4 Август, 2021 08:05 2 464 17

Вашингтон следи ситуацията с отвлечения танкер в района на Ормузкия проток

  • сащ-
  • иран-
  • танкер-
  • ормузки проток

Революционната гвардия на Иран отрече сили на Ислямската република или нейни съюзници да са били замесени и определи инцидента като претекст за "враждебни действия" срещу Техеран

Вашингтон следи ситуацията с отвлечения танкер в района на Ормузкия проток - 1
Снимка: shutterstock

Подозира се, че между осем и девет въоръжени мъже, подкрепени от Техеран, стоят зад отвличането на танкер в района на Ормузкия проток във вторник.

Британското външно министерство обяви, че "спешно разследва инцидент с кораб край бреговете на Обединените арабски емирства", предаде "Гардиън".

Говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Нед Прайс заяви, че Вашингтон следи внимателно ситуацията. "Станахме свидетели на много тревожен модел на враждебност от страна на Иран, включително враждебност в морската сфера. Това абсолютно е така, но по отношение на този конкретен инцидент все още е рано да излезем с оценка", каза говорителят на Държавния департамент.

Революционната гвардия на Иран отрече сили на Ислямската република или нейни съюзници да са били замесени и определи инцидента като претекст за "враждебни действия" срещу Техеран.

Инцидентът се случва, след като миналата седмица петролен танкер беше нападнат с дрон и при инцидента загинаха британски и румънски гражданин. Лондон и Вашингтон обвиняват Техеран за атаката, но Ислямската република отрича да е била замесена.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    36 1 Отговор
    Щом фашисткия краваристан лае по Иран и всички им пригласят, значи 100% лъжат и си търсят повод да го нападнат. Все пок краварските окупационни сили няма файда да си седят у дома след опустошаването и изнизването по гащи от Афганистан и Ирак.
  • 2 гадно

    32 0 Отговор
    Тия не могат да измислят нищо ново за да оправдаят присъствието си в другия край на света.
  • 3 Била торба

    22 0 Отговор
    Ние ще изпратим една работеща фрегата и един патрулен кораб на хартия.

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 шумкари

    2 21 Отговор
    Много комунистически коментари в този сайт. Тук има повече комуняги дори от Дир.бг. Рекордьор сте по болшевизъм, Факти.

    Коментиран от #10

  • 6 гошо

    5 0 Отговор
    демек, кравария играе ролята на тес.тис.
    правилно, те трудно стават за друго. :D
  • 7 стария моряк

    9 1 Отговор
    А какво правеха тези "радетели" на демокрацията и световния ред когато сомалийските пирати отвличаха кораби? Вземаха парите на корабните компании с техните Пи Ви Ай групи за охрана и ограждахме корабите с бодлива тел като концлагери. Няма други такива интересчии!
  • 8 Стас

    9 0 Отговор
    Отвлеченият танкер в района на Ормузкия проток не е американски. Каубоите не трябва да си мислят,че петролът по цялата планета е техен. Това си е нахалство във висша форма.
  • 9 оня с коня

    0 5 Отговор
    Ето какво пишат Приятелите на Русия и естесвено върли противници на "Кравария":пост ном.1 злобно отбелязва Изнизването "по гащи" на САЩ от Ирак и Афганистан.Всъщност Америка се старае да удовлетвори укора на Пост ном.2,който директно ги пита Какво правят на Другия край на света!Ама не може тъй бе ДругарЕ да правите луди Щатите- Ако са далеч от Омерика- къв го дирят та,ако пък се приберат - изнизвали се "по долни гащи Страхливците...

    Коментиран от #17

  • 10 Къде ги

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "шумкари":

    видя много? Преди теб са три и един изтрит!Или сороснята като види,че има повече от три поста които не им отърват и се привиждат комунисти в супата!
  • 11 Рошко

    1 0 Отговор
    Танкера е на сигурно място пр техните подлоги някой от арабите или израел, щото те са си го отвлекли
  • 12 ттт

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Нед Прайс заяви, че Вашингтон следи внимателно ситуацията.

    На 11 май 2010-та сомалийски пирати отвлякоха българския кораб Панега с 15 моряци българи на борда му. От намиращият се наблизо американски боен кораб са наблюдавали безпомощно случващото се. Та това е внимателното следене на ситуацията от страна на американците.

    Коментиран от #13

  • 13 Бай Шилер

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ттт":

    А наясно ли си как се конвоират танкерите.50 кораба влизат в колона и отпред и отзад по един военен кораб.
    Т.е ако са няколко пиратски гемийки поне една ще стигне до палубата на жертвата.Затова трябва да не пият моряците и да са готови на водните оръдия

    Коментиран от #14

  • 14 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Шилер":

    Корабът на американците е бил достатъчно близо до нашия. Наблюдавали са отвличането с просто око. Потърси случая! Но дори случаят да беше, както казваш ти, то логичен е въпросът: защо им плащаме на американците за охрана, ако реално не осигуряват?Значи от 50 кораба ще охраняват първия и последния, ама и другите ще им плащат, така ли?

    Апропо, два дена преди това сомалийските пирати отвлякоха руския кораб М. Ломоносов, руски военен кораб го откри след 24 часа, освободи моряците, плени пиратите и ги пусна с гумена лодка без гребла в средата на Индийски океан. Пиратите предполагам осъзнали, колко лоши неща са вършили, решили да станат други хора и започнали да гребат с ръце към Австралия. Там предполагам, са се записали да учат медицина и сега лекуват хората!

    Коментиран от #16

  • 15 ГОСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Била торба":

    и 7 самолета ф16 също на хартия !!!
  • 16 гоям кеф

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ттт":

    руснаците не постъпват така. след като пленят сомалииските терористи, си ги прибират, по джапанки и с къси гащи и директно в магадан бившите лагери на ГУЛАГ,вчера разбрах че там е валяло сняг.
  • 17 Коня с оня

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Ок Чапаев