Last news in Fakti

27 Юли, 2021 08:30 1 822 3

Тунис отново е под еднолично управление

  • тунис-
  • протест-
  • каис сайед

Президентът Каис Сайед въведе комендантски час, забрани събираниията на групи от повече от трима души, както и пътуванията между населените места

Тунис отново е под еднолично управление - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тунис - страната, от която преди 10 години започна серията от революции в арабския свят - т.нар. Арабска пролет, отново е под еднолично управление.

Тази вечер президентът Каис Сайед въведе комендантски час, забрани събираниията на групи от повече от трима души, както и пътуванията между населените места и освен това затвори поне за два дни всички публични институции и неправителствени организации.

Работещи остават само структурите за сигурност и болниците.

Снощи в столицата Тунис и в много други градове на страната се стигна до сблъсъци между армията и привърженици на управляващата ислямистка партия "Еннахда", след като Сайед уволни премиера Хашем Мишиши и заповяда на парламента да се разпусне за 30 дни.

Тази вечер президентът отрече да прави преврат и заяви, че действа съгласно чл. 80 от конституцията, който му позволява в извънредни ситуации да разпуска правителството и парламента.

Законът обаче постановява това да стане след консултации с премиера и с председателя на парламента, а и двамата отричат Сайед да ги е питал преди да действа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2021

    4 0 Отговор
    Почва се отново!!! И следващата статия е за “капак”!!!
  • 2 Антитрол

    10 0 Отговор
    Всички цветни революции организирани от краварите завършват така. "Арабската пролет" където успя завърши с диктатури. Това е резултата от американското "демократизиране" но пък американците се докопаха до петрола на Ирак, Сирия, Либия. Афганистан стана най-големия износител на хероин - все "евроатлантически ценности".
  • 3 Реалност

    5 0 Отговор
    Конституцията на Тунис дава легитимност на ходовете на своя президент, който, наред с други неща, е избран с 72% от гласовете, докато огромното мнозинство от гражданите празнуват това решение. Защо? Ами защото правителството, в което участват братята ислямисти мюсюлмани и поддръжници на Анкара, е корумпирано, дава надбавки на собствените си хора, уж като съпротивници на предишния режим, не успя да контролират короновируса в страната, който доведе 18000 смъртни случаи, те са наели 1 милион техни последователи в публичния сектор, докато безработицата в частния сектор нараства до 50% и има бедност, заплахи, затвор, насилствен ислямизъм, както в Турция, която е единствената държава, която не харесва хода на тунизийския президент..