Last news in Fakti

30 Юли, 2021 17:27 4 391 53

Турция да разбере, че това не е деветнадесети век

  • гърция-
  • никос дендиас-
  • турция

Призив на Никос Дендиас

Турция да разбере, че това не е деветнадесети век - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Призовавам Турция да спазва международното право. Това обяви гръцкият външен министър Никос Дендиас, цитиран от Катимерини.

Дипломатът коментира турските намерения за Кипър. Те бяха обявени след посещение на турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Той обяви, че подкрепя отварянето на курорта Вароша. Дендиас припомни, че имперските дни на турската държава са отминали.

Той призова турските представители да не се държат, сякаш са в деветнадесети век. Дипломатът настоя, че спазването на международното право е ръководен въпроси в двустранния диалог.

Гръцкият представител призова турското общество да приеме този факт. Гръцкото правителство обяви, че няма да приеме подобни идеи.

ЕС обяви, че ще подкрепи Гърция по темата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    46 11 Отговор
    Защо 19-ти, бе, Турция си мечтае за 14-ти!

    Коментиран от #4

  • 2 КОЙ

    18 17 Отговор
    турките искат да заграбват очаквайте скоро и у нас
  • 3 БОЛШЕВИК

    20 20 Отговор
    Не ми допадат гърците, но знаят как да се държат сега с поробителите. България най-много е била под робство на тия изроди, и след освовобождението с изключение на периода от 1944г. до 1989г. все се е държала неадекватно спрямо поганците!

    Коментиран от #13, #27

  • 4 Гюро Михайлов

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Още повече мечтаят за пра пра пра баба ти.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Брее

    14 8 Отговор
    Aрнаута Нико Деде станал Никос Дендиас и гръцки външен министър.
  • 7 сила

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Гюро Михайлов":

    не са прощавали и на дядовците.....какво да правиш,религията им е такава
  • 8 Мамунгера ви византийски

    17 4 Отговор
    Мазни сте като шарани от Марица,дето се влива в Белото море..
  • 9 бай Даньо

    16 5 Отговор
    Имам подозрения че Гърция ще разбере скоро че света не е много различен от 19 век ... само дето я няма България да и вади кестените от огъня.

    Коментиран от #14

  • 10 Балканска федерация

    13 17 Отговор
    И Турция ще падне

    Коментиран от #12

  • 11 БЪЛГАРИН

    8 3 Отговор
    От Алпите до Босфора.
    И от Татрите до Пелопонес.
  • 12 бай Даньо

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Балканска федерация":

    Тоя филм не го ли гледахме 1912 година? Пак ли?
  • 13 наму

    9 9 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    ГЪРЦИТЕ ИМАТ СТРАХОВИТВ АРМИЯ А НИЕ ВЕЧЕ И ЧУШКИ НЯМАМЕ!
  • 14 един от стадото

    26 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Даньо":

    Гърция ли. Ляга и заспива като империя почти 500г и се събужда като една обикновена Гърция. Реално като име на държава е по млада от нас поне със 1100г. Русия им помогна в началото, после я поеха Англия, Франсия, Америка. Накрая цяла Европа. Галеното дете на много баби, до уши в л....а, ама устата му все цицката търси. Не беше толкова отдавна времето когато вземаха по 2500марки заплати, като германците и никой копче не им казваше, с борчове до шия. Живот на вересия. Щом може, що не..
  • 15 гръчки гадове

    24 9 Отговор
    Терора от страна на гърците към българите е бил много по голям и жесток отколкото от турците най пресе пример е остров трикери където гърците оставят 5000 хиляди българи да умрат от жажда при 45 градуса жега

    Коментиран от #18

  • 16 Турция 21 век

    14 13 Отговор
    Люлката на ислямското варварство няма да върви в крак с човешката цивилизация дори през 31-ви век.
  • 17 България

    11 14 Отговор
    България трябва да изгради модерна армия която е извън НАТО, защото НАТО защитава интересите на Турция видяхме анексията на Северен Кипър а те мечтаят и за Кърджали Булгас и много български територии

    Коментиран от #23, #38, #47

  • 18 един от стадото

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "гръчки гадове":

    42-43та година баща ми служи като войник в северна Гърция в окупационния корпус. Окупационен ли. Кара един Опел Блиц, камион. Всяка заран рано няколко няколко Блица товарят ХЛЯБ от фурните, обслужвани от български войници, пекли хляба цяла вечер и го карат по селата. Глад до шия е било. И колко хляба съм хвърлял ей така от кабина на боси и гладни деца по пътя, разправяше..И репарации после плащаме, и колко гърци след войната приехме, настанихме, семейства създадоха тука
  • 19 Осман

    5 13 Отговор
    Мехмед Завоевателя и бай ганьо, Ердоган и борисов, Велика Турция и българия, господар и роб завинаги.

    Коментиран от #49

  • 20 Черни дни

    6 16 Отговор
    Статия в голямата американска медия на Newsweek срещу Ердоган и Турция говори директно за турското етническо прочистване в Кипър и прави Турция враг на цялото цивилизовано човечество! Статията е подписана от водещия геополитически анализатор Майкъл Рубин, чиито възгледи често се превръщат в официална политика от правителствата на САЩ. Докладите му са за окупацията на Кипър, отказа на Турция да признае нейните геноциди, империалистическата политика на турците в Азия и Африка и заключава, че Турция се подготвя за нови престъпления срещу човечеството и призовава американския президент Джо Байдън и неговото правителство да предприеме незабавни действия срещу Турция.

    Коментиран от #21, #48

  • 21 Чугуна

    7 10 Отговор

    До коментар #20 от "Черни дни":

    Тя и природата им го връща на поганците...

  • 22 5иция

    12 7 Отговор
    Гърция заедно със САЩ вече 200 години сънуват турски кошмари.
  • 23 Психиатър

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "България":

    Пич много си зле!
  • 24 Пожарникар

    8 9 Отговор
    Сега турците трябва да се справят с по-сериозни проблеми поради неспособността на корумпирания режим на Ердоган да защити собствеността на гражданите и туристическия продукт, тъй като му липсват средства за гасене на пожарите, които след глада, вируса и потисничеството, измъчват турските граждани.

    Коментиран от #26

  • 25 Истината

    11 5 Отговор
    Дендиас защо почетния ви караул е с поли? Има ли нещо общо с войната от 1922г?
  • 26 Истината

    12 6 Отговор

    До коментар #24 от "Пожарникар":

    Ганю, Турция разполага с такива финансови средства за които ние само може да мечтаем!

    Коментиран от #32

  • 27 Сики Меканов

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    Те гръцките власти знаят как да се държат и с народа си. Да си видял гъркини в България като домашни прислужници? Българки много има в Гърция. Значи първо властите трябва да дават подобаващо възнаграждение на народа си, а не да ни държат бедни и да очакват да умираме за тях
  • 28 122333

    8 7 Отговор
    Докато гледа Турция на вън какво да крадне, нека от вътре да се саморазяжда и самоизяжда икономически, финансово и духовно, защото колкото е мюсюлманска , толкова и е голям и греха!

    Коментиран от #29

  • 29 54321

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "122333":

    Който кълне другиму клетвата достига до рода му и сам гледа рода му до девето коляно как се гърчи и умира, след като се е нагледал последен и той заминава при рода си
  • 30 Киро айкидото

    20 3 Отговор
    Българина най много е страдал от българи, и в България и в чужбина. Това е истината
  • 31 XaXaXa

    8 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Турция да разбере, че това ..... Идиотите разбират ли? Идиотите са непобедими!
  • 32 Ей барба ердо

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Без леля Меркел и чичо Сам ще умрете утре сутринта. Те ви поддържат живи, защото се нуждаят от вас като евтина работна ръка и евтино месо за оръдията.

    Коментиран от #33

  • 33 Истината

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ей барба ердо":

    Я обиколи малко Европата и виж кои са евтина работна ръка, айде да ти покажа малко, започва с бъл и завиршва гари. Това е истината. Ако не ти се обикаля Европа, слез до Гърция и виж колко българки слугуват на сиртакита. И се чудя, ако не бяхме в ЕС всичките тези над два милиона българи в чужбина какво ли щяха да работят в България и останалите поне 4 милиона, които се хранят с парите изпратени от чужбина, какво ли щяха да ядат
  • 34 До турчолята

    7 7 Отговор
    които се представят за българи, една шокираща новина. Гръцките медии никога не се занимават с България. Дори с изборите. Те никога нямат новини за България. Лоши или добри. От тук наоколоте имат новини само за Турция и само новини, които показват турската некомпетентност, бедност или агресия към Гърция. Българите нямат лошо име в Гърция като афганистанци, турци, пакистанци, северноафриканци и други недоразвити от изостаналия свят на ислямистите.

    Коментиран от #39, #42

  • 35 ДААААА

    8 7 Отговор
    Гърция трябва да разбере че това не е 15-ти век. Да нарушаваш морските граници на комшиите особено срещу супер сила като Турция която може да те размаже само за 1 нощ срещу страна като Гърция.

    Коментиран от #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Info

    3 3 Отговор
    САЩ: „Турция и ръководството на кипърските турци да оттеглят съобщенията за Варошия“. Посланикът на САЩ в Кипър Джудит Гарбър повтори позицията, че САЩ подкрепят усилията на ООН за възобновяване на преговорите за решаване на кипърския проблем. Г -жа Гарбер имаше среща с председателя на Камарата на представителите Анита Димитриу, по време на която тя заяви, че по отношение на откриването на част от затворената зона на град Фамагуста, САЩ призовават Турция и кипърско -турското ръководство, за незабавна отмяна на обявените действия. Председателят на парламента изрази своята искрена признателност за позицията на САЩ, подкрепата им върху кипърския проблем и усилията за неговото разрешаване. Г -жа Димитриу благодари на г -жа Гарбер по -специално за подкрепата на нейната страна, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, по време на неотдавнашните дискусии в Съвета за сигурност по въпроса за Фамагуста и подновяването на мандата на ВСООНК. По -специално, по отношение на отварянето на част от затворената зона на град Фамагуста от Турция и ръководството на кипърските турци, г -жа Димитриу посочи, че тези действия са явно нарушение на международното право и съответните резолюции на Съвета за сигурност и усложняват усилията за рестартиране на преговорите за решаване на кипърския проблем.

    Коментиран от #51

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 България

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "До турчолята":

    На истината е много безразлична страна за Гърция.Само че чува тук там на последните години за Банско
  • 40 Скол

    3 1 Отговор
    Ти пак 19век?едвам 14
  • 41 Казан-Казан

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "ДААААА":

    През 1923 г. вие избрахте земя над морето. Който иска острови, т.е. достъп до Егейско море и Средиземно море, дава Константинопол, т.е.достъп до Мраморно и Черно море. Това е положението, останалото за велика турция бла бла са празни думи, никой не им обръща внимание.

    Коментиран от #43

  • 42 Йоската

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "До турчолята":

    Да си видял гъркини в български домове да слугуват. Много те уважават, а жената домашна прислужница в дома на гърка.
  • 43 2023г.

    0 4 Отговор

    До коментар #41 от "Казан-Казан":

    Нали това е, което Ердоган "Великолепният" възнамерява да направи, като създаде Истанбулския канал. Той ще даде Тракия на Гърция и ще превърне града в международен град, базиран на православен Ватикан. След това той ще създаде Тюркско-кюрдската конфедерация за бели на запад и черни на изток.
  • 44 бай Даньо

    2 4 Отговор
    По българските форуми се виждат много запенени турци против България , но тия не съзнават интереса си и освен това само българите имат честно и добронамерено отношение към тях. Къде са турците днес в Гърция , Сърбия , Румъния като сме все от същата османска империя, от хубаво ли са ги напуснали тия държави!? . Днес ОТНОВО Турция има проблеми със всичките си съседи и при голям конфликт не я виждам , а единствения и съюзник потенциално е България. На Турция и е спукана работата срещу всичките си съседи заедно, да ги изброя по именно - Гърция , България , Сирия , Грузия , Армения и Кюрдистан , да не говоря че на запада оригиналната идея е била - Истанбул европейски протекторат и Турция само в Анадола. Като днес по съвсем същия начин са изглеждали нещата и през 1912 в навечерието на балканската война , когато Турция усеща наближаващата война и се опитва да придърпа България на своя страна. Аз лично съжалявам че България е влязла в съюз със Гърция и Сърбия и после историята я знаем . В алтернативния сценарии България остава в добри отношения с Турция и добива мирно Беломорието и Македония който така
    или инак излизат от османската империята ( ако не тогава във водовъртежа на ПСВ). При тоя сценарии Гърция и Сърбия са едни плюнки по това време и се отказват напълно от войната , от румънците войници не става не си и помислят за Добруджа, ни северна ни южна ... Ползата е и за Турция избягва войната в лош за нея момент. А Балканската война без да се случат услож

    Коментиран от #52

  • 45 бай Даньо

    3 3 Отговор
    А Балканската война без да се случат усложненията с междусъюзническата война има потенциал да бъде пълния края на Турция ... Ама само си мечтая .... в България да се роди политика с мозък един път поне да си изиграем картите които имаме. А карти винаги има. Добре и турците да се приземят че "Великата Турция" е вече официално по бедна държава от България и да съзнават по ясно интереса си спрямо България. Потенциално само България ви е приятел не сеpете тука.
  • 46 на здраве

    4 2 Отговор
    турците са ислямизирани гърци. да възприемат отново елинизма и всичко ще бъде наред за тях
  • 47 Вирус

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "България":

    Добре де ама как ша стане тая работа като няма пари. Готов ли си да даваш 110% от заплатата си за войската?
  • 48 Вирус

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Черни дни":

    Като го видиш тоя анализатор го попитай за кирливите ризи на американската държава,на Великобритания,Франция,Германия,Италия,Испания,Португалия,Холандия още да изброявам ли или просто си чешете езиците. Ес осъжда Турция за провокативен език и намеса във вътрешните работи на суверенни държави я пак точно сащ и сателитите и Канада ес и Англия се държат като робовладелски държави в международен план а сипят помия по всички останали които не им играят по свирката.
  • 49 КАСАПИНА

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Осман":

    Затова сега сте роби и хора втора ръка в България Все пак и тук има много черна работа за вършене.

    Коментиран от #50

  • 50 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "КАСАПИНА":

    Те 90 % от българите живеят под прага на бедността и са наричани работещите бедняци, кукуригуто тръгнал да обеснява кои са били втора ръка хора 😄. Как е? Дадохте ли вече чугунените радиатори за старо желязо за да платите задълженията на болницата?
  • 51 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Info":

    Ами Чехия и Словакия се разделиха ..щом не може брак по сметка нека да има развод по взаимно съгласие
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: