Last news in Fakti

4 Август, 2021 09:30 2 473 21

Бойна операция! САЩ ще продължат въздушните удари в Афганистан

  • сащ-
  • афганистан-
  • талибания-
  • нато

В ислямската република се наблюдава влошаване на ситуацията в областта на сигурността, тъй като талибаните засилват настъпленията си в много райони на страната

Бойна операция! САЩ ще продължат въздушните удари в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати ще продължат да нанасят въздушни удари в Афганистан в помощ на силите за сигурност на страната, заяви вчера на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

"Наблюдаваме активността на талибаните в страната, състоянието на сигурността продължава да буди безпокойство", заяви Кърби. "Ние разполагаме с пълномощия и възможности /.../ да помогнем на афганистанските въоръжени сили чрез въздушни удари. Признаваме, че нанасяме и ще продължим да нанасяме въздушни удари в тяхна подкрепа", добави говорителят на Пентагона.

На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да приключи операцията в Афганстан, станала най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. На този фон в ислямската република се наблюдава влошаване на ситуацията в областта на сигурността, тъй като талибаните засилват настъпленията си в много райони на страната.

Представители на движението "Талибан" твърдят, че бунтовниците са успели да установят контрол върху 85 процента от територията на Афганистан, включително в райони по границите с пет държави: Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    14 4 Отговор
    важното е да изгонят сащ от там и да не пускаме афганци в България
  • 2 Абдул от Кабул

    26 6 Отговор
    Веднъж намъкнали се, не можеш ги изгони янките. С тия 4 бази, 2 ТЕЦ-а и марионетно правителство в България, ще сте още 100г под окупация.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    25 1 Отговор
    Излизаха се, като пръднали в операта! Талибаните избиха хиляди повярвали на янките ! А сега ще сеели демокрация и сигурност от високо !!

    Коментиран от #4

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    ИЗНИЗАХА СЕ* / ама и изчегъртаха се става/

    Коментиран от #6

  • 5 Сандо

    9 0 Отговор
    Отвисоко,отдалеко и безопасно.И най-вече печелившо за лакомия и ненаситен ВПК.
  • 6 БАЙ Х@Й !!

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Аз съм трол. Поставен съм тук да пиша тъпотий. Участвам с 5 ника.

    Коментиран от #21

  • 7 Соросоид

    24 0 Отговор
    Въздушни удари срещу камилари с АК - това са войните на прехвалените ФАЩ. Като издумкат каквото могат, влизат да сеят демокрация като се крият зад три метрови стени на военни бази. Назначават марионетно правителство и поемат контрол над ресурсите. Като приберат всичко - дим да ги няма. Така работи световния пазител на "ценностите".

    Коментиран от #20

  • 8 Ще ми "удрят" дедовия

    6 0 Отговор
    Вардят си маковете..
  • 9 ТАКА ДЕ

    4 0 Отговор
    КЪДЕ ЩЕ СИ ПРОБВАТ ОРЪЖИЯТА АМЕРИКАНЦИТЕ....СЛЕД ЗАЛИВА, ЮГОСЛАВИЯ И СИРИЯ.......ИДЕ РЕД НА АВГАНИСТАН
  • 10 Хаберий

    12 0 Отговор
    Много им е лесно на жидоянките. Заводите ще бълват авиобомби и ракети, ще ги празнат в чукарите по талибаните... И откъде ще прелитат в Афганистан? През Пакистан ли? Защото отдругаде не може, особено през Иран и Китай.
    Нашите дупедавци кога ще разберат, че нямаме работа там и никога повече да не изпращат пушечно месо за продан на жидоянките.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 ЩЕ ПРЕЛИТАТ ОТКЪДЕТО СИ ИСКАТ

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хаберий":

    НЕ ВИЖДАМ КОЙ ЩЕ ГИ СПРЕ....ЛОЛКОТО И НИЯ ГИ СПРЯХМЕ, КОГАТО БОМБАНДИРАХА КОМУНИСТИЧЕСКА ЮГОСЛАВИЯ НА ТИТО
  • 12 гост

    6 0 Отговор
    С въздушни удари не могат да ги спрат.Контрол върху една територия може да се установи само със сухопътни войски.

    Коментиран от #13

  • 13 ЧЕ КАК ГИ СПРЯХА В ЮГОСЛАВИЯ

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    ЗА ТРИ СЕДМИЦИ МИЛОШЕВИЧ СВАЛИ ГАЩИТЕ......ПЪК В АВГАНИСТАН КОЛКОТО ПО ДЪЛГО ПРОДЪЛЖИ ВОЙНАТА, ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ....ДА СИ ТЕСТВАТ ОРЪЖИЯТА
  • 14 РУСНАЦИТЕ ЩЕ ИМ ОСИГУРАТ КОРИДОР

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хаберий":

    ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ
  • 15 ARGON

    7 0 Отговор
    Талибаните започват да изкореняват маковите насаждения, от които се рафинира хероинът. Това вбесява еврейската мафия, която контролира 97% от световната търговия с тази дрога. До скоро НАТО охраняваше маковите ниви.

    Коментиран от #16

  • 16 АМИ ПРИ СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "ARGON":

    НА АВГАНИСТАН, КОЙ ОХРАНЯВАШЕ МАКОВИТЕ НА СЪЖДЕНИЯ....ДРУГАРЕ

    Коментиран от #19

  • 17 Бай Манчо

    5 0 Отговор
    Страхливците ще бомбят от високо - видяхме ги какви бойци са на терен . Опасявам се , че скоро ще видим останки от някой прехвалена невидимка :)))) . Талибаните са започнали наред с убийствата на предателите които американците изоставиха най-позорно и им кзаха да се спасяват поединично и да изкореняват маковите насаждения . американците са изоставили хората които са им помагали , преводачи , служители , полицаи , офицери - оставили са ги на произвола на съдбата , а съдбата на предателите винаги е една и съща . Само какви партньори имаме .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай Манчо

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "АМИ ПРИ СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ":

    Ти май падаш от небето - докато Съветските войски помагаха на законното правителство по силата на сключени договори , маковите насаждения бяха унищожени - не са ги охранявали , а са ги унищожавали .
  • 20 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соросоид":

    Тази 30 годишна тактика " Въздушни удари срещу камилари " струва на САЩ безнадеждно изоставане с поколения в областта на модерните оръжия. В тези 30 г. САЩ не са разработили, изпитали и приели на въоръжение нито едно сполучливо ново оръжие. Те даже ликвидираха развойната част на военнопромишления си комплекс и загубиха работещите там кадри.
  • 21 БАЙ Х@Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й !!":

    И защо ни занимаваш с менталните си проблеми ‼️