Last news in Fakti

15 Август, 2021 12:36 2 196 10

Трябва да позволят на ядрената енергия да играе своята жизненоважна роля

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • оон-
  • роля-
  • енергетика

Това се посочва в нов доклад на Икономическата комисия на ООН за Европа

Трябва да позволят на ядрената енергия да играе своята жизненоважна роля - 1
Снимка: Shutterstock

Атомната енергия може да бъде част от по-широко портфолио, заедно с други устойчиви технологии с ниски или нулеви въглеродни емисии за декарбонизиране на световната енергийна система и енергийно интензивните индустрии. Това се посочва в нов доклад на Икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE).

В него се подчертава, че ядрената енергия е важен източник на нисковъглеродна електроенергия, а хората, които взимат решения и искат да постигнат устойчивото развитие, трябва да дават положителни и дългосрочни политически сигнали за развитието на индустрията.

„Анализите показват, че световните климатични цели няма да бъдат постигнати, ако се изключат ядрените технологии“, посочват експертите на ООН. Според данни на UNECE в Европа работят 292 ядрени реактора, които произвеждат 20% от общата електроенергия и 43% от нисковъглеродното производство на Стария континент. 20 държави експлоатират атомни реактори, а ядрената енергия представлява над 30% от общото производство на електроенергия в 11 държави, в това число и в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 суси

    4 11 Отговор
    Тя радиацията си има своята история на жизненоважна роля.

    Коментиран от #4

  • 2 нашенски соросоид

    14 0 Отговор
    Никакъв нисковъглероден ток от Козлодуй за 50лв мегавата! Само ВЕИ ток за 400 лв на мегават от плодородни земи, засяти със солари! И празни язовири. За буфер вечерно време може малко демократичен ток от американски ТЕЦове за поне 160 лв на мегават! И да има западни отпадъци, че миришат хубаво и отделят полезни вещества!
  • 3 5ку

    0 6 Отговор
    Да продължат с допълнение какво се случва след като отработят ядрените горива. Кое местенце в природата да обяввим за ядрено сметище - няколко стотици хиляди години няма чистене? Център на Лондон, Берлин, Париж?

    Коментиран от #6

  • 4 ръйт

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "суси":

    суси, мило, цялата вселена е радиация
  • 5 5ку

    1 0 Отговор
    Цитат: Освобождаването от радиоактивните отпадъци се регулира стриктно от международни споразумения. След извличане на полезните вещества и намаляването на радиоактивността радиоактивните отпадъци (при възможност винаги в твърда форма) се опаковат в здрави метални контейнери и се заравят надълбоко под повърхността на земята или под морското дъно. Подходящи за целта са устойчивите геологични формации.
  • 6 А50

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "5ку":

    Руснацитие имат реактор, който работи на отработено вече гориво. А те имат хранилища с отработено гориво за 1000г. напред. Повторно отработено вече има много малък период на полурразпад.
  • 7 Гост

    0 4 Отговор
    Когато изчерпат слънчевите, вятърни и водни възможности, тогава да помагат с атомни и топлинни централи.
  • 8 Госあ

    0 0 Отговор
    Евро-гейския съюз няма нужда от ядрена енергетика. Така е. От енергетика имат нужда най вече Китай. Най добре да закрият всички атомни централи и да се печем на слънце 😆
  • 9 Бодак

    1 0 Отговор
    Заклеймиха атомните електроцентрали
    Хукнаха да правят електромобили
    Сетиха се, че за електромобила трябва много ток, който само от перки и соларни панелки не може да се събере..

    Нещо Дълбокостратегическите начертания, издишат. Що ли ??
    Имайки в предвид, че всяко начинание начева с мисъл, която предпределя делата -- от мисълта ще е. Май мисълта, идеща от дестетки Стратегически центрове, централи и кръжоци с умници, капацитети и авторитети, нещо не е наред... От мат'ряла е .. учеше вожда и учителя на бойковия народ - тук трябва да се съгласим с Него.
  • 10 пешо

    1 0 Отговор
    дали някой ще го каже това на тиквоний първий хипертоник, на ристю ивануф, на мавтинчо димитвоф и на хилядите знайни и незнайни калинки, които с действията и бездействията си правят територията от износител на енергия в енергийна пустиня?