Last news in Fakti

6 Август, 2021 11:11 1 419 6

САЩ са готови да отворят отново иранското ядрено досие

  • иран-
  • сащ-
  • танкер

От април във Виена се водят преговори между Техеран и международната "петица" (Русия, Великобритания, Китай, Франция и ФРГ) по проблема за възстановяването на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид

САЩ са готови да отворят отново иранското ядрено досие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ са готови да се върнат във Виена за преговори за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма и призовават Ислямската република да направи същото. Това съобщи пред АП на редовен брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

По-рано в четвъртък новият президент на Ислямска република Ебрахим Раиси на церемонията по встъпването си в длъжност заяви, че иранските власти ще подкрепят всеки дипломатически план, който би довел до отмяна на американските санкции срещу Техеран.

Раиси подчерта, че "ядрената програма на Иран е абсолютно мирна". На този фон Прайс беше попитан дали администрацията на САЩ призовава Иран да се върне във Виена или има желание да изчака още малко.

"Не бихме искали да говорим за сигналите, които новият ирански президент може или не може да изпрати. Мога да кажа, че нашето послание до президента Раиси е същото като съобщението до неговите предшественици.

Много е просто: САЩ ще защитават и насърчават интересите на националната си сигурност и интересите на нашите партньори. Надяваме се, че Иран сега се възползва от възможността да улесни приемането на дипломатически решения ", отговори Прайс.

"Очакваме какъв подход ще предприеме новото правителство в Иран. Ние от своя страна ще реагираме в консултация с нашите партньори. От своя страна ние дадохме да се разбере, че сме готови да се върнем във Виена, за да възобновим преговорите. Ние сме готови за това. По една проста причина - това е в интерес на нашата национална сигурност. Призоваваме Иран да се върне скоро към преговорите, за да можем да се опитаме да завършим работата си . Чухме какво каза новият ирански президент по този повод ",- продължи представителят на американския външнополитически отдел.

В същото време той подчерта, че "този процес не може да продължи вечно".

От април във Виена се водят преговори между Иран и международната "петица" (Русия, Великобритания, Китай, Франция и ФРГ) по проблема за възстановяването на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид. Страните обсъждат премахването на американските санкции срещу Иран, изпълнението на ядрените задължения от Иран, както и връщането на САЩ към сделката.

Представители на държави - страни по Съвместния всеобхватен план за действие, също провеждат отделни консултации с делегацията на САЩ, без участието на Иран.

Първоначално делегациите очакваха да завършат работата в края на май, а след това в началото на юни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    4 2 Отговор
    Дайте предположение къде ще е следваща инвазия на кърлежите от ФАЩ? Аз съм сигурен, че много ги сърби да опоскат Иран, ама по рождение нямат дупце и скачат само на слаби. Но не вярвам дълго да задържат войските си у дома.
  • 2 ттт

    4 0 Отговор
    САЩ водят непостоянна външна политика. Не са партньор или опонент, на който може да се вярва.
  • 3 говедарофоб

    5 0 Отговор
    Кой го интересува още мнението на сантанинските абдалски щати? Да си бичат санкциите, които вече никой не е**ава и толкова.
  • 4 Той

    2 0 Отговор
    Толкова са завзели света и им е тясно като военна сила, че се чудят какво да измислят.
  • 5 Факт

    3 0 Отговор
    Който се вързе на американската въдица е винаги в тигана и после изяден
  • 6 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    Не Иранците прекратиха споразумението и не те излязоха едностранно , още тогава те казаха , че е грешка но като знаем "успехите" на американската дипломация не можеше да се очаква друго . Иран от самото начало искаше да се възобновят тези преговори и да отпаднат санкциите каквато е била целта на това споразумение , но явно израелоамериканските тер рористи имат други идеи :)))) .