Last news in Fakti

6 Август, 2021 22:30 9 384 28

Какво количество алкохол не ни вреди?

  • алкохол-
  • количество-
  • безвредна-
  • здраве

Учени посочиха колко алкохол е безвреден за здравето ни

Какво количество алкохол не ни вреди? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако консумирате алкохол, може би поне веднъж сте си задавали въпроса в каква доза алкохолът не вреди на здравето. Дори и самите вие да не сте любители на спиртните напитки, със сигурност ще ви е интересно да научите отговора му заради вашите близки. Ново проучване показва, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания не трябва да се придържат към пълно въздържание от алкохол, пише actualno.com.

Учени от University College London идентифицираха потенциално полезната доза алкохол за сърцето в проучване, което търси колко вреден е алкохолът за човешкия организъм. Експертите установиха по какъв начин рисковете от опасни сърдечни патологии (инфаркт, ангина пекторис) имат връзка с количеството алкохол, консумирано от мъжете и жените със сърдечно-съдови заболявания. В проучването са анализирани данните на повече от 48 хиляди души. Анализът показа, че в определени количества алкохолът може да бъде потенциално полезен за здравето на сърцето.

„Тези, които са пили половин чаша вино на ден, са имали по-нисък риск от сърдечна недостатъчност от тези, които не пият“, пише списание BMC Medicine, позовавайки се на доклада от изследването.

Също така учените са идентифицирали следните модели. Хората, които консумират около 6 грама алкохол на ден (това количество се съдържа в 1/4 чаша вино), са имали най-нисък риск от възможни сърдечно-съдови усложнения и смърт поради тях.

Хората, които са пили около 15 грама алкохол на ден (това е количеството алкохол, което се съдържа в половин чаша вино), са били в малко по-висок риск от развитие на сърдечни проблеми (в сравнение с тези, които са пили 6 грама), но рискът при тях е бил по-нисък в сравнение с този при хората, които не пият.

При хората, които изобщо не консумират алкохол, рискът от сърдечни заболявания е същият както при хората, които пият бутилка бира или половин бутилка вино дневно. Учените стигат до извода, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат нужда от категоричен отказ от алкохол, въпреки че седмичната консумация на алкохол като цяло трябва да бъде умерена. Консумацията на бутилка вино седмично или три бутилки бира не може да навреди на здравето.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    23 6 Отговор
    най-добре се пие сам , без жена и деца и приятели да те разсейват наоколо /избива на философия :)

    Коментиран от #9, #22

  • 2 ………

    26 0 Отговор
    6 грама , 15 грама ….. страхотно проучване !!!

    Коментиран от #7

  • 3 РЕАЛИСТ

    35 3 Отговор
    Добре, вреден бил алкохола. Ама я ми кажете , как да се пребори човек с депресията, неприятностите през деня, със стреса. Това е лекарство бе, хора. Всички го знаем. По добре ли е, да психясаме. Действа бързо и сигурно. Опитвал съм и антидепресанти и никаква файда.
  • 4 Сатана

    23 0 Отговор
    Ама,Събино,срама нямаш ли?Петък вечер е а ти ще ме кандардисваше да не лизвам.
  • 5 РЕАЛИСТ

    27 1 Отговор
    Плюс всичко, от алкохола човек ставал по креативен. След 3 бири написах вече 5 коментара. Вярно бързам и грешки допускам, но смисъла е важен.
  • 6 Винпром

    5 2 Отговор
    Алкохола - враг на пола - плодов сок , полов скок! Който не пие може да доживее до 100 и повече години - колко повече не се уточнява. А пък който смуче ай, ай я изкара колкото него я не.
  • 7 Чист алкохол

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "………":

    Това сигурно е количеството на чистия алкохол в напитката. Ако той е 10% във виното напр., 15 гр. ще е около 150 мл. вино
  • 8 Ах ти

    2 0 Отговор
    Скоро ша пукна..:(
  • 9 Чоко

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Не си прав Кот А Рак! Пиенето на алкохол е древен обичай и си има древни традиции и правила!Две са най-важни: 1- Никога не пий два дена подред (винаги давай на организма си да се възстанови). 2 -Пий с приятели (па ако ще и на камера през приложение ако са в чужбина, като моите). Има още 3 правила ама не знам, дали има смисъл да ги пиша - все пак сме българи и си знаем мезетата ))

    Коментиран от #13

  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    22 2 Отговор
    Алкохола помага за сваляне на стрес, напрежение, депресия, блуза, пола, сутиен, бикини и куп други проблеми.
  • 11 Виц

    17 0 Отговор
    Интервю със 100-годишен дядо: -Каква е тайната на дълголетието ви? -Ами веднъж в годината правя алкохолна шок-терапия. - И колко алкохол изпивате в този ден? - Този ден аз не пия. 😂🍺🍻
  • 12 РЕАЛИСТ

    15 0 Отговор
    Ще повторя един виц щото много ме кефи. Един пич решил да се самоубива и си сложи Жил въжето. Видял обаче на масата недопита бутилка и си рекъл" Я да я гаврътна зян да не става и ще свърша работата" Пийнал той и си казал" Абе той живота не бил толкова лош"
  • 13 КОТарАК

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чоко":

    в алкохола си има степени на пиене...Джек Лондон е пил сам накрая / аз съм достигнал последните нива :))))

    Коментиран от #14, #20

  • 14 Чоко

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    То Хемингуей и Чърчил са пили сами накрая и края им го знаем... Не е като нашия Вазов )))
  • 15 Стар пияч

    12 1 Отговор
    Аз от 35 години пия по около 350-450 мл. концентрат на вечер. Много рядко съм пропускал и то е било или защото не имало какво да пия, или защото ме е бил хванал Ковид, версия 000000.1 (демек грип)
    Според английските учени, които в същност са пакистано-индийски шамани, ако не бях пил, то щях да съм безсмъртен?!
    За сведение сега съм на 57 години.

    Коментиран от #19

  • 16 СТАННА СТАТИЯ

    2 0 Отговор
    ПИИТЕ ЧЕ ИЗБИТЕ НА "ВИНПРОМ" СА ПРЕПЪЛНЕНИ И МЕСТО З НОВАТА РЕКОЛТА НЯМА.ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ: "АКО НЕ ПИЕШ ОТРИЦАТЕЛНИЯ ЕФЕКТ БИЛ КАКТО ИЗПИВАЩИЯ БУТИЛКА.ПРЕСТАНЕТЕ С ГЛУПАВИ СТАТИИ.
  • 17 Йозеф

    8 0 Отговор
    Под литър вино нема смисъл изобщо дя зафащам...
  • 18 whitenoise

    6 0 Отговор
    за по-малко от седмаче нема смисъл да се сяда. Може и на крак. Без мезе въобще не бива. Лимон да е ма да се мезне.
  • 19 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стар пияч":

    Питал съм се, мюсюлманите, като не пият, повече ли живеят? Твоите пакистанско-английски капацитети в медицината, какво казват?
  • 20 И язе съм така

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Джак мюзик релакс анд дийп мисъл ....красота

    Коментиран от #21

  • 21 Мюзиката

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "И язе съм така":

    Е рок анд хеви ...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 изумен

    5 0 Отговор
    Какви 15 грама , хората пият по литър и канче . Обаче канчето е около 3 литра.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Някой

    5 2 Отговор
    кротко по 50грамка и в никакъв случай сам ,винаги с компания иначе си е жив алкохолизъм
  • 26 Спите ли ,да ЕВМКП и четвъртова

    2 0 Отговор
    Питайте Стойчу ,Дамски и хипопотама,след чашките ,ще ви кажат ,я ,,най сетне намерих ,някой да ми еде дъртешките мръсотии,,я на работа ли си бе ..
  • 27 big

    4 0 Отговор
    Пак някой е вземал пари за изследване на глупости, а друг да ги публикува! Не е важно кой, колко пие, а как го понася организма му! При мен всеки алкохол и в много малки количества се отразява зле, а виното най-много! Поради тази причина избягвам да пия каквото и да е. Имам познати, които пият литри алкохол на "разпивка", но след няколко часа са свежи като краставички. Предполагам нито те, нито аз се интересуваме от полезното количество алкохол и какво то помага!
  • 28 munchotvi

    1 0 Отговор
    6 грама, 15 грама...чеки да си земем капкомеро