Last news in Fakti

27 Февруари, 2013 15:14 1 174 0

Казахстан-домакин на преговори за ядрената програма на Иран

  • казахстан-
  • иран
Казахстан-домакин на преговори за ядрената програма на Иран - 1
Снимки: Oricom.kz

Двудневни преговори по ядрената програма на Иран се проведоха в Казахстан. Домакин беше финансовият център на страната Алма-Ата.

„Ние провеждаме тези преговори с цел да се постигне прогрес по снишаване на безпокойството на международната общност относно характера на ядрената програма на Иран“. Това заяви преди началото на преговорите първият дипломат на ЕС Катрин Аштън.

Преди началото на преговорите отделна среща имаха представителите на "шесторката" - петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция) плюс Германия, отбелязват световните медии.

Новите преговори идват на фона на предупрежденията през миналата година от Израел, че иранската ядрена програма трябва да бъде спряна на всяка цена. Техеран от своя страна твърди, че обогатява уран за използването му с научни цели.

Западни дипломати заявиха шесторката ще предложи да смекчи санкциите върху търговията със злато и ценни метали, ако Иран затвори подземния си завод за обогатяване на уран във Фордо.

Казахстан е за дипломатично решение на сложния въпрос за съдбата на ядрената програма на Иран, заяви говорителят на президента Нурсултан Назарбаев Алтай Абибуллаев. Той подчерта, че Казахстан подкрепя използването на ядрената енергетика изключително за мирни цели.

„Иран е наш съсед. По тази причина ние сме заинтересовани за намиране на дипломатично и мирно разрешаване на споровете около ядрената програма на Техеран“, отбеляза Алтай Абибуллаев. Той не пропусна да подчертае, че Казахстан не е нито участник, нито посредник в тези преговори и затова не може да се коментира тяхното съдържание.

Астана още в началото на 90-те години на миналия ХХ в. се отказа от ядреното оръжие и провежда последователна политика в тази насока, коментира АП.

Гарант за провеждането на последователната политика на свят без ядрено оръжие е президентът Нурсултан Назарбаев. Под негово ръководство Астана е инициатор на ключови инициативи. Казахстан дори предлага в рамките на ООН да се приеме Всеобща декларация за безядрен свят. Астана дори пусна онлайн петиция АТОМ (Abolish Testing. Our Mission) за забрана на опитите с ядрено оръжие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА