23 Юли, 2021 18:34 9 936 30

Как туристите изцеждат остров Санторини

  • гърция-
  • санторини-
  • туризъм-
  • туристи-
  • европа-
  • електричество

Едно от най-любимите места на туристите в Гърция все по-често е изправено пред недостиг на вода и проблеми с електричеството

Как туристите изцеждат остров Санторини - 1
Снимка: Shutterstock

За Сабрина Вайбел остров Санторини се е превърнал във втора родина. Любовта я отвежда там преди 30 години. Дъщеря ѝ в момента ръководи петзвезден хотел на острова.

Въпреки това през 2019-а година Вайбел е на път да напусне Санторини: "Хиляди хора, струпани плътно един до друг, изпълваха малките улички - не оставаше и сантиметър между туристите. Придвижването бе възможно само в група, а и имаше безкрайни задръствания - до такава степен, че хората, които искаха да отпътуват с ферибота, трябваше да слязат от автобусите си на върха на острова и да стигнат пеша до брега с багажа. Колите, насочили се към пристанището, бяха толкова много, че не можеха да помръднат".

Електрическата и водопреносната мрежа не издържат

Площта на Санторини е 76 кв. км, на острова постоянно живеят около 15 хиляди души. По официални данни на местните власти през 2019-а година, т.е. преди пандемията, той е бил посетен от два милиона туристи. Но физикът Лукас Линос е убеден, че всъщност са били много повече, което има сериозни последствия за острова и неговите жители: "Тези два до три милиона посетители доведоха до претоварването на електрическата и водопреносната мрежа".

От 2012-а до 2017-а година потреблението на вода на острова е нараснало с над 100 процента. А водоснабдяването и без това е сложно: питейната вода за Санторини се осигурява от континента - предимно с бутилки. Чешмяната вода не бива да се пие, защото представлява обезсолена морска вода.

До момента това се е осъществявало чрез естествен филтрационен процес: морската вода прониква в дълбините на острова и по пътя си към горните слоеве на земната повърхност се обезсолява. На различни места на острова се правят сондажи, след което водата се филтрира още веднъж и се доставя на домакинствата. Водата обаче не достига, особено през лятото, и това води до прекъсвания във водоснабдяването, обяснява Лукас Линос.

"Природата страда от туризма"

Към това се добавя и обстоятелството, че във водата от чешмите все по-често има много високо съдържание на сол. Линос предполага, че заради рязко нарасналото потребление морската вода прониква до повърхността по-бързо, което възпрепятства естествения филтрационен процес.

"През последните 40 години туризмът повлия много силно на острова и на неговата природа - тя страда от туризма", казва Линос. Затова той се е присъединил към инициатива, която се застъпва за устойчив туризъм на Санторини. И се надява, че принудителната пауза заради пандемията ще накара местните хора да преосмислят ситуацията и да се стигне до едно ново начало, което ще е много по-устойчиво.

Автор: Верена Шелтер


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сен Тропе

    26 22 Отговор
    И какво правят мръсните немски фашаги в Гърция?

    Коментиран от #2

  • 2 сейнт мориц

    17 30 Отговор

    До коментар #1 от "Сен Тропе":

    Това което не могат да правят руските комуняги.

    Коментиран от #3

  • 3 Сен Тропе

    19 18 Отговор

    До коментар #2 от "сейнт мориц":

    Вън германопитеците от Гърция
  • 4 бай Даньо

    26 7 Отговор
    Трагичните последствия от гръцкия туристически балон!? Между другото Ганчо Софийски кат стяга багажа за Санторини да не взима плавниците и шнорхела че плаж там нема ! Нема ! ха-ха-ха!

    Коментиран от #24

  • 5 Рошко

    8 1 Отговор
    Цялата планета дъстда не само санторини, като само се сече такс ще е
  • 6 Я си хода на туркия

    8 14 Отговор
    Та е рая бегето и гръциа не ги броя че съществуват

    Коментиран от #29

  • 7 Западни изверги!!!

    11 19 Отговор
    Аз също съм против туризма, но хората нямат доходи и са принудени да се занимават с ш*баните туристи. Да въведат Безусловен Базов Доход и всеки селяндурин да си стои в своето село и да не бачка, за да не замърсява. Създаването на изкуствени работни места като държавни служители, зъболекари и лекари, туризъм, търговия, фитнеси, сладки изделия, строителство, ежегодно обновяване на техника и така нататък, води до 10000 пъти повече замърсяване на природата, отколкото, ако на хората се дава Безусловен Базов Доход и да си стоят вкъщи пред телевизора и да консумират умерено

    Коментиран от #8, #10, #11, #12, #14, #23

  • 8 100

    14 6 Отговор

    До коментар #7 от "Западни изверги!!!":

    Са ти ако искаш си стой само у ваше село, но милиарди хора по света искат да пътуват. Разбира се, на някои места туризмът трябва да се контролира.

    Коментиран от #17

  • 9 Анонимен

    10 2 Отговор
    Много изчерпателна, информираща и поучителна статия! Ще ходя /ако изобщо тръгна/ на Санторини само посред зима! За питейната вода, че им идва в бутилки от континента разбрах! Не разбрах пречиствателни станции за другата /жълто-кафявата/ вода имат ли си като за 2 милиона къкащи дневно! Щото ако нямат такива, това значи нанай-си плаж на Санторини щото морето ще да е още по кен+++ф от нашето!
  • 10 Да и ти като с доход на село

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Западни изверги!!!":

    Дето е гарантиран без да работи ко става?ше се множите кат скакали щот оцеляването е гарантирано от държавата и ше се празнине кат не видели друг ше копа че да ви дава на вас и чаветата ви ядене и блага 😂😂😂а правилното дето трева да стане е пред очите ви на живо се предава трева да измрете щот сте излишни и не ефективни и нямате право като такива да се размножавате и да хабите ресурса на планетата щот сте бедни и тва значи не е фективни

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Въпросче

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Западни изверги!!!":

    От къде ще се вземат парите за "Безусловен базов доход", като според теб голяма част от хората не трябва да работят? Или очакваш от "Масква" да ги напечатат? Как го измисли "лекари и зъболекари"?

    Коментиран от #15, #21

  • 13 цетка

    4 0 Отговор
    Абеее ................. айде да не споменаваме как се цедят , камо ли на такъв остров те за това са там , туристите ,
  • 14 АНОНИМЕН

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Западни изверги!!!":

    Така де! Защо им е да гледат лозя, берат маслини и прочее селски и земеделски занимания за да се изхранват колкото дап не умрат от глад и мързел като може да цвъкнат на нивата, на лозето, на маслиновата горичка .... една къща за гости-туристи, едно хотелче със Х звезди и дахващат за вимето и да доят туристическа крава още от слизането на пристанището!? И да наема на работа българи, румънци... на минимална за по-добра печалба!?
  • 15 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Въпросче":

    Отам откъдето и сега "печатат" като замаяни евра и долари! Според теб откъде се пръкнаха тия милиарди дето ги изляха във фармацевтиката за производство на КОВИД-ваксини, авансово при това!?
  • 16 Боко пешката

    3 5 Отговор
    А защо тези два до три милиона посетители на Санторини не идват в Черно море?

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Спокойно

    7 3 Отговор
    Няма нужда от ревност, реалността трябва да се приеме такава, каквато е. Миконос и Санторини, и не само, не са за селяндури от загубени места на България.
  • 19 До 8

    8 6 Отговор
    Ами пътувай, но си вади парите за това пътуване! Недейте да чакате държавата да ви субсидира полетите и билетите за влакове. Реалната цена на самолетен билет от София до Лондон е 1000 лева на седялка, а се продават билети по 50 евро, защото са субсидирани. Не е ли много нагло да пътуваш на чужд гръб? Знаеш ли колко десеки милиони струва един пътнически самолет? А колко стотици милиони и милиарди струва едно летище? А каква е поддръжката на самолети и летища? Ами горивото за самолети? Ами персонала на самолети и летища ? Всичко това се субсидира от държавите, защото ти НИКОГА няма да можеш да си платиш самолетния билет! Те направиха самолетните билети изкуствено по-евтини от автобусни билети, а после реват колко се замърсявало. Да пътуват пеша и готово. Аз също съм фен на пътешестването ,но не и на селяндурите, които идват от Москва или Лондод до Слънчев Бряг за да си топнат миризливите заднинчасти в морето и да се напият в някоя кръчма. Пътешестването трябва да е смислено а не идиотско, както е сега!!!
  • 20 До 10

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Да и ти като с доход на село":

    Личи си , че си много ниско ниво!!! Ппц богатите хора са най-излишните хора на планетата, защото печелят не от производство на иновативни и полезни продукти, а от кражби, измами, дрога, пр0ституция, погребения, търговия, храни без хранителна стойност, алкохол и прочие непотребна дейност!!! Отностно раждаемостта, може да се въведа закон за раждаемост и който 1д1от прави деца да губи своя Безусловен Базов Доход
  • 21 До 12

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Въпросче":

    В саксия ли си расъл? Знаеш ли откъде идват трилионите долари всяка година? Да не би да си ги копал в полето тези 100 трилиона долара напечатани пари? Ако не си чувал има едно нещо, на което му казват печатница за пари. Там едни чичковци си печатат пари без покритие и си ги раздават помежду си, за да си купуват 200 метрови яхти, 200 метрови частни самолети, частни острови с частни дворци, картини на Рембранд за 100 милиона долара и така нататък. От същото място ще идват парите за Безусловен Базов Доход, но вместо да отиват за 200 метрови яхти на някой богопомазан безделник, ще отиват за гражданите!
  • 22 Госあ

    3 1 Отговор
    Туристите изцеждат планетата. Не само санторини.
  • 23 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Западни изверги!!!":

    Това е идеята на изтока. И по специално на китайската комунистическа партия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гласували ЧачгЯри

    4 2 Отговор
    Тук,коментарите са на поне 90% гласували чалгЯри дето искат пари на готово,но те освен да берът ягоди ,за др. НЕ СТАВАТ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Връщане няма

    6 1 Отговор
    Залезът на цивилизацията започна с даването възможност на всеки, който пожелае, да отиде където си поиска. Някога са пътували предимно богати, образовани, културни хора. Днес ордите примитиви унищожават прекрасните градове и исторически места в Европа и по света. И така ще бъде, нищо не може да спре този процес!
  • 28 Питам аз

    2 0 Отговор
    Що за удоволствие е, пътувайки дълго, да отидеш на място, където нямаш и метър свободно пространство, където няма къде да си паркираш колата, където се изнервяш така, че дълго след завръщането в дома си да трябва да се възстановяваш от " почивката" си?
  • 29 КАСАПИНА

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Я си хода на туркия":

    За рая можеш да броиш малоумния електорат на дпс/дс/ БЪЛГАРИТЕ СА РАЗУМНИ ХОРА И В мюсюлска СТРАНА НА МОРЕ НЕ ХОДЯТ
  • 30 Бойко

    0 0 Отговор
    Мачкай Баце. На Слънчака нищо не липсва! Има от всичко по много! :)
Новини по държави: