Last news in Fakti

9 Август, 2021 17:55 7 297 30

Технологията е арабска, напитката - полска: това е историята на водката

  • водка-
  • алкохол

Водката и до ден-днешен се произвежда в три стъпки - първо се вари, след това ферментира и накрая се дестилира

Технологията е арабска, напитката - полска: това е историята на водката - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Водката за първи път се споменава в полски и руски рецепти през 30-те години на 16 век. Оттогава тя е още един предмет за спор между двете държави: Кой я е произвел пръв?

Конкуренцията между Полша и Русия е вековна, включително в сферите на архитектурата и гастрономията. Особено дразнещо за поляците е широко разпространеното мнение, че водката произхожда от Русия. "Водката е създадена в Полша, не в Русия. Тя е нашето ДНК", подчертава Анджей Шумовски от Обединението на полските производители на водка, което е спонсор на първия Музей на водката в Полша, открит през 2018-а година във Варшава.

Технологията е разработена в Близкия изток

Агнешка Ринецка, която е екскурзоводка в музея, изтъква още в самото начало, че не може да даде отговор на най-важния въпрос: "И до днес се водят дискусии за това кой пръв е произвел водката", признава тя. Но Полша разполага с добри аргументи в своя полза. "Дестилационната технология идва от Запада - пътят ѝ минава първо през Полша и оттам към Русия."

Технологията за дестилация, наречена алембик, всъщност е разработена от арабски учени. Те произвеждат високоалкохолната течност първоначално за медицински цели. И изобщо не е известно кога тези дестилати са се разпространили на Изток.

Думата "водка" се споменава в документи в Полша за първи път през 1405-а година. Но тогава има друго значение - не на алкохолна напитка, а на локва или езерце. Първите полски и руски рецепти за водка са от 1530-а година, като в тях странни дестилати - включващи например счукани черупки от охлюви, златни листове или коси от девици - се смесвали с вода, за да се превърнат в медицински тинктури, разказва "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Напитка за елита

Водката става такава, каквото я познаваме днес, едва през 17-18-и век, когато наличието на достатъчно ръж, овес, ечемик и картофи в Източна Европа е причина тези продукти да бъдат предпочитани като суровини. За разлика от днес, тогава само елитът е можел да си позволи скъпия алкохол. Един полски работник е печелел половин злота на ден, а 4-литрово шише водка е струвало 14 злоти. Същевременно се развивала и културата на пиене - чрез тостовете благородниците засвидетелствали своята лоялност към родината, към краля и т.н. Водката ставала все по-любимо питие и на войниците - във вид на утешение, насърчение и средство за лекуване на рани едновременно. Полша започнала да изнася своята водка в половин Европа.

През 19-и век технологическият напредък улеснява промишленото производство. Т.нар. "тарелка на Писториус" позволява повишаване на ефективността.

Водката и до ден-днешен се произвежда в три стъпки - първо се вари, след това ферментира и накрая се дестилира. Така се получава "продуктът без цвят, вкус и мирис", които описва водката според официалната дефиниция. Великите сили, които си поделят Полша, организират производството на водка на своите територии. В Русия монополът върху водката става един от основните източници на държавни приходи.

Производството на водка не спира дори по време на войните

Музеят на водката във Варшава се намира в сграда, построена от окупаторите през 1897-а година. Произвежданата в нея водка се използвала и като допълнение към заплащането на руските войници. Когато през 1915-а година те трябвало да се изтеглят, изляли десет милиона литра водка по улиците, за да не я оставят на врага.

Във времето между двете световни войни водката изживява нов разцвет в независима Полша, а в кризисните години черният пазар разцъфтявал. Производството не секнало дори по време на германската окупация.

Когато през 1947-а година комунистите одържавяват фабриката, произвежданата там водка "Виборова" става един от най-важните експертни продукти. Експозицията представя някои от звездните мигове на напитката - като например как "Виборова" била сервирана на първия полет на "Конкорд" или как "Ролинг Стоунс" си поръчали цял вагон, пълен с нея, за турнето си в Полша през 1967-а година. Дори да се касае по-скоро за легенда, историята звучи добре.

Най-много водка произвеждат Швеция, най-много консумират в Русия

Без потвърждение е и твърдението на музея, че днес Полша била най-важният производител на водка в ЕС, отбелязва НЦЦ. През 2019-а година тя е била на четвърто място в света след Швеция, Франция и Русия. Браншът определено страда от чуждестранната конкуренция, признават от обединението на производителите. А има и разединение: от 2013-а година "Полската водка" е продукт със защитено наименование за произход, който би трябвало да се произвежда само от местни суровини и първите две производствени стъпки задължително да се извършват в страната. Но популярната "Зубровка" не се придържа към тези изисквания. Много производители купуват изгодно суровините в чужбина.

Въпреки това популярността на водката в Полша е неизменна - с всички придружаващи я социални и здравословни проблеми. През 2019-а година консумацията на алкохол в страната достига нов рекорд в посткомунистическата ера. За да се борят с нарастващата консумация сред младите, властите увеличиха акцизите. Но само една държава продължава да надминава Полша по пиене на твърд алкохол под формата на шот: вечният конкурент Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    44 3 Отговор
    Боже господи прости ги дойче зеле , така ги карат да говорят 😄😄😄!
  • 2 НАТО ВЕЦ

    35 2 Отговор
    Истината е при арабските алхимици. От поляците, само къркане, с краве масло за подложка.

    Коментиран от #27

  • 3 Спец

    39 4 Отговор
    Поредната соросоидна дивотия

    Коментиран от #19

  • 4 На пановете

    32 2 Отговор
    определено им личи злоупотребата с водка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Москва не вярва на сълзи.

    31 14 Отговор
    А оригиналната и най качествена е руска!

    Коментиран от #8

  • 8 НАТО ВЕЦ

    6 12 Отговор

    До коментар #7 от "Москва не вярва на сълзи.":

    Древно Украинска е 🤣🤣🤣🤫

    Коментиран от #24

  • 9 гост

    19 36 Отговор
    Че то какво има измислено в Раша , всичко 100% им е крадено и копирано , та водката !! Че те в 14 век още са били под монголско владичество и са пили вмирисания конски кумис , каква водка , какви 5 лева !

    Коментиран от #11

  • 10 Анонимен

    31 2 Отговор
    Един гениален руски учен Менделеев прави дисертация на 31 януари 1865 г и оттогава 31 януари се смята за рождена дата на водката.Дава указания как и по какъв начин да се пречисти за да е най добра за консумация
  • 11 Браво

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Знаеш ги тези работи , сигурно от Айшето комшийката ти .
  • 12 Анонимен

    15 3 Отговор
    Водката и уискито се произвеждат по една и съща технология от жито. При уискито се оставя да има аромат на жито а при водката се цели да се получи най чист алкохол ,който се разрежда с вода Самата вода всяка фирма пази в тайна откъде е водата за разреждане.Някой ползват изворна вода други дълбокосондирана а някой полярен лед разтопяват.Вкуса на водката донякъде се определя от водата за разреждане В домашни условия най хубава водка става от медицински спирт от аптеката.Пробва се спирта от различни аптеки и която ни се струва с най хубав спирт след разреждане и отлежаване може да се консумира без проблем
  • 13 Сандо

    17 4 Отговор
    Има една книга,"Водка" се казва,полудокументална и много интересна.Та там става дума и за спора кой има право и на какво основание на името "водка".Големият спор е между Русия и Полша и спора е спечелен от руснаците,на основание на документи,разбира се.

    Коментиран от #16

  • 14 Прости им Господи!!!

    18 1 Отговор
    Технологията е трансгрндерска и до ден-днешен !!!
    Произвежда се в три стъпки - първо се ражда, после му промиват мозъка и трето му сменят пола!
    Повръща ми се от идиотизъм!
  • 15 Kcanba

    19 0 Отговор
    а луната е македонка!!! Джурналяяяяя!!!
  • 16 Анонимен

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Ми в миналото и поляци и руснаци са произвеждали самогон от жито. Това е колкото и да дъвчем . Менделеев дава указанията как да се произведе най хубава водка

    Коментиран от #29

  • 17 водката

    3 11 Отговор
    си я измислиха руските алкохолици няма спор така забравят за мизерия в която живеят
  • 18 Варненец

    10 0 Отговор
    Като знам, как пият поляците по родното черноморие, няма да се учудя, ако водката си е полска. То и руснаците не отстъпват по пиене, да кажем, че е славянско питие :)

    Коментиран от #28

  • 19 Ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Спец":

    Поне си признаха кои са алкохолиците на Европа.
  • 20 Гост

    10 1 Отговор
    В света се случват много интересни събития. А Дойче Веле се занимава със спора кой пръв е измислил водката, поляците или руснаците. Следващата им статия да бъде от гастрономоческо характер , например за пелмените, те руски ли са или украински ? В Украйна те се наричат варенки, но рецептите са почти същите както руските.

    Коментиран от #30

  • 21 А стига бе

    14 0 Отговор
    Поляците в споровете с руснаците са като македонците с българите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хаджи Смион

    13 0 Отговор
    Пълна глупост. Даже водиха дела в международен арбитражен съд. И съда отсъди в полза н руснаците.
  • 24 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО ВЕЦ":

    Не си разбрал. Северно македонска е

    Коментиран от #25

  • 25 НАТО ВЕЦ

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    То същото бе.
  • 26 Каква е водката

    2 5 Отговор
    Зависи кой я е произвел. На цар Киро водката също не беше зле.
  • 27 абеее

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Кви арабски алхимици, ракия се е правила по нашит земи още по времето на Крум. Водката е ракия от жито, пренесена от нашите земи при руснаците. Натуралната житна ракия там я наричат самогон и го консумират от преди създаването на полската държава, ама дойче соросоидня.
  • 28 Знаещ

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Варненец":

    По скоро е измислена в Полша. В стари времена, а и сега, най-големи пияндурници са западняците. Има записки в които руснаци се възмущават към западняци дошли в страната им, че смърдят и много пият.
    Образа на пияния руснак, колкото и странно да е е вменен от КПСС, за да има повече пари в хазната. И по-точно от Оная част от КПСС, за които руснаците в КПСС измислят приказката "Ние и Те". Те са Ония, Петата колона, които през годините около 1917, бе финансирана от Улстрийт. С тези пари бе възможна цветната, червена революция. Та, най-вече чрез киното се създава образа на пияния симпатяга и подтиква пиенето сред част от руснаците. В стари времена, а и преди рекламмо-пропагандната кампания на Ония от КПСС не са били любители на пиенето
  • 29 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Отново препоръчвам да се прочете книгата,защото там са дадени подробности защо е този спор,приноса на Менделеев,за документите и за хората,ангажирани в решаването на казуса.А за хората с елементарни знания е обяснено защо е изключително важно и какво ти носи да си притежател на дадено име на продукт,в случая ва "водка".
  • 30 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Всъщност пелменине е нито руско, нито украинско изобретение...измислено е от чергарските народи, които така са съхранявали месо, запечатано в тесто...