Last news in Fakti

14 Август, 2021 13:47 2 789 19

Призив към ЕК: Нека всички супермаркети, продаващи пластмасови бутилки, да инсталират машини за обратен прием

  • ек-
  • ес-
  • инициатива-
  • пластмаса-
  • пластмасови бутилки-
  • супермаркети-
  • магазини

Комисията счита, че тази инициатива е правно допустима

Призив към ЕК: Нека всички супермаркети, продаващи пластмасови бутилки, да инсталират машини за обратен прием - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия взе решение да регистрира европейска гражданска инициатива под надслов „Върни пластмасата: гражданска инициатива за въвеждане на общоевропейска депозитна система за връщане на пластмасови бутилки с цел рециклирането им“. Организаторите на инициативата призовават Комисията да представи предложение за:

- въвеждане на общоевропейска депозитна система за връщане на пластмасови бутилки с цел рециклирането им;

- насърчаване на всички държави — членки на ЕС, за това супермаркетите (веригите), продаващи пластмасови бутилки, да инсталират машини за обратен прием на пластмасовите бутилки, които са били закупени и използвани от потребителя, с цел тяхното рециклиране; както и

- задължаване на предприятията, произвеждащи пластмасови бутилки, да плащат данъци върху пластмасата за системата за рециклиране и депозиране на пластмасови бутилки (съгласно принципа „замърсителят плаща“).

Комисията счита, че тази инициатива е правно допустима, тъй като отговаря на необходимите условия. На този етап Комисията все още не е анализирала инициативата по същество.

Следващи стъпки

След тази регистрация организаторите могат да започнат да събират подписи. Ако в рамките на 1 година европейска гражданска инициатива получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави членки, Комисията трябва да се задейства. Комисията може да реши дали да уважи или не искането, като ще трябва да обоснове решението си.

Контекст

Европейската гражданска инициатива беше въведена с Договора от Лисабон като инструмент, с който разполагат гражданите, за определяне на дневния ред. Тя стартира официално през април 2012 г. Условията за допустимост са: 1) предложеното действие да не попада по очевиден начин извън обхвата на правомощията на Комисията да представя предложение за правен акт, 2) да не представлява явна злоупотреба, да не е явно несериозно или злонамерено и 3) да не е в явно противоречие с ценностите на Съюза. До момента Комисията е получила 107 искания за стартиране на европейска гражданска инициатива, 82 от които бяха допустими и съответно можеха да бъдат регистрирани.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    44 0 Отговор
    В Германия това отдавна е изпълнено. Машинките дават по 25 евроцента на бутилка.
  • 2 Рошко

    35 0 Отговор
    Това го има отдавна в Европа, даже и за кенчетата
  • 3 Топлата вода...

    22 0 Отговор
    Такава система функционира отдавна в Германия, а вероятно е в други части на ЕС.
  • 4 Само питам

    25 2 Отговор
    А защо Лидъл,Метро не го направят и в България?На първо време и пенсионерите ще изкарат по някой лев.

    Коментиран от #8, #11

  • 5 Ганьо

    18 1 Отговор
    във всичко последен !
  • 6 Сатана

    19 1 Отговор
    В Германия се изкупуват бутилки,кенове и др,което от своя страна е превърнало Немците в клошари.Виждал съм как се редят на опашка да си връщат амбалажа,което е добре но се губи много време.Едно време в БГ е било така и е нямало пластмасови опаковки.

    Коментиран от #14

  • 7 Iv2021

    11 1 Отговор
    Къде може да гласуваме за подкрепа на тази инициатива?
  • 8 Пръц

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Защото младите маргинални маси ще почнат да пребиват пенсионерите за бутилки.

    Коментиран от #12

  • 9 русенец

    14 0 Отговор
    Е, трябва да се направи едно уточнение. Когато връщаш кен или бутилка, то тя трябва да е маркирана със специален символ. С всяка не става. От друга страна ти ги даваш тези 25 цента за бутилка при купуване на продукта и ако ги рециклираш ти ги връщат.
  • 10 Гост

    12 0 Отговор
    Крайно време е да го направят, защото това ще се отрази видимо на екологията.Също трябва да има обратно изкупуване на хартия и други продукти за рециклиране.
  • 11 Топлата вода...

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Щото не става да се направи от един два магазина само. Или за всички, или за никой. Цялата работа е, че в Германия тия около 20 цента на бутилка(различно е, според различни бутилки, кенчета и пр), са просто депозит. Т.е. бутилката на вторични суровини струва в пъти по-малко, но производителят я продава с надценка в размера на този малък депозит, и тези пари отиват във фонд, който финансира изкупуването на празните бутилки/кенчета. Така потребителят плаща виноги тази надценка, и после си я връща, когато върне бутилките. По същество е просто въртене на пари, но не е баш просто за организиране. И естествено тези депозити трябва да са достатъчно големи за да има стимул потребителят да си връща тези пари.
  • 12 pbdan

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пръц":

    Много си прав. Като гледам как стоят до автомобила ми и гледат с апетит разтоварването на покупките само заради стотинките в количката... Представям си пенсионерка с два сака бутилки на паркинга или близо да хипермаркета. 30 бутилки по 50ст. са си 15лв.
  • 13 473727

    4 13 Отговор
    Тая простотия я има само в германистан. Не я щем тука

    Коментиран от #19

  • 14 7438

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана":

    А аз съм вицдал немци да ровят в уличните кошчета за боклук от тея малкоте да вадят пфанд шишета и си ги носят в къщинда ги събират за връщане. После болни нили от корона 😂
  • 15 Само да питам

    1 0 Отговор
    А за използвани кондоми ще има ли машини ?
  • 16 Ганьо

    0 4 Отговор
    А,не е вярно, че все сме последни! По смъртност сме на първо място в света!
    И златни медали от Олимпиадата взехме!
  • 17 плевен

    4 0 Отговор
    Зелените инициативи минават, само когато дебелият бизнес печели от тях.
    Аз пък искам да се забранят хартиените реклами. Колко гори се изсичат, за да може всеки ден да ни пълнят с тях пощенските кутии? И кой съм аз, за да искам подобно нещо?
  • 18 оня с магарето

    0 0 Отговор
    не се прави защото тук няма такъв закон. защо да харчат пари...
  • 19 Гост5949

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "473727":

    Глупако! Тази система я имаше и в България още по времето на ,, комунизма,, в това число се изкупуваше и стъклен амбалаж,даже го има и в един стар български детски филм.Не беше.лоша идея.