6 Август, 2021 14:10 3 071 15

Как режимът на Асад печели от хуманитарните помощи

  • башар асад-
  • сирия-
  • война-
  • хуманитарна помощ-
  • пари-
  • страдание-
  • оон

Чрез тях близки до властта бизнесмени трупат солидни печалби, а чрез присъствието на ООН в Дамаск правителството си осигурява международна легитимност

Как режимът на Асад печели от хуманитарните помощи - 1
Снимка: Shutterstock

Турско-сирийският граничен пункт Баб ал-Хауа остава отворен и през него ще могат да продължат да преминават помощи за неконтролираните от режима на Асад региони. Така около три милиона души в управлявания предимно от ислямски милиции регион Идлиб ще могат да се снабдяват с най-необходимото.

Това обаче не решава проблемите с доставките на хуманитарни помощи за Сирия - най-вече в контролираните от режима на Асад територии, където ООН и различни помощни организации също оказват подкрепа, на която разчитат милиони сирийци. Тъкмо там обаче ООН се оказва изправена пред сериозни проблеми, при това не от логистичен, а от политико-етичен характер.

Помощите всъщност помагат на Асад

"Структурата на режима е твърде комплексна", казва експертът по сирийските въпроси Карстен Виланд. В интервю за ДВ той отбелязва, че близки до режима сирийски бизнесмени не само са натрупали състояние по време на войната, но и продължават да злоупотребяват с доставките на помощи, за да пълнят джобовете си. "Към изискванията, които режимът поставя пред хуманитарните организации, за да могат да работят в Сирия, спада и това, че значителен дял от помощите трябва да идва от сирийски търговци. И те делят печалбите си с режима." Според Виланд така хуманитарните помощи непряко са подпомогнали и укрепили правителството в Дамаск в годините на войната, т.е. заздравили са тъкмо този режим, който носи главната отговорност за разрухата и хуманитарната криза.

Очевидно е, че режимът вижда в доставките своего рода оръжие, с което злоупотребява. Така например при поръчките той редовно е давал предимство на лоялните към него народностни групи и се е стремял да осуети снабдяването отвъд фронтовите линии. Ако разпределението на помощите на ООН потече единствено през Дамаск, може да се предположи, че режимът и по-нататък ще упражнява монопол спрямо онази част от населението, която живее под контрола на бунтовниците. Това би могло да отприщи нова бежанска вълна към Турция.

Недоимъкът расте

Кризата в Сирия се задълбочава. Според Световната програма по прехраната, на 12,4 милиона сирийци им е трудно да се прехранват - а това е с 4,5 милиона повече, отколкото преди година. А продължилата няколко месеца суша може да увеличи още повече недостига на храна. Помощните организации предупреждават: в Сирия може да се стигне до още по-голяма хуманитарна катастрофа.

Към това се добавя и фактът, че в страната остават все по-малко сирийци, работещи в медицинския сектор. Насилието, както и постоянните нападения срещу здравни заведения са принудили над 70 процента от медицинския персонал да напусне страната, се твърди в проучване на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания (CSIS). Недостигът на персонал, както и ограничените възможности за обучение на нови лекари, медицински сестри, акушерки и други специализирани здравни работници изправя хуманитарната помощ пред сериозен проблем, се казва по-нататък в проучването. То сочи и, че само през 2018-а година в Сирия са били убити повече сътрудници на помощни организации, отколкото при който и да било друг конфликт от 20 години насам. На базата на тези данни Сирия се оказва страната, в която са загинали най-много хуманитарни помощници в световен мащаб.

Опит за легитимация

Според Карстен Виланд, автор на току-що излязла книга за дилемата пред хуманитарната помощ в Сирия, всичко това показва едно: интересът на режима към хуманитарните доставки съвсем не е от хуманитарно естество, целта му е друга, а именно - чрез присъствието на организации на ООН на негова територия да се представи като равноправна част от международната общност. "Допускайки ООН на територията си и преговаряйки с нея за хуманитарен достъп, правителството в Дамаск си осигурява международна легитимност, докато големи части от собственото му население отдавна са му я отнели."

Помощите като бизнес модел

Режимът ясно съзнава, че за да постигне целта си, трябва най-малкото привидно да демонстрира хуманитарен ангажимент. Тъкмо затова през 2007-а година - т.е. още преди войната - създаде т.нар. Висша комисия по хуманитарните помощи, която раздава лицензи на национални помощни организации. За това колко важна е за режима тази комисия свидетелства изборът на личния ѝ състав - негов председател е Асма ал-Асад, съпругата на президента. Режимът държи под контрол хуманитарните неправителствени организации, действащи на национално ниво. Надзорът не се дължи обаче само на политически причини. Става дума и за солидни финансови интереси: за да упражняват дейността си, помощните организации трябва да плащат такса на режима. Така хуманитарната помощ се превръща за режима в оправдан от закона "бизнес модел".

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сыр

    18 2 Отговор
    По - добре да се върнат ИДИЛ, така ли?
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    23 1 Отговор
    А как САЩ управлява петрола на Сирия в интерес на сирийския народ !!!
  • 3 Наблюдател

    24 0 Отговор
    Тези глад и смърт в Сирия ги създадоха Саш и Турция чрез създадената от тях Идил ..
    А Дойче веле, която от началото на конфликта плюеше законния президент, сега се сетила да реве за жертвите. И пак вой срещу сирийците.
  • 4 Салама

    17 0 Отговор
    Дойче зеле, вкусното зеле! Не са чели книгата на сириеца бен хафли Ал кусури, как Германия пречи на демокрацията в Сирия!
  • 5 Някой

    16 0 Отговор
    А колко ли печелят тези, които изпращат тези хуманитарни помощи?
    И въобще, кой вярва на статия на DW?
  • 6 Всеки режим иска да "спечели"

    19 0 Отговор
    Но Башар ал Асад е потомствен благородник,учил в Англия,владеещ езици и е на "ти" с реалната евро-култура,неприемащ обаче извратените и "ценности" затова е в графата на "лошите".Ако Западът го ликвидира,идват талибаните..
  • 7 швейк

    0 13 Отговор
    да ги оставят на рушнаците и иранците и скоро няма да се чува нищо оттам поради липса на население
  • 8 пешо

    13 0 Отговор
    още по заглавието познах, че имаме кисело зеле за обяд...
    предполагам, че нацвъканото в матреалчето и истината са две големи разлики, както казват в одеса. но както и да е... предлагам на зелето да напише една статия за сирийските нефтени кладенци, които се експлоатират диво незаконно от краварите.
    ако кладенците бъдат върнати на сирия, може би няма да има "проблеми" с хуманитарни помощи...
    зелето, как мислите?

    Коментиран от #13

  • 9 асад

    11 0 Отговор
    а това мило детенце на снимката за какво сте го публикували? да му стане жал на драгия читател за главорезите от идил, които са машата на кравария в региона? или да му стане жал за краварите?
    срамота е! някакво чувство за мярка трябва да има.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Манчо

    12 0 Отговор
    Лицемери , създадохте и ескалирахте конфликта , унищожихте хиляди човешки съдби и животи и наричате управлението на Асад режим ? Сирия беше една от малкото държави в близкият изток с много добър стандарт на живот който глутницата (коалицията) превърна в ад и до ден днешен най-големите терористи и демократизатори точат петрола на Сирия , а ООН се оказа най-безмислената организация .
  • 12 говедо

    7 2 Отговор
    Да видим когато Китай, Русия, Иран, Венецуела и по-голяма част от света шибнат санкции на ФАЩ, как ще е положението в краварника...
  • 13 Казуар

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "пешо":

    Преди войната в Сирия добивът от нефтените кладенци е бил колкото за вътрешни нужди. Сега добивът на нефт в американската зона се продава и средствата се използват за подържане на местната инфраструктора и нуждите на местното население което е предимно кюрди.
  • 14 Ляв плюс

    5 0 Отговор
    Ционистите и Атлантиците много ги "боли", че не можаха да отстранят Асад с помошта на Идил. Сега още повече ги е яд, че разрушената държава започва да се съвзема. Не е хуманитарната помощ от ООН, която подпомага държавата, а помощта от Русия и Китай. Прекратете санкциите срещу Сирия, лицемери!!!!
  • 15 БПФ

    3 0 Отговор
    Още от заглавието разбрах, че източникът е мрсното подобие на медия дойче зеле. Само те могат да нарекат една избрана със законни избори власт "режим".
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания