагнда не е, безмозъчност е.

    Коментиран от #42

  • 32 Си Си Пин

    6 6 Отговор
    Китайците вече го принтираха 3Д ,до полвин година китайския ще е 200-300 броя и ще участва в парадите ,и ще се предлага в четири различни цвята в Алибуба
  • 33 Кобрата на Горбачов

    6 17 Отговор

    До коментар #29 от "Руснаков":

    Те Су-57 нямат бре

    Коментиран от #52

  • 34 РУСКА НАИВНОСТ

    5 27 Отговор
    КАК САМОЛЕТА Е ЗАЩИТЕН ОТ КОСМИЧЕСКИЯ ЩИТ НА САЩ......ЧЕ НЕ СЕ...РАЗБРА

    Коментиран от #35, #45

  • 35 Колко си проста ма

    11 7 Отговор

    До коментар #34 от "РУСКА НАИВНОСТ":

    Ми ,той го няма ,що да е защитен

    Коментиран от #38, #41

  • 36 Фалкон

    12 17 Отговор
    Прилича ми на ф-16 блок 72 ,само е малко по- несъществуващ ,михихихи
  • 37 алехин

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "3.14К":

    шах и мат. правилно си го представят.
    шахмат, или шах, е чес, с извинение.
  • 38 ТЕСТВАЙ ГО

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Колко си проста ма":

    ДА ВИДИШ НЯМА ЛИ ГО.....
  • 39 Тъй тъй

    23 6 Отговор

    До коментар #25 от "бай Даньо":

    а пък доста американски военни определят Ф-35, като голяма издънка, но "имиджа"му, продължава да се поддържа чрез усилена реклама, насочена най-вече към съюзниците. Не е ли ясно защо?... Ами с чиста търговска цел. Да не би на Локхийд да им пука за твоята "сигурност". Айде събирай парички и тебе ще ти купим. Пък после ще стои в хангара, защото няма да може да хвърка, точно заради парички или заради липсата им.
  • 40 Рашка с чашка

    5 24 Отговор

    До коментар #11 от "Шах мат е име дадено от":

    По същата причина заради която търпят и Северна Корея, ядрено оръжие. Поразиите които ще нанесат на планетата руснаците ако ги атакуват ще са прекалено голями. Това е причината, а не единия сериен Су-57, нито 18 - те Су-35, още по-малко този новия макет!

    Коментиран от #86

  • 41 Рашка с чашка

    9 6 Отговор

    До коментар #35 от "Колко си проста ма":

    Питай Тайван дали Ф-16 блок 70 е съществуващ.

    Коментиран от #46

  • 42 руско посолство

    18 6 Отговор

    До коментар #31 от "Рико":

    в грешка си нещо...
    наистина от едно място се чува едно и също нещо. но не идва от нас. "санкции, санкции, санкции..." предлагаме ти сам да се опиташ да установиш източника. ако не успееш, ще помогнем.
    иначе - все още има хора, необладани от едни "специални" ценности, които се радват, че на север има могъща държава, в състояние да защити изконните човешки ценности и нормалността.
    те така, те.
  • 43 затова пък

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "Onq s konq":

    ти, ако не ти бяха изпадали подковите на коня, щеше да им разкажеш играта. Хахахехе...
  • 44 Рашка с чашка

    6 15 Отговор

    До коментар #21 от "100pera":

    Ще имат копувачи когато го пуснат на серийно производство. А това едва ли ще стане скоро. За Су-57 заявиха че ще произвеждат по два на година, значи за 300 ще им трябват 150 години!

    Коментиран от #60, #83

  • 45 5121

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "РУСКА НАИВНОСТ":

    Къде в статията прочете това, което плещиш?
  • 46 Този

    16 3 Отговор

    До коментар #41 от "Рашка с чашка":

    блок 70 в кой жилищен комплекс е, или да питаме един виден войвода с жълта торбичка?
  • 47 4216

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Спец":

    Пази се, напада отзад.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бай

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Спец":

    Това е моя дървения за гъ'за ти !
  • 50 хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Рашка с чашка":

    Когато започнете да плачете так, вършите лоша услуга на тези, които са ви платили, а за такава антиреклама, господарите имат само едно решение – катастрофа, инфарт, инсулт, предозиран наркотик, самоубийство по ред причини и много други благинки, с които ви пращат да видите имали отвъден живот.

    Коментиран от #59

  • 51 косача

    18 3 Отговор
    Каквото стана в Донбас и Луганск с укропитеците, това ще стане и в България с западнопитеците, и за да не се размирише много сме благодарни, че същите тези пазят милионите улични кучета да не бъдат евтанизирани.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 От страни

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "изумен":

    То го казват така: Колко е тъжно че всичките които ризбират от управляване на държавата, производство на самолети, пускане на ракети, всичките те са заети .... като товарачи, баничари и пазачи.
  • 55 някой

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "КАК САМОЛЕТА":

    За да го правят, бъди сигурен, че ще се справи. Иначе щяха да се допитат до теб за акъл.

    Коментиран от #62

  • 56 ГруЮ

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Pifff":

    Е, в Космоса бяха първи.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 То си дърво

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Спец":

    Натовско лайн о !! Ха ха ха
  • 59 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "хахаха":

    Спрял съм споровете с тях щото разбрах че и те работят за нас. Който и да е дошъл нов човек като ги прчете веднага ще стане русофил - такива са им аргументите (чети - глупостите).
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 От страни

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "хехехе":

    Ресурсът на китайски двигател е десетки часа - нищо. А хубави двигатели русняците не дават. Копирали са всичко от руски машини ама копирането не дава резултат ако нямаш технологии и материали.

    Коментиран от #64

  • 62 ЕДВА ЛИ

    2 11 Отговор

    До коментар #55 от "някой":

    ЯВНО САМОЛЕТЧЕТО Е ЗА МЕСТНО ППЛЗВАНЕ...ИЦЕНА ЗО МИЛИОНА ДОЛАРА, СИГУРНО Е ЗА ШИРПОТРЕБА
  • 63 ужас

    13 6 Отговор
    Ефективна отражателна повърхност: Ф35-0,005 кв.м. Cy75-0,001 кв. м.
    Името в Русия е Су75, 75 е обратното на 57 от Су57. Международното име е "ШАХиМАТ", а не "шахмат". Където се появи веднага дава шах, след който следва мат.

    Коментиран от #65

  • 64 Хубави двигатели

    4 18 Отговор

    До коментар #61 от "От страни":

    Руснаците нямат ,всичко ,до сега е съветско ,а съвети давно няма ....руснаците не могат да правят двигатели ,украинците ги правеха ,докато имаха интерес

    Коментиран от #67, #98

  • 65 Ф-35Б

    1 6 Отговор

    До коментар #63 от "ужас":

    И къде се появи ,негуата мама и сребърно стрела ,и вся ужъст и шок ????????????
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ГруЮ

    12 2 Отговор

    До коментар #64 от "Хубави двигатели":

    Да не би украинците да са конструирали тези двигатели? Конструирани са по времето на СССР. От инженери от цялата страна. Просто в Украйна са построили един от заводите. И не за самолетни, а за вертолетни двигатели. Вече почти фалирал.
  • 68 ЧУДЕСНА ЦЕЛ

    3 10 Отговор
    ЗА КОСМИЧЕСКИЯ ЩИТ НА....САЩ

    Коментиран от #81

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 учиндол

    4 2 Отговор
    Ще го купи баба им за една торба лук
  • 71 И изтребителчето

    4 6 Отговор
    като Панцира в Либия ще е...

    Коментиран от #99

  • 72 Симеон Велики

    3 4 Отговор
    Добър самолет, трябва да го видим в действие и в продажба
  • 73 Пълно Фейкшоу

    4 4 Отговор
    Това е за простоквашино ,да гласуват пак за Путик
  • 74 Грюу

    4 1 Отговор

    До коментар #66 от "ГруЮ":

    Де го Як ковчегът ?

    Коментиран от #91

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Дървен за

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Спец":

    дпъвнизи неграмотници като теб.
  • 77 Ха ха ха

    6 8 Отговор
    През цялата рушко-савецка история, има само един успешен модел самальот и той е АН 2 - кокурузника, всичко останало е летяща скрап, ненадеждно, чупливо, и морално остаряло!

    Коментиран от #118

  • 78 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Шах мат е име дадено от":

    Пентагона се страхуват от това, че не знаят с какво разполага Русия.
    А за новите оръжия на Русия,са предупреждение към САЩ.
  • 79 Браво

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "mi6osp":

    рядко се четат смислени и издържани коментари. Повечето са за проветрение.
  • 80 Българин

    9 7 Отговор
    Аман от тъпанари разбирачи хейтъри лъскачи. Русия е над всеки и всичко разберете го олигофрени платени !

    Коментиран от #85

  • 81 Само където

    5 2 Отговор

    До коментар #68 от "ЧУДЕСНА ЦЕЛ":

    американския щит е направен като от вафлена кора и не представлява проблем за руските оръжия от ново поколение.
  • 82 Чудя се откъде

    2 1 Отговор
    толкова неточности в статията и разбрах, писана от Дойче веле. Да си сменят преводачите, че са много зян.
  • 83 Чудя се

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Рашка с чашка":

    като си толкова неграмотен и правиш правописни грешки характерни за първите два класа в училище, от къде такова самочувствие, като овца в пламъци.
  • 84 Ну - погоди

    4 6 Отговор
    АНИМАЦИЯ! За наивни русоблизци-не българи!

    Коментиран от #87

  • 85 Русоблизец

    5 7 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    Ти не си Българин! А мръсна ватенка!
  • 86 В грешка си

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Рашка с чашка":

    отговора е защото знаят, че ще ядат бой като шкембе у дирек. Краварите могат да се бият само срещу Сомалия, да щото тя е толкова бедна, че няма с какво да им отговори. Доктрината на САЩ за война е да не са високи загубите и, за това пъмкат украинците да направят първа стъпка,за да се включи нато, а краварите ще се присъединят когато всичко свърши, но тази отживелица и погрешна доктрина е невалидна. В ада ще горят и тези които издават решения с две думи и САЩ е в кюпа, отърва не няма.
  • 87 Вярвай в тези

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "Ну - погоди":

    глупости, иначе хората се качват в него. До днес бе само за военни специалисти и потенциални купувачи, от утре и за обикновените посетители.
  • 88 Аугусто Пиночет стюард на стадиона

    3 7 Отговор
    Тоя е почти невидим - само от 700 км. ще го откриват .
    Оня другия беше по невидим ,него от 500 го разкриха .

    Иначе макетчето са го барнали . Ама като почнат да го ломбурят с топора ,тогава ще гледаме шоу . 2026 обещават -значи към 2032 може евентуално да има първи полет. Той по традиция ще се разбие ,като Охотника 10 тина пъти Та към 2036 ще започне производството масовото -по 2 бройки на година .
  • 89 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "изумен":

    И аз също се изненадах ,толкоз много специалисти били участници в форума
  • 90 бай Даньо

    2 5 Отговор

    До коментар #75 от "mi6osp":

    Безсрамно лъжете отродените чевенушковци. Виж какво пише за стелта на китайските руските и американските самолети от вики:

    Despite debate regarding J-20's stealth capability, it's agreed by military analysts that the J-20's stealth design is superior to that of Russian Su-57[12] while being more comparable to American F-22 and F-35, and could further enhance its stealth profile as the program matures.[
  • 91 ГруЮ

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Грюу":

    Там където скоро ще отиде и Ф35
  • 92 Да дааа

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Спец":

    От тези дървените ще гризнете дървото.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Ххх

    5 9 Отговор
    А ако този "шах и мат" изтребител е новата гордост в руската авиация ,дори не знам какво да кажа.Комични са ушанките просто в своята изостаналост.Нещо като Северна Корея са.Хвалят се с кухи макети ,които е съмнително дали няма да се разпаднат във въздуха още при първия си полет както СУ-57.
  • 96 Ххх

    5 8 Отговор
    В момента Русия като що горе качествен изтребител разполага единствено със изтребителя от 4-то поколение СУ-35.От него имат достатъчно бройки и е що годе е боеспособен за битки.Единственото което е ,че преди няколко дни един Рафал направи за смях СУ-35 в Египет като Рафала заглуши всичките системи на СУ-то и руския изтребител увисна във въздуха като мокро пране.
  • 97 СССР

    2 5 Отговор
    Хубава плача са за Турските дронове
  • 98 От страни

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "Хубави двигатели":

    Глупости русняците са си русняци. Украинците никога не са правили двигатели за истребители. Мотор Сич правеше въртолетни и самолетни двигателм и вече не ги прави.
  • 99 От страни

    0 3 Отговор

    До коментар #71 от "И изтребителчето":

    И кво не ти хареса Панцира в Либия?
  • 100 БГ ЕС НАТО

    5 6 Отговор
    Вярно е че е невидим И той като СУ 57 още не са построени
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 От страни

    4 6 Отговор

    До коментар #94 от "Ххх":

    Толкова са стелт че сърбите свалиха Ф-117 със стар руски комплекс дали беше С-125 или С200. Началники им казва: Вие кво направихте та това беше стелт самолет а вие го свалихте. Ония отговарят:ние не сме знаели че е стелт. Американците когато получиха трофеи някъв Миг-29 със съжаления разбраха че старата АФР на Миг-а вижда тяхните Раптори като на ренген. Така че стелта си е сато за тях самите.

    Коментиран от #106, #107

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 инж Илич

    4 3 Отговор
    Хи хи Хамериканците вече на разходки си ходят в космоса да се разгелдисват тези още самальот не могат да построят
  • 105 George

    4 4 Отговор
    Прочетох доста от коментарите и стигнах до извода че феновете на Путин и Русия дори не са прочели внимателно малката статия.Дори от официалната информация се вижда че Русия изостава от САЩ с 50 години.Мисля че вече живеем в свят в който Русия трябва да се сравнява с държави като Полша.Не се сещам някога руски изтребител да е свалил западен
  • 106 факти

    5 4 Отговор

    До коментар #102 от "От страни":

    Това са пълни глупости.Свалянето на Ф-117 над Сърбия е чист късмет и огромна грешка и подценяване от страна на НАТО.Освен това стелт-а не те прави невидим невежо,а скъсява радиуса на засичане.Ф-117 са направили няколкостотин прелитания над този регион.Защо са свалили само един ,ако ги "виждат" ? Сърбите са се добрали до маршрута на самолетите,като в този ден са сложили радарната система на точно определено място и са чакали да прелетят самолетите.Радара с който са засекли Ф-117 е руски и има обхват от 300км,обаче срещу стелт самолет като Ф-117 той е безсмислен и обхвата му е едва 15км.Точно толкова обаче са им трябвали на сърбите.Точно в определен час прелитат 3 броя Ф-117 над радара на разстояние от 8км. като единия е с ОТВОРЕН бомбоотсек което го прави абсолютно видим на радара.Въпреки това Сърбите не са успяли да го прехванат и изстрелват 2 ракети сляпо към него като нито една не го оцелва ,а втората се взривява точно до Ф-117 като летящите фрагменти от взрива повреждат самолета и пилота катапултира.След това НАТО не повтарят грешката си и подеценяването и естествено Сърбите приключват с късмета и ядат бомбите отвсякъде.
  • 107 факти

    7 4 Отговор

    До коментар #102 от "От страни":

    Колкото до МИГ-29 е абсолютно невъзможна измислица която си написал ,че може да засича Ф-22 ,първо защото руснаците откъм радари са изключително изостанали от САЩ и второ ,защото МИГ-29 е един от най-големите провали при изтребителите.Дори във войната в Сърбия един натовски Ф-16 успява да натръшка няколко сръбски МИГ-29 накуп при което Сърбия нарежда всичките им мигове да се приземят ,защото нямат шанс срещу Ф-16.Общо взето при 90% от въздушните битки между руски и американски изтребители ,руските падат преди още да са разбрали какво се случва.Не случайно всички руски изтребители до един са с отрицателна бойна статистика.
  • 108 Kcaniba

    3 6 Отговор
    Новият руски пробив е вече наречен МИГ-21 на 21 век.
    С това е казано всичко.
    Тролнята и сороснята, ако ще да се овапса на амбразурата

    Коментиран от #110, #120

  • 109 Пиночет екскурзии с хеликоптер

    6 3 Отговор
    В същото време Локхийд Мартин представиха проект за изтребител 6то поколение.
    Тъй като гледам ,ще излязат по едно и също време.

    Дали е изостанала Русия ? Във всички области , но при ВПК си личи особено много.
    Тя вече изостава и от Китай и Индия .

    Коментиран от #123

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 100

    3 2 Отговор
    Браво, най-накрая и те създадоха стелт. 40 години след щатите.

    Коментиран от #114

  • 112 ХА ХА ХА

    1 5 Отговор
    Тримата козяшки трола , които се изявяват тук са направо жалки
  • 113 Гггггггг

    2 3 Отговор
    Не знам колко са изостанали рашките, но НАТО въпреки върховите си технологии въобще не разбраха как взеха Крим!
  • 114 8356

    5 1 Отговор

    До коментар #111 от "100":

    Това не е стелт.Единственото което са направили е да скрият ракетите във вътрешен отсек.Русия няма представа какво е стелт и как да го постигне.Нямат нужното развитие и умствен капацитет за подобно нещо.
  • 115 Льотчик нальотчик

    2 2 Отговор
    Не се съмнявам , че в България останахте всички пилоти и летящи к..ви . Надявайте на баба ви кюлотите и скачаяйте в помийните ями , докато не са ви засекли космонавтите от Столипиново !
  • 116 4524

    4 1 Отговор
    Какъв стелт ги гони с тоя летящ москвич руснаците....Кога пораснаха ,че да го използват тоя термин.Вижте ,че болтовете се виждат от километри ,а евтината ламарина от която е направен самолета е като крадната от къщата на съседите.

    Коментиран от #119

  • 117 Байганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Pifff":

    Къде сие тръгнал ти с каскета.
  • 118 Змей Горянин

    1 3 Отговор

    До коментар #77 от "Ха ха ха":

    Много сте неинформиран. Самолетите на Туполев бяха с най голям запас на мощност и нямаше подобни на пазара а в такива високопланински райони бяха просто незаменими и без конкуренция заради пропаданията породени от температурната инверсия. Мрия беше най големия самолет построен в СССР, най големия и мощен въртолет пренасящ техния Чинук , първата космическа станция Мир а да не говорим за днешната ядрена индустрия където руснаците са изобщо недостижими в близкото десетилетие а скоростта на СУ-57 е все още непостижима за F-35 и векторната тяга е във всички посоки на руския двигател за разлика от този на Локхийд а и РЕБ който е вграден дори него споменават! Гледайте в ю-туб филмчето с американски военен който е на техните руски полигони и какви са отзивите му за майсторството на пилотите, ниските експлоатационни разходи и качествата на руските самолети. Както се казва черпете информация от извора.

    Коментиран от #125

  • 119 Змей Горянин

    0 5 Отговор

    До коментар #116 от "4524":

    Пак неинформиран трол се опитва да оригиналничи без да е чел. Стелт технологията е измислена от руски учен който изрази съжаление че е влязла в употреба на САЩ за военни нужди. Живее и работи в САЩ но се отнася с любов към родината си.

    Коментиран от #121

  • 120 Xxx

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "Kcaniba":

    Добре де ,МиГ 21 успешен самолет ли е ?
    Защо има негативна стагистика срещу Фантом , а за Ф 15 да те гонорим ?

    Никога Русия не е правила качествени самолети ,ама никога .
  • 121 Ихтамнет

    4 3 Отговор

    До коментар #119 от "Змей Горянин":

    Не пиши глупости бе неграмотен русофилистичен трол.Ама идеята била на някакъв си руснак,ама такова ама той имал лист хартия с идеята ,ама онакова...А бе я бягай с двеста ,че направо си смешен....Наясно ли си каква е разлика между това да имаш идея за нещо и да го разработиш и реализираш ?! И аз имам идея за пътуване във времето ама е само идея разбираш ли...Я ни кажи едно доказано руско стелт изобретение ,че нещо не се сещам ?! Дали ще е самолет,дали ще е кораб,дали ще е подводница ?! Такова няма,защото руснаците си нямат ни най малка представа какво представлява това нещо ! Освен това минимум покритието на Ф22 и Ф35 което се разработва в зона 51 е технология която руснаците и след 50 години няма да успеят да разработят !

    Коментиран от #124, #127

  • 122 Схсхсх

    3 1 Отговор
    И какво стана....Оказа се ,че тоя нов руски безаналогов изтребител е копие на друг америиански изтребител на Нортроп Груман от преди години...Някой въобще учудва ли го това ? Руснаците като вечно догонващи винаги копират и крадат.
  • 123 Да ти кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "Пиночет екскурзии с хеликоптер":

    ЛОКХИИТ - Банда мушета .която краде Американския данъкоплатец с помоща на сенатори корумпета -само квичът за пари и нищо неправят .това последното фърчило 5 -то поколение изгълта 1.2 милиарда и е по-зле от делтапланер Турция се бе включила и олекна с 200 милиарда .А крадливите сенатори излизат с номера че закупили С -400 ОТ Раша.и няма да им дадат новото фърчило .е ми нали като го видят дярбикирците и ще си искат парите бе .Така ще стане и с нашите ЕФ-16 .ЩЕ СЕ СКАРАТ С НАШИТЕ И ЩЕ СЕ НАПРАВЯТ НА ОБИДЕНИ.
  • 124 Много

    0 1 Отговор

    До коментар #121 от "Ихтамнет":

    глупости си написал.Като видях че си намесил и зона 51 си ми ясен .сигурно вярваши в Джедайте.
  • 125 Какво

    0 1 Отговор

    До коментар #118 от "Змей Горянин":

    им обясняваш на тези бе човек.САЩ немогат да си направят фабрика за уран 80 години с похарчени трилиони долари .добре че е Канада да им даде нещо .30 г.50 % от АЕЦ-НА сащ работеха с Руски уран .но онзи дребния и това им спре.
  • 126 За това

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Войвода Сутрин":

    ли на Боинг -софтуера им го правят Индииците .САЩ никога не са имали учени . те са ги крали и купували от др. държави. Сериозно ли мислиш че са много умни .щом щеха да изпият белината от магазините .като президента им каза че помага срещу ковида.и пускат вентилатори срещу торнадата.
  • 127 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #121 от "Ихтамнет":

    Нещо по-обобщаващо: -Ф- се прави в Нортроп и в Бойнг. Дори за това има конкуренция! Пазарът и конкуренцията дърпат напред развитието.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания