ФАКТИ.БГ
  • северна македония-
  • парламент-
  • българия

Северна Македония с голямо решение за България

Приеха декларацията за преговорите

Публикувана: 29 Юли, 2021 16:40
71 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10379
Северна Македония с голямо решение за България - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 60 гласа.

Парламентът на Северна Македония прие декларация за позициите на страната по преговорите с България, съобщи Нова Македония.

Документът беше предложен от опозицията. Подкрепили са го деветдесет и пет народни представители.

Той определя темите на преговори, по които не може да има компромиси. Новината беше потвърдена от представители на опозицията.

От ВМРО – ДПМНЕ излязоха с позиция по темата. Заместник председателят на групата Антонио Милошоски обяви, че македонският език е македонски и различен от всички останали.

Македонската култура няма да бъде оспорвана. Преговорите ще се водят на принципна основа, в съответствие с международното право.

Македонският външен министър Буяр Османи обяви, че е важно да има единство по темата. Събрана е достатъчна подкрепа за документа.

Северна Македония

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 60 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Хич не ни интересува!

Оценка:
-5 +140

Софиянец
2 Отговор
И нас какво ни касае това, напъна на марсианци ;)

Коментиран от #71


Оценка:
-2 +120

Аспарух
3 Отговор
Ох тези с техните декларации.Ами да си стоят със сърбите и да не се натискат за ЕС. Да ги разделят от Албания и да се свършва.Ние история,език и народност не даваме. Казах

Коментиран от #39, #43


Оценка:
-4 +137

Българка
4 Отговор
Неги разбирам тия от РСМ. Те не разбраха ли, че България няма зор да преговаря. България, макар и на опашката, но е в ЕС. Ултимативния тон не е подходящ за преговори и най-вече, изречен от явно некоректна страна по договора с България за добросъседство

Коментиран от #44


Оценка:
-5 +101

гадно
5 Отговор
Тия май не разбират, че не са в позиция да поставят условия. Дано през следващите 100 години ги приемат в ЕС, ако изобщо съществува до тогава.

Коментиран от #35


Оценка:
-5 +76

Виц
6 Отговор
Бе кажете направо ,че българският език е македонски и света ще ви повярва ! По-зле сте и от дървен шоп !

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +70

ТаУмВзе
7 Отговор
Маке, връзваш си 2 Резки шамара, пред пирамидата на Александър гърчето и траеш на Български диалект!

Оценка:
-2 +60

Крум
8 Отговор
Мишлета.

Оценка:
-2 +40

ИНТЕЛЕКТ
9 Отговор
Тези диваци явно не осъзнават, че скоро ще станат ИЗТОЧНА АЛБАНИЯ, а крадат езика на едната съседна държава, на другата крадат историята, а до скоро бяха част от третата, а скоро ще останат само територия на Албания т.е. четвъртък си съседка!

Оценка:
-6 +51

Монтанчанин
10 Отговор
Макета преместих го у другио крачол,кво ме интересува кво приема македонската сбирщина,значи нема преговори и си бегайте към мини шенгена с Албания и Сръбия.

Оценка:
-3 +53

11
Този коментар е премахнат от модератор.
различен е
12 Отговор
езика след 1944та. Същото важи и за нацията. Да са така добри да си намират исторически герой след този период.

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +47

комиците
13 Отговор
Mакедонски език и култура, да се пръснеш от смях.
Коминтерна оня ден ва иср@.

Коментиран от #45


Оценка:
-2 +56

.......
14 Отговор
СЪРБИН И АЛБАНЕЦ, КАКВО ДА ИЗМИСЛЯТ ,2030,2040г. СА ДОБРИ ГОДИНИ ЗА ПРИЕМАНЕ В ЕС

Коментиран от #40


Оценка:
-2 +38

Благоев
15 Отговор
А, какво, да чакат за преговори до бескрайност, докато изберем правителство?

Оценка:
-22 +7

Гоце
16 Отговор
Питам се кой иска да преговаря с тез?! Както е казал немакедонският цар Симеон Велики:”Нека поклон ми направят, пък ще видим по-подир!”

Оценка:
-1 +37

Стефанова
17 Отговор
Защо не се обедините с България. Защо не разбирате, че много семейства и роднини от двете страни на изкуственото създадена Македония бяха разделени и
неможеха да се виждат,страдаха, заради политически интереси. Сега имате тази възможност да се обедините и да си върнете загубеното от миналото корени и имаме общи граници ,език и история.

Коментиран от #24, #46, #57, #67


Оценка:
-4 +35

Перо
18 Отговор
Сега могат да си стискат декларацията още 50 г.и да чакат да падне ЕС от небето. Вече ЕС не може да кандидатства и да влезе в РСМ,без да изпълни декларацията на “макетата”! Прост народ слаба държава!

Оценка:
-2 +31

Какво му е
19 Отговор

До коментар #12 от "различен е":


Различното бе приятел. Ако аз започна да ти говоря на Хасковски диалект или на граовски диалект или до северозападния диалект или на който и да е друг далеч по-трудно ще ме разбереш ако ти говоря на македонския диалекта на българския език

Оценка:
-2 +23

Бар Баганьос
20 Отговор
До умните макета!
Като човек професионалист в езикознанието да ви обясня нещо! Както казваше моят професор по Езикознание проф. Борис Симеонов /лека му пръст/, на планетата Земя е имало и има стотици и хиляди езици. Но само един има точна дата на раждане и това е Македонският език през 1945 , когато излиза за първи път Речник на МакедонскиОт език. Ши.баният ви диалект, който сте превърнали в езикова норма, не е нищо повече от Западнобългарски диалект , набълбукан до откат със сръбски заемки за да бъде максимално отдалечен от коренния си Български език. Малко като анекдот звучи, но когато вашите криво.глави политици решили да правят "новия" език , обърнали се към вашите учени и им дали задача да го конструират така че да е максимално отдалечен от Българското звучене. И ония главоци решили да вземат като основа на езика говорите от границата с Албания, тоест максимално отдалечени географски от България. Пратили екипи от "учени" с месеци да записват особеностите на диалектите, които се говорели в териториите до албанските граници. Обаче като се върнали вашите Македонски глав.анаци, представили записките и кво да видят? Ми то бъкало с думи със запазени звуците Голяма и Малка носовка /Он и Ен/, както звучали в старобългарския език запазен от Кирил и Методий. Те са еволюирали в съвременния български съответно в Ъ и Е. И тогава глав.анаците в Скопие решили , че тая няма да я бъде и започнала грандиозна шев и кройка с мощни сръбски подплънки за да се стигне до д

Оценка:
-3 +34

Бар Баганьос
21 Отговор
И тогава глав.анаците в Скопие решили , че тая няма да я бъде и започнала грандиозна шев и кройка с мощни сръбски подплънки за да се стигне до днешния извратен начин, по който звучи т. нар. "Македонски език". Само че!!!! Имам една новинка за теб, дето няма да я чуеш другаде, крива македонска главо! Можеш да подмениш речниковия състав на даден език с чуждици колкото си искаш, както са ви набълбукали псевдоезичето със сръбски заемки! НО!!!! Не можеш да подмениш ГРАМАТИЧНАТА СТРУКТУРА на нито един език! И тук вашето Македонско балонче се пука с гръм и трясък!
ВСИЧКИ славянски езици,ВСИЧКИ до един са от т.нар. синтетичен тип езици! Тоест, по простонародному - имат ПАДЕЖИ. Субектно -обектните отношения в езика се изразяват чрез изменения на основната дума, тоест с окончания за всеки падеж. Който е учил какъвто и да е славянски език /руски, сърбо-хърватски, полски, чешки, украински и т.н./ знае за какво иде реч. Има само едно изключение - БЪЛГАРСКИЯТ! Той е аналитичен тип - тоест субектно-обектните отношения се изразяват с предлози без да се изменя основната дума! По тази характеристика българският като граматична структура е почти идентичен с английския! Но както и да е - това е друга тема! Но сега иде основният въпрос !!! Каква е граматичната структура на т.нар. Македонски език??? Има ли падежи или не? Тоест, той синтетичен тип ли е или аналитичен ? Някакви предположения????? .....
АМи НЯМА падежи!!! Той е аналитичен тип!!! Само Българският език е такъв от ц

Оценка:
-2 +33

Перо
22 Отговор
БГ ще си разплете ръкавите на потника,защото българите много ги интересува,дали РСМ ще влезе или не в ЕС. Имат да изпълняват условия за копенхагенските критерии,а те бетонират отказа за ЕС!

Коментиран от #32


Оценка:
-3 +23

Бар Баганьос
23 Отговор
АМи НЯМА падежи!!! Той е аналитичен тип!!! Само Българският език е такъв от цялото славянско езиково семейство!!! Колкото и да бъкаш един език със сърбизми, не можеш да накараш хората да говорят на него с падежни форми, както говорят на сръбски!!!! Освен това в нито един исторически извор, в нито един документ отпреди 1945 г. няма никъде споменат Македонки език, всички средновековни творци сами определят езика ,на който пишат като БЪЛГАРСКИ.
И така стигаме до крайното научно заключение! Това, на което се говори и пише в Северна Македония, е правописна и правоговорна диалектна НОРМА на БЪЛГАрСКИЯ език! Толкоз! Колкото и да се мъчите да разправяте друго- граматичната структура ви издава- нея не можете да я промените! Но това не ви пречи да се превърнете в най-тъ.пите и промитомозъчни парчета на Балканите!

Коментиран от #47


Оценка:
-2 +31

Перо
24 Отговор

До коментар #17 от "Стефанова":


В БГ има повече българско население /бежанци/ от Македония,отколкото това,което е останало там,в РСМ!

Оценка:
-3 +22

123
25 Отговор
Тоест приели декларация, че нищо няма да променят или да отстъпят и на нейна основа ще водят преговори. Пак извъртане,
шикалкавене, лъжи и прочее.

Оценка:
-2 +26

Дългият
26 Отговор
Aми редно е сега България да направи една Декларация и червените линии да са...език и история.И да се знае че не може да има промяна по позицията.И да чакаме....зелените глави да узреят...

Оценка:
-3 +22

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Скорпи
28 Отговор
И.....кое му е голямото...претоплена манджа..до втръсване...

Оценка:
-2 +15

Смях
29 Отговор
Ха, ха, очевидно са готови, за преговори, със Сърбия, за влизане в ЕС.

Коментиран от #30


Оценка:
-3 +11

Перо
30 Отговор

До коментар #29 от "Смях":


Сърбите като влезнат в ЕС ще дадат на “макетата” отбой и отказване от македонизма! До тогава я камилата,я камиларя,албанците няма да чакат!

Оценка:
-2 +14

Перо
31 Отговор
Тези от населението в РСМ,които се чувстват българи,проблема им е решен с ЕС отдавна. Това е въпрос на апликация,защото всички имат документи. Другите бетонни глави,да стискат декларацията още 50 г.

Коментиран от #53


Оценка:
-3 +13

32
Този коментар е премахнат от модератор.
Полковник РУМНО
33 Отговор
Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe

Оценка:
-3 +9

yordan
34 Отговор
НИЕ СМЕ КАЗАЛИ КВО ТРЯБВА ПЪК ТЕ ДА СИ ПРИЕМАТ КВО СИ ИСКАТ.МНОГО НАГЛИ.

Коментиран от #48


Оценка:
-2 +11

...
35 Отговор

До коментар #5 от "гадно":


100 години ли? Хахахахах, до 2030 държавата наречена Северна Македония няма да съществува, албанците в момента са 40-45%, след едно минимум 5, макс 10 години ще са мнозинство в тая страна... Макетата са бита карта, свършено е с тях...

Коментиран от #36, #52


Оценка:
-4 +11

Македонец
36 Отговор

До коментар #35 от "...":


Гледай си твоята черга.
Че с тази голяма раждаемост ваша?
А за информация Албанците при нас са 15.8%. т. е тука в момента са 43 % процента цигани и турци.

Коментиран от #49


Оценка:
-15 +6

ППепе
37 Отговор
Кажете какво ви харесва, България отново е от грешната страна. Вместо да нарастваме по-тесни отношения с Македония, ние отново съсипахме позициите си и Сърбия е героят. Тъпи, тъпи политици в София.

Оценка:
-13 +6

Б Г Маке
38 Отговор
Ае не мога ва мисля уе шматароци

Оценка:
-1 +6

39
Този коментар е премахнат от модератор.
40
Този коментар е премахнат от модератор.
41
Този коментар е премахнат от модератор.
Случаен
42 Отговор
Да влезе Бьлгарската армия и да си пресвои взетите земи от Великите сили. Ама веднага

Коментиран от #50


Оценка:
-0 +4

Скопие
43 Отговор

До коментар #3 от "Аспарух":


Никој не ти побарува историја (бедна), јазик (гагауски), и народност (бугарска). Тие си се ваши и крај. Ние си имаме наша историја, јазик и народност. Ние сме македонци, со своја историја, јазик и нација. А вие бркајте си работа.

Коментиран от #61


Оценка:
-5 +1

44
Този коментар е премахнат от модератор.
45
Този коментар е премахнат от модератор.
46
Този коментар е премахнат от модератор.
Скопие
47 Отговор

До коментар #23 от "Бар Баганьос":


Тоа затоа што денешниот современ бугарски јазик потекнува од македонскиот јазик. Просто.

Коментиран от #51, #54, #63


Оценка:
-2 +2

Скопие
48 Отговор

До коментар #34 от "yordan":


Употребувај кирилица, интерпункција и големи и мали букви. Вака стекнувам впечаток дека коментира недоволно писмен граѓанин.

Коментиран от #70


Оценка:
-2 +2

Скопие
49 Отговор

До коментар #36 от "Македонец":


Зашто говориш на бугарски? Слободно говори си на македонски, ке разберат, од таму им потекнува јазикот.

Оценка:
-5 +0

Скопие
50 Отговор

До коментар #42 от "Случаен":


Ама веднаш. И да извршите напад. И сосила повторно да влезете во Македонија. Исто како и во минатото. И да ве видат сите во Европа што сте. Ех бре мизеријо бугарска... Мизерно ла...

Оценка:
-3 +0

Свен
51 Отговор

До коментар #47 от "Скопие":


Абе, вие Северните само слънцето дето не сте изобретили! Я се кротнете най - после! Като не искате в ЕС, не искате! Никой не ви е хванал за врата насила. Или подписвате и изпълнявате каквото ние кажем, или чао! Аман от вас!

Оценка:
-0 +2

Свен
52 Отговор

До коментар #35 от "...":


Всъщност какви макета? Такова нещо няма!

Оценка:
-0 +1

Свен
53 Отговор

До коментар #31 от "Перо":


Адски си прав! Тези хора - българите там са си уредени! Дървените глави да си приемат декларации, колкото искат! Толкова банални и смешни станаха, че на цял свят му писна вече!

Оценка:
-1 +2

Бар Баганьос
54 Отговор

До коментар #47 от "Скопие":


Посочи ми тогава един, САМО ЕДИН, документ от преди времето на Кирил и Методий, написан и определен на старомакедонски език! Защото всички документи след тях са еднозначно определни като такива написани на Старобългарски език!
Хайде да те видим, северномакедонски умнико!

Коментиран от #58, #59


Оценка:
-2 +4

ККК
55 Отговор
Авторчету, кой е Анотнио Милошоски? Даже питах Гугъл - той не знае! Вика, да не би да е Антонио Милошоски? Аз му викам: Не бе, Росен Стойчев от ФАКти твърди и е сигурен, че е Анотнио Милошоски...

Оценка:
-1 +1

56
Този коментар е премахнат от модератор.
Коко Джъмбо
57 Отговор

До коментар #17 от "Стефанова":


Вече им не ми и трябват-няма смисъл - това е една крайно радикализирана, злобна и недобронамерена паплач - тотални българомразци, мразят ни в пъти повече от Гърците - за какво са ти такива диверсанти в дома ти!? Да си мрът във фекалиите, даже ако може и да се затворят границите между България и онова..кво беше..БГЮМ СРМ!

Оценка:
-1 +2

58
Този коментар е премахнат от модератор.
59
Този коментар е премахнат от модератор.
гошо
60 Отговор
Вето за тия югославски макЛайни.

Оценка:
-0 +0

КАНАС ЮВИГИ
61 Отговор

До коментар #43 от "Скопие":


НЯМАТЕ ЕЗИК И ИСТОРИЯ !! ИМОТЕ СРРЪБСКО РОБСТВО ??? АЗ КАЗАХ

Оценка:
-1 +3

62
Този коментар е премахнат от модератор.
КАНАС ЮВИГИ
63 Отговор

До коментар #47 от "Скопие":


КВО КАЗА СРЪБСКИЯ РОБ ОТ СКУПИ ???? НОВА ИСТОРИЯ ЛИ ИСКАШ ДА НАПИШЕШ РОБЕ ? ХОРА С РОБСКО МИСЛЕНЕ ТОВА НЕ ИМ СЕ ОТДАВА ! ТА КОЙ КРАДЕ ???? АЙДЕ ЗАКОНА НА КРУМ ! РЯЗ РЯЗ НА ЕЗИКА ВТОРИПЪТ ГЛАВАТА НА ДРЪВНИКА ! АЗ КАЗАХ

Оценка:
-1 +1

dfrgrt
64 Отговор
ми то 2/3 от македонците са албански ма.н.гали. За какво са ни такива бок,луц.и. По-добре е да ги обявим за чиста манг,ал.ск.а пап.л.ач и да приключим с това.

Оценка:
-2 +0

яку Ва
65 Отговор
Що е маке се е юнак!8777

Оценка:
-0 +1

Селяк
66 Отговор
Какво добро да дойде от един български македонец произнесел се за премиер, един сръбски македонец заместник председател смешник и един албанец/турчин външен министър и бивш министър на здравеопазването, абе прост лекар? Нищо смислено... тъпня.

Оценка:
-0 +1

Селяк
67 Отговор

До коментар #17 от "Стефанова":


Защото алчноста и самозабравата са по-големи от историята. Потъпкването на чужд народ, кражбата на история и постоянните нападки са по-лесни за тях.

Оценка:
-0 +1

дедо
68 Отговор
БОЛИ МЕ ДЕДОВИЯ

Оценка:
-0 +0

ХАСАН
69 Отговор
Сложихти си сами въжето ! Хитрицити паднаха в своя капан ! хаха ха ха умнното дете на мама !!

Оценка:
-0 +0

makedonka
70 Отговор

До коментар #48 от "Скопие":


ЗА НАРКОМАНА ОТ СКОПИЕ АКО НЯМАТЕ У ВАС ПСИХО БОЛНИЦА НАЙ БЛИЗКАТА Е ДО СОФИЯ ! ТЕРАПИЯТА Е ДОБРА СКОК ОТ БЕЛОГРАЧИШКИТЕ СКАЛИ БЕЗ ПАРАШУТ АНТИСТРЕС КОЙТО ИЗДАРЖИ ??? Е КАТО НОВ С БИСТЪР УМ И ОЩЕ 100 Г

Оценка:
-0 +0

1122
71 Отговор

До коментар #2 от "Софиянец":


И ние трябва да примем такава декларация.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Цецка Цачева
Министърът на правосъдието Цецка Цачева коментира в Туитър Истанбулската конвенция
Истанбулската конвенция показва, че Турция е надраснала нравите в Османската империя, а ние може би не."

Още бисери
ТОП 5