ФАКТИ.БГ
  • ек-
  • ес-
  • финансова помощ-
  • правила-
  • орго-
  • финансиране-
  • коронавирус-
  • пари-
  • регламент

Европейската комисия опрости правилата за финансова помощ

Новите правила ще улеснят членките да предоставят бързо така необходимото финансиране в подкрепа на устойчивото и стабилно възстановяване от икономическите последици

Публикувана: 23 Юли, 2021 15:30
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 882
Европейската комисия опрости правилата за финансова помощ - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Европейската комисия прие разширяване на приложното поле на Общия регламент за групово освобождаване (ОРГО), което ще позволи на държавите членки да изпълняват определени мерки за помощ без предварителен контрол от страна на Комисията. Преразгледаните правила се отнасят до: i) помощ, предоставена от националните органи за проекти, финансирани чрез определени програми на ЕС, управлявани централно по новата многогодишна финансова рамка; и ii) някои мерки за държавна помощ, които подпомагат екологичния и цифровия преход и същевременно са от значение за възстановяването от икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Освобождаването на такава помощ от задължението за предварително уведомяване е съществено опростяване, което улеснява бързото привеждане в действие на такива мерки от държавите членки, когато са спазени условията за ограничаване на нарушаването на конкуренцията на единния пазар.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: "Днес Комисията рационализира правилата за държавна помощ, приложими към националното финансиране, което попада в обхвата на някои програми на ЕС. Това ще подобри още повече взаимодействието между правилата на ЕС за финансиране и правилата на ЕС за държавната помощ по новата многогодишна финансова рамка. Въвеждаме също повече възможности за държавите членки да предоставят държавна помощ в подкрепа на двойния преход към екологична и цифрова икономика, без да е необходима процедура за предварително уведомяване, като същевременно не се причиняват ненужни нарушения на конкуренцията на единния пазар. Новите правила ще улеснят също държавите членки да предоставят бързо така необходимото финансиране в подкрепа на устойчивото и стабилно възстановяване от икономическите последици от пандемията от коронавирус".

За да се подобри взаимодействието между правилата за финансиране от ЕС и правилата на ЕС за държавната помощ по новата многогодишна финансова рамка, Комисията рационализира правилата за държавната помощ, приложими за националното финансиране на проекти или финансови продукти, които попадат в обхвата на определени, приети наскоро програми на ЕС. С въведените днес изменения в ОРГО правилата за финансирането от ЕС и правилата за държавната помощ, приложими за тези видове финансиране, бяха хармонизирани, за да се избегне ненужното усложняване, като същевременно се запази конкуренцията в рамките на единния пазар на ЕС.

Става въпрос за националното финансиране, предвидено за:

1. операции по финансиране и инвестиране, подкрепяни от фонда InvestEU;

2. проекти за научни изследвания, развойна дейност и иновации (НИРД), получили печат за високи постижения по „Хоризонт 2020“ или „Хоризонт Европа“, както и съфинансирани проекти за научноизследователска и развойна дейност или действия за формиране на екипи по „Хоризонт 2020“ или „Хоризонт Европа“;

3. проекти по линия на европейското териториално сътрудничество, известни още като Interreg.

С днешното изменение на ОРГО тези мерки вече могат да бъдат изпълнявани пряко от държавите членки, без да е необходимо Комисията да бъде уведомена за тях, като тя трябва да бъде информирана само впоследствие. Освобождаването на помощта в тези области от задължението за предварително уведомяване е възможно благодарение на предпазните мерки, заложени в програмите на ЕС, управлявани централно от Комисията. По-специално, помощта, предоставена в контекста на тези програми: i) е предназначена за цел от общ интерес; ii) отстранява пазарна неефективност или способства за постигане на целите на социално-икономическото сближаване; и iii) е ограничена до минималния необходим размер.

Освен това с изменението на ОРГО Комисията създава допълнителни възможности за държавите членки да предоставят помощ, необходима за двойния преход, по начин, който ще им позволи също да подкрепят бързо предприятията, които се нуждаят от финансиране, за да се справят с икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Помощта, необходима за постигането на тези цели, понастоящем е освободена от задължението за предварително уведомяване на Комисията, и ще бъде важна за продължаващата подготовка за периода след кризата. Новите категории помощи, които ще бъдат освободени от задължението за уведомяване, попадат в области на политиката, които са основни приоритети за двойния преход. Помощта, предоставена в тези области, ще подпомогне и възстановяването от икономическите последици от кризата с коронавируса и ще гарантира, че това възстановяване ще допринесе за прехода към екологична и цифрова икономика. Съответните категории помощи са:

1. помощ за проекти за енергийна ефективност на сгради;

2. помощ за инфраструктура за зареждане с електроенергия или гориво за пътни превозни средства с ниски емисии;

3. помощ за фиксирани широколентови мрежи, мобилни мрежи 4G и 5G, някои проекти за инфраструктура за трансевропейска цифрова свързаност и някои ваучери.

Член 108, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз изисква от държавите членки да уведомяват Европейската комисия за всички държавни помощи и да ги привеждат в действие едва след като бъдат одобрени от Комисията. Оправомощаващият регламент на ЕС за държавната помощ позволява на Комисията да обявява определени категории държавна помощ за съвместими с единния пазар и за освободени от предвиденото в Договора задължение за уведомяване.

ОРГО обявява конкретни категории държавна помощ за съвместими с Договора, при условие че изпълняват ясни условия, и освобождава тези категории от изискването за предварително уведомяване на Комисията и за одобрение от нея. Това позволява на държавите членки да прилагат тези мерки пряко, в условията на пълна правна сигурност. Общият регламент за групово освобождаване от 2014 г. предостави възможност на държавите членки да прилагат широк спектър от мерки за държавна помощ без предварително одобрение от страна на Комисията, тъй като е малко вероятно те да нарушат конкуренцията. В резултат на това от 2015 г. до момента за над 96 % от новите мерки за държавна помощ, за които за първи път са били докладвани разходи, не е било нужно да се изпрати уведомление до Комисията. Това е съобразено с подхода на Комисията усилията да бъдат съсредоточени върху постигането на повече и по-бързи резултати, като същевременно се акцентира в по-малка степен там, където добавената стойност се възприема като по-ограничена. След предложение на Комисията, прието през юни 2018 г., за да се улесни изпълнението на следващата многогодишна финансова рамка (МФР) и да се подобри взаимодействието между правилата за финансирането от ЕС и правилата за държавната помощ, Съветът на ЕС прие през ноември 2018 г. изменение на Оправомощаващия регламент на ЕС за държавната помощ (Регламент (ЕС) 2015/1588 на Съвета). Съгласно преразгледания Оправомощаващ регламент Комисията има право да внася целенасочени изменения в ОРГО.

Проектите на преработения текст на ОРГО бяха подложени на две обществени консултации и бяха обсъдени на три заседания на Консултативния комитет между Комисията и държавите членки. Благодарение на този процес държавите членки и заинтересованите страни имаха достатъчно възможности да коментират проекта на предложение на Комисията. Комисията оцени внимателно всички коментари и адаптира предложението, когато това бе целесъобразно. Освен разширяването на приложното поле на ОРГО, прието днес, Комисията вече започна ново преразглеждане на ОРГО, предназначено да рационализира още повече правилата за държавната помощ с оглед на приоритетите на Комисията във връзка с двойния преход. С държавите членки и заинтересованите страни ще бъдат проведени своевременни консултации относно проекта на текста на това ново изменение.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
123
1 Отговор
Който слушка Сатанистите и се боцка получава помощ. За останалите глад.

Оценка:
-0 +0

БюроКратЕС2
2 Отговор
Така и не разбрах защо ЕС модела - дере кожите на работещите с данъци и бюрокрация и после казва: ами който иска да кандидтства за помощ да каже. Ами не дерете толкова и няма да има нужда от и бюрокрация за помощи. И тук вдигаме парното и после молби за подпомагане да сме попълвали... ами не го вдигай и тъкмо няма и да изхранваш тази бюрокрация.

Оценка:
-0 +0

долу ЕС
3 Отговор
хващам бас, че ако скапната ЕК махне официално всякакъв надзор на държавите, независимо в или извън ЕЗ са, Европа ще надмине сащ само за 2 г във всяко отношение. Сащ използват ЕС като ръчна спирачка чрез регламенти директиви санкции пакети инициативи и подслушване и шантаж, което им гарантира винаги едни гърди напред.

Оценка:
-0 +0

Пенсионер
4 Отговор
Ей ся при чалгарчету славчу ще ядете ура да ви доди акъля

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова критикува отлагането на старта на тол системата.
Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората."

Още бисери
ТОП 5