Last news in Fakti

28 Юли, 2021 15:28 1 250 1

Над 50 пожара бушуват в Гърция

  • горски пожар-
  • гърция-
  • жега-
  • глобално затопляне

Осем самолета и 12 хеликоптера са включени в гасенето, с което на земята са заети над 300 пожарникари

Над 50 пожара бушуват в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Гърция са избухнали над 50 пожара. Високите температури и силните ветрове затрудняват гасенето. Най-опасните пламъци горят само на 20 км от Атина. Много хора са евакуирани.

След продължилата със седмици суша, силните ветрове в Гърция са довели до избухването на над 50 горски пожара. Най-опасният от тях е само на 20 км североизточно от Атина, в региона Стамата-Дионисос. "Пострадаха много къщи, някои от жителите трябваше да бъдат отведени на сигурно място", казва заместник-губернаторът на региона Василис Кокалис.

Стотици пожарникари са ангажирани с гасенето, за което се използват и специални самолети, и хеликоптери. Гръцката гражданска защита предупреди за опасността от пожари - в очакване температурите да надхвърлят 40 градуса при наличието на силни ветрове.

Евакуират се и хора край Атина

Северно от Атина горски пожар е увредил поне десетина къщи. Пламъците са могли да бъдат удържани едва благодарение на неимоверните усилия на пожарникарите, съобщават властите.

На живеещите в района Стамата, около 30 км североизточно от Атина, е разпоредено да се евакуират. Части от столицата са покрити от плътен дим. Осем самолета и 12 хеликоптера са включени в гасенето, с което на земята са заети над 300 пожарникари.

"Беше тежък и опасен пожар", казва ръководителят на гражданската защита Никос Пардалиас. "Пламъците вече се оттеглят, но все още на много места гори." Гражданите са получили предупреждения по мобилните си телефони и са били призовани да затворят прозорците и вратите, за да не пострадат от дима и да попречат на опасни искри да попаднат в къщите.

Причината за пожара все още не е известна. Властите не изключват вероятността и от умишлен палеж. Четирима души са извикани на разпит.

Умишлени палежи и немарливост

Всяко лято голямата суша, силните ветрове и температурите, надхвърлящи 30 градуса, причиняват опустошителни горски пожари в Гърция. Преди три години при най-тежката досега огнена катастрофа в страната - в курорта Мати близо до Атина, загинаха 102-ма души.

Много от пожарите възникват поради немарливост или поради умисъл - например във връзка със спекулации с недвижими имоти. По данни на вестник "Катимерини", миналата година умишлено са били подпалени 28 пожара, а 179 са избухнали в резултат на небрежност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    3 1 Отговор
    ами това са гърците, по-зле са от нас като манталитет. потънали са в дългове/ дълга им е 300% от БВП/ и чакат все някой друг да има два пари, а те да си играят сиртакито...
Новини по държави: