Last news in Fakti

11 Август, 2021 19:18 3 868 36

Над два милиона души в Германия едва си плащат наема

  • германия-
  • наем-
  • икономика

В домакинствата с високи доходи, които живеят под наем, жилищната площ на човек е 51 квадратни метра

Над два милиона души в Германия едва си плащат наема - 1
Снимка: shutterstock

Високите наеми са причина над милион домакинства в Германия да изпитват финансови проблеми. Особено засегнати от ценовия натиск са самотните родители.

След като се приспаднат разходите за наем, над 1,1 милиона домакинства в Германия остават под линията на бедността. Това показва изследване на Хумболтовия университет, финансирано от фондация "Ханс Бьоклер". 13 процента от домакинствата в големите германски градове, които живеят под наем, са в тежко икономическо положение.

Засегнати общо са около 2,1 милиона души, а най-тежко е положението на самотните родители. Всеки четвърти, който отглежда детето си сам, остава под екзистенцминимума.

Задълбочаване на социалната несправедливост

"Условията на живот са не само израз, но и фактор за социалната несправедливост в нашите градове. Съществуващата и без това поляризация на доходите само се засилва от разходите за наем", казват учените от "Хумболт".

От тяхното изследване става ясно, че преди приспадането на наема и на режийните разходи, нетният доход на богатите домакинства е с 4,4 пъти по-висок от месечния нетен доход на бедните. След плащането на наема и на допълнителните разходи по жилището този коефициент нараства до 6,7.

Жилището под наем - фактор за бедност

По-бедните домакинства трябва да отделят много по-голяма част от доходите си за наем, макар да разполагат със значително по-малко жилищна площ, и то в по-нискокачествени жилища. Съгласно проучването, всяко второ домакинство, което живее в жилище под наем (49,2 процента), харчи повече от 30 на сто от нетната си заплата за наем и режийни разходи. "Обитаването на жилище може да ви направи бедни", заключават изследователите. Що се отнася до домакинствата, които живеят на прага на бедността, 92 процента харчат повече от 30 на сто от нетния си доход за наем, а 39 процента - дори повече от половината.

Двойките с малки деца имат най-малко жилищно пространство

Наемателите с ниски доходи - т.е. тези, които разполагат с максимум 60 процента от средния доход на домакинствата в големите германски градове - обитават жилища със средна площ от 38 квадратни метра на човек, включително кухните и баните, разделени поравно между различните членове на домакинството.

В домакинствата с високи доходи, които живеят под наем, жилищната площ на човек е 51 квадратни метра. Не е изненадващо, че двойките с деца имат най-малко жилищно пространство на член на домакинството - 27 квадратни метра. Следват самотните родители (33 кв. м), двойките без деца (40 кв. м) и необвързаните (56 кв. м).


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кеффф

    14 2 Отговор
    Ахахахахахахаха
  • 2 Голям Праз

    17 15 Отговор
    При население 84 милиона 2 милиона са бедни . Сравнено с България са над 20 пъти по-добре в тази статистика !

    Коментиран от #17, #18

  • 3 Истината днес

    27 2 Отговор
    Наемите постоянно се покачват и на по новите сгради са безумни цени ....само че меркалана и другите им дреме ...в големите градове цените също са големи ....въобще ДВ..е голяма медиина измама ...цените на имотите са почти двойни от преди 7 години.
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    14 2 Отговор
    Голяма работа .Важното е да има инфлация за ЕЦБ.
  • 5 от жермания

    18 1 Отговор
    Тука всичко е под наем никой нищо не продава .никъде не съм видял табела продава се .за разлика .- под наем ...
  • 6 666666

    10 10 Отговор
    Хахаха защо не пишете ,че населението там е 82 милиона!?!?По скоро тая цифра е подходяща за България.

    Коментиран от #9

  • 7 Истината днес

    18 3 Отговор
    А и не са два милиона а доста повече ...не се казва и че масово живеят в кутиите 3 стаен 60 квадрата😂😂😂

    Коментиран от #14

  • 8 Гост

    11 2 Отговор
    И са от новите лекари и инженери
  • 9 fks00

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "666666":

    И половината измекяри са от булгария от румъния от африка чистите германци са 30милиона може би .
  • 10 професора

    7 3 Отговор
    Броят си стотинките за хлеб и кисело млеко.
  • 11 Обследване

    18 2 Отговор
    Ами как тъй в свободна и просперираща Германия хората масово живеят под наем , а в България , често имат по няколко жилища и собствености. Питам и отговор не искам.
  • 12 YUI

    17 5 Отговор
    У нас над два милиона се чудят дали ще имат пари за храна днес защото шарлатаните по веригата ги вдигат(цените) като им скимне, че трябва да стигнат заложения таргет отгоре. Пицата в доминос, например е като цена приблизителна на тази в щатите. Но доходите са като на отделила се съветска република изпаднала в икономическа безтегловност има-няма 30г.
  • 13 така е

    20 5 Отговор
    Богатия българин си мечтае да живее като бедния немец, но все не може да стигне стандарта му. А по принцип знаем, че българина е наричан работещия бедняк. Работи, заплата получава, но е беден, защото за шефа му е важно да кара скъпа кола, да ходи на скъпи почивки и да поддържа скъпа любовница, а тя на свой ред няколко тъпкачА
  • 14 Някой

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истината днес":

    Двустаен , балатум , тапети , и бели плочки в банята , като ония от късният соц. Всичките тръби на вън , включително и канализационните , ако нещо се спука , да се види , преди да си наводнил комшията , щото ремонтите са много скъпи -ремонт -АУУУ -катастрофа .
  • 15 адолф

    19 1 Отговор
    германистан е един голям концлагер където богатите арийци експлоатират низшите имигрантски раси по най-безобразен начин,аз и германец работим едно и също и немеца взема повече от два пъти моята заплата,той не се оплаква от малко пари,а аз си събирам багажа и да ме няма,но маймуни винаги идват така,че всичко е точно за немците
  • 16 Варненец

    11 2 Отговор
    А тук, 3 милипна се чудим как да издържаме 2 милиона сини домати. Но нали паразитите са приоритет на политиците, защото са им електорат.
  • 17 Статистиката

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Праз":

    85% от Българите имат собствено жилище и не плащат наем. А някои имат и по две.

    Германия има най-голям дял на наематели в Европа - хората там все още предпочитат да наемат жилища, вместо да ги притежават.

    Едва 39% от населението са собственици на домовете, които обитават !!!

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Праз":

    Само че са забравили да кажат че тия не излизат от ап.и буквално чакат някой да им даде пари и не да им даде а направо в тях да им ги занесе
  • 19 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "Статистиката":

    Което е и по правилно днес работиш в Берлин другият месец ти предлагат по голяма заплата в Мюнхен взимаш си дрешкиге и газ на там а ние робуваме на някакви скапани кутиики и ни е страх да мръднеме до Пловдив че кво ще стане със скъпоценият ни апартамент 48км/м хахахах

    Коментиран от #27

  • 20 Deutschland

    4 0 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ БЕДНОСТТА Е ПОТРЕСАВАЩА !

    Коментиран от #22

  • 21 Deutschland

    8 1 Отговор
    Много хора живеят в някаква захаросано-илюзорна представа за Германия за някакъв въoбржaем висок стандарт но Германия в момента е по зле от Албания и Македония. Изпаднал германец....

    Коментиран от #23

  • 22 YUI

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Deutschland":

    Това е световен проблем, не само на Германия. Но шокиращото е ако най-силната икономика на Европа има преобладаващо бедни жители. Парадокс нали. Всъщност ножицата се разширява и ако допреди 50-60г. икономиката се е "крепяла" на средната класа, сега се вижда, че това вече не е така защото същата я няма или така се е свила милата, че почти не се вижда, че съществува. Тоест сега е ерата на крайностите, прекалено богати от едната страна и бедни от другата. Бъдещите конфликти ще се от тези две групи. Едните ще се борят за живот, другите да си запазят статуквото.
  • 23 Centyrion

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Deutschland":

    Не ме разсмивай ,кое им е зле??? Дъщеря ми работи от 5 г в 70 хиляден град,в провинция Хесен в месната болница.Лекар е.сзапочна с 3000 чисто,сега е с 5000 .Живее на семейни начала с Германец който също е лекар и взема колкото нея.Жевеят в апартамент от 70 квадрата за който наема е 1000 Е месечно.Оставст им 9000 чисто,дали са зле според теб???В Александровска и предложиха 1080 лв 2016 г.А колко е наема не едно подобно жилище в София??? 800 лв е минимум!!!А знаеш ли колко колеги изтегли за 5 години.39 български лекари работят само в нейната болница.Те са глупаци,нали,и не могат да си направят сметката къде е по добре.Овен парите има и работна атмосфера,хората си ценят и уважават кадрите,няма ограничения с изследванията,колкото иска и каквото прецени!Да работи,дава дежурства,но е доволна,и не мисли скоро да се върне.

    Коментиран от #24, #25, #26, #28, #29

  • 24 YUI

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Centyrion":

    Специализираният труд е добре оценен/заплатен. Никой не говори за него. И тук някои хора получават добри пари, но средата е токсична, масово хората оцеляват и ако не си от "щастливците" с добре платена професия се налага или да се преквалифицираш или да търсиш други начини, което изключва да живееш спокойно. Мигхрацията е едно от решенията, но то е личен избор. Капитализъм в добре изроден вид.
  • 25 Наркос

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "Centyrion":

    Какво им обясняваш елементарна математика на тези примати, който е бил в Германия знае ! Аз още имам останали евро от 2019 и ще ми стигнат до края на тая година... такива суми тук с честен труд няма как да се изкарат
  • 26 Доуточнение

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Centyrion":

    Бъди сигурен , че не им остават 9000 , защото в Германия заложен следният принцип , колкото повече пари изкарваш толкова повече ти взема държавата . Схемата там е скубане като пъдпъдъци , в крайна сметка парите да се върнат отново в държавата , под различно форми и схеми , и да се работи до последно издихание . В България скоро почина един лекар , да му е лека пръстта , който тези пари ги е вадил за един преди-обед от специфични ортопедични операции . Така , че навсякъде специализираният труд се цени високо , но в България ще ти приберат много -по малко - все още . Другото което е характерно за Германия , и че там има социален минимум , тоест ако работите двамата в семейството , неквалифицирана работа , парите биха стигали спокойно за храна , квартира , лизинг на автомобил , дете и да остават на края на месеца 100-200 Евра.
  • 27 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    А утре още по висока заплата в Хамбург Така е за какво ти е тоя апартамент само наематели да му търсиш по добре е ти да плащаш наем

    Коментиран от #36

  • 28 Гошо

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Centyrion":

    Лъжеш миличък лъжеш За да взима 5000 бруто трябва да е с категория оберартц ,дори и така да е,но като се платят данъците и разни други удръжки далеч не ти остават толкова много ,а и що за жилище е това дето плащат наем 1000 евро, да не една стая с баня
  • 29 Kenefland

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Centyrion":

    Ти ако си толкова добре нема да си на амбразурата да защитаваш изпадналите германци! Никъде и никога пез живота си не съм виждал толкова бедно облечени хора,и толкова много хора да бъркат по кофите за боклук както в Германия.В момента всичко в Германия е фалирало и са изпълнени с омраза и злоба към чужденците !

    Коментиран от #30

  • 30 De WC

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Kenefland":

    А да данъците.В Германия данъчната ставка е пропорционална-колкото повече изкарваш толкова повече те облагат! Данъка може да е до 65% от дохода ти !
  • 31 Алтер

    0 2 Отговор
    Меркел вкара араби, много ясно, че държавата ще затъне временно, а и тя е с по- застаряващо население от нашето. Причините са няколко, но пък са германци и никога няма да бъдат зле в истинския смисъл на думата.
  • 32 туй то

    1 0 Отговор
    Какви араби ? Още преди 30-40 години идваха германски туристи и гледаха нашите къщи с дворове , зеленина , беседки където се пиеше бирата , и чешми където касата с бирата се охлаждаше директно от течащата вода . Гледаха като натровени , и им се потяха очилата , ние пък им гледахме автомобилите , и мотоциклетите , и надписаните якета , и си фантазирахме че имаме такива .
  • 33 Байганьовина

    0 3 Отговор
    Това там са по-малко от около 2 процента от населението а тук 98 процента едвам свързват двата края.
  • 34 сноу

    4 0 Отговор
    Германландъту е вече клоака натъпкана с гаджали ,цигани ,арабели ,албанско-срабски наркотрафиканти,печки ,афганци и всякаква нелицеприятна сган..От това вече не става държава..
  • 35 Брокер

    3 0 Отговор
    Нали се чужбина ви влече.Ако си неудачник в БГ,такъв ще си навсякъде
  • 36 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гошо":

    А като останеш без работа ?или с 800 евро пенсия ?
Новини по държави: