Last news in Fakti

17 Август, 2021 14:12 2 083 6

Ужасът в Хаити: над 1400 жертви на земетресението, сега се задава нова катастрофа

  • хаити-
  • жертви-
  • земетресение-
  • трус-
  • ранени-
  • пострадали-
  • катастрофа-
  • буря-
  • грейс

В тази катастрофална ситуация страната е изправена пред ново бедствие

Ужасът в Хаити: над 1400 жертви на земетресението, сега се задава нова катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След тежкото земетресение в Хаити спасителните екипи продължават да търсят оцелели под рухналите сгради. Много предпазливо багери разчистват развалините, тъй като е много вероятно под тях да им затрупани живи хора.

Задава се нова катастрофа

Спасителите бързат, тъй като катастрофалната ситуация може допълнително да се влоши заради тропическата буря „Грейс", която заплашва да причини наводнения. В резултат много повредени от земетресението сгради биха могли да рухнат. През 2010 година Хаити пострада тежко от друго унищожително земетресение, което отне живота на повече от 200 000 души. Тогава много от градовете и общините нямаха спасителни планове за действие в извънредни ситуации.

Днес картината не е по-различна: има проблеми със снабдяването на пострадалите райони с най-необходимото, а до някои от тях спасителите изобщо не могат да достигнат - цели улици или пътища са затрупани след серията от трусове. И докато хуманитарните помощи тепърва стартират, страната е изправена пред ново бедствие - тропическата буря „Грейс" заплашва да причини още жертви и разрушения. Междувременно броят на жертвите на земетресението надхвърли 1400, а поне 7000 души са ранени. Най-пострадали са районите в югозападната част на страната.

Болниците са препълнени

Земетресението със сила 7,2 по скалата на Рихтер предизвика и множество земни свличания. Епицентърът на труса е на 125 километра западно от столицата Порт-о-Пренс. По официални данни рухналите жилищни сгради са повече от 7000, а други около 5000 са силно повредени - болници, училища, църкви, офис-сгради. Най-малко 30 000 семейства са останали без покрив над главата си. Лекари алармират, че в болниците вече нямат капацитет да приемат повече пациенти. А пострадали продължават да пристигат.

Изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор посочи като приоритети медицинското обслужване и осигуряването на чиста питейна вода и подслон за пострадалите от бедствието. Положението допълнително се утежнява от местни враждуващи престъпни банди, които затрудняват достъпа на спасителите и хуманитарните служители до тежко пострадалите райони. И всичко това на фона на проблемите на страната в битката срещу пандемията - дотук в Хаити са получили едва 500 000 дози от ваксините срещу COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чукът на Бог

    8 0 Отговор
    Най-голямата катастрофа е, че се въдят като мишки. 12 милиона живеят на 27000кв км камъни.

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    4 0 Отговор
    Макар дълбоко да съчувствам на хората загинали от земетресението, когато стане въпрос за тази най-бедна държава в света, винаги имам едно наум. Техните жертви все са твърде много и после дълго време живеят от помощи и търсят улеснена имиграция навсякъде. Сякаш им се иска нещо такова да се появи. Простете ме за безбожието....
  • 3 плевен

    0 0 Отговор
    Хайде стигах с този "ужас", че ще се разплача. Там строят с кирпич и ламарина и искат да не падне нищо. У нас 1979, при земетресението във Вранча с магнитут 7.2, падна един блок в Силистра. Румънците също не реваха. А стане ли дума за Хаити, все едно е дошъл края на света.
  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чукът на Бог":

    Хаити и Доминиканката република се намират на един и същи остров. Само че едните са 10 пъти по-богати от другите. Едните работят, привличат туристи и гледат да живеят добре. Другите разчитат на помощи. Населението на Хаити е предимно черно и говори френски. Доминиканците са испаноговорящи терикати....

    Коментиран от #5

  • 5 Зависимост нет

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Не намирам зависимост.Франция е по-богата държава от Испания с по-голям БВП по-голяма индустрия и в учебниците по точни науки е пълно с французи и ни един испанец.
  • 6 Дедо82

    0 0 Отговор
    Добре,че не граничим с тия хлебарки...