Last news in Fakti

9 Август, 2021 14:42 1 268 12

ЕС продължава да мобилизира помощ за борба с горските пожари

  • горски пожари-
  • ек-
  • ес-
  • помощ-
  • мобилизация-
  • гърция-
  • италия-
  • албания-
  • турция

Само в Гърция понастоящем са разположени 9 самолета, близо 1000 пожарникари и 200 превозни средства

ЕС продължава да мобилизира помощ за борба с горските пожари - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Механизмът на ЕС за гражданска защита продължава да предоставя подкрепа за подпомагане на борбата с безпрецедентните горски пожари в Гърция и останалата част от Средиземноморието. По искане на Гърция, Северна Македония, Албания, Италия и Турция Европейският съюз вече помогна за мобилизирането на 14 противопожарни самолета, 3 хеликоптера, около 1 300 спасители и 250 превозни средства.

Само в Гърция понастоящем са разположени 9 самолета, близо 1000 пожарникари и 200 превозни средства. Последните предложения за помощ през уикенда са от Франция, Германия, Полша, Австрия и Словакия, които изпращат наземни противопожарни екипи. Те ще се присъединят към екипите, които вече действат в страната: наземни противопожарни единици от Кипър, Франция, Чехия и Румъния, както и самолети от Кипър, Швеция, Франция, Хърватия и Испания.

Това е в допълнение към помощта, която вече беше предоставена миналата седмица за подпомагане на борбата с горските пожари в Италия, Албания и Северна Македония:

- Два противопожарни самолета Canadair от Франция, които бяха изпратени в засегнатите райони в Италия.

- Два хеликоптера за подпомагане на операции в Албания, които бяха изпратени от Чехия и Нидерландия.

- Сухопътни сили от Словения, България и Австрия, предостввени в помощ на Северна Македония. Румъния изпрати допълнителен самолет в събота.

- Текущи, координирани от ЕС, противопожарни операции в Турция.

Освен това сателитите по програмата на ЕС „Коперник“ за извънредни ситуации предоставят карти за оценка на щетите на засегнатите райони в Северна Македония и Гърция. Денонощният Координационен център за реагиране при извънредни ситуации поддържа редовни контакти със съответните национални органи, за да следи отблизо ситуацията и да насочва помощта от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям смях

    2 0 Отговор
    Турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли заяви, че Анкара може да изпрати противопожарните самолети, които няма, в Гърция, ако пожарите в Турция угаснат!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Пожарите

    1 0 Отговор
    които пламнаха из цяла Европа и извън нея са умишлени.Някаква формирана нова групировка го потвърди,че имат техни хора във всяко кътче на света.Целта им е да се спре короноистерия и последвалите стриктни мерки наложени над човечеството.

    Коментиран от #7

  • 3 хехехе

    0 0 Отговор
    Пожар от нищо не става трябва да има условия за това.
    Всички палежи са умишлени но с бежанци е така
  • 4 Силна Пуйка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям смях":

    Нелепите забележки на Пакдемирли бяха изненада, след като по -рано Ердоган призна, че Турция няма самолети за гасене на пожари. Дори според Довар изявленията на министъра бяха изненада за социалните медии, както и за политиците, и предизвикаха възмущение. Депутатът от İYİ Корай Айдин призова правителството да спре да се подиграва на хората, защото предизвика огромно възмущение сред турските граждани, със своята некомпетентност и липса на самолети за гасене на пожари. Турция се нуждае от помощ #HelpTurkey

    Коментиран от #8

  • 5 Българин

    0 2 Отговор
    Туй гърчулята са много хитри д а знаете! То не бе бум на ковид, то не бяха безпрецедентно пожари, и за всичко това им се дават едни милиярди като помощи. Кой ги запали тея пожари? За Макетата нищо няма да кажа, щото на тях акъл за таквуз уйдурми не им стига🙂
  • 6 XaXaXa

    2 0 Отговор
    Спрете да пишете срещу Турция. Хасан или Мехмед или Осман или Рошко или т.н., той е на почивка, не може да отговори!
  • 7 Човек

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пожарите":

    Ако е така добре, но защо пожари? Пък и гърците цяло лято все ревът, че имат много болни, при положение, че навсякъде около тях новозаразрните в съседните им държави паднаха под 100 на ден.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Защо ли

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Човек":

    Защото само по този начин се спира да се говори за Коронавирус.В Гърция вече цяла седмица забравиха за мерки и ваксинации .Само за пожари.Почти цяла Гърция гори .Изгоряха цели села,животни, автомобили изобщо не им е на гърчолята до вируса.Всяко зло с огън се гори са казали старите.

    Коментиран от #10

  • 10 Човек

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Защо ли":

    То че е така, така е.... за огъня де, ама то ковида не е само в Гърция.

    Коментиран от #11

  • 11 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Човек":

    Но и пожарите не горят само в Гърция.
  • 12 нали

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Човек":

    човек и турчин са несъвместими понятия