Last news in Fakti

19 Август, 2021 16:13 1 930 6

Бандити спират нападенията, за да не пречат на хуманитарните доставки

  • хаити-
  • жертви-
  • земетресение-
  • нападения-
  • полиция-
  • сигурност-
  • хуманитарна помощ

Нападенията затрудняват сериозно доставките на хуманитарна помощ

Бандити спират нападенията, за да не пречат на хуманитарните доставки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въоръжените банди, които действат на територията на хаитянската столица Порт о Пренс, обявиха, че спират временно нападенията, за да не пречат на доставките на хуманитарна помощ за пострадалите от мощното земетресение на 14 август, предаде агенция БГНЕС.

Според публикация във вестник „Diario Libre“, бившият ръководител на администрацията на една от столичните общини Ивон Жером е успял да се споразумее с главатарите на три банди, влизайки в ролята на посредник с престъпните групировки. Членовете на бандите са обещали да прекратят нападенията на територията на район Мартисан, през чиято територия се изпращат хуманитарните помощи за пострадалите.

Тъй като през последните месеци престъпниците постоянно организирали нападения върху транспорта, превозващ товари от столицата до южните региони, на властите на Хаити им се наложи да влязат в контакт с бандите. Нападателите искали от превозвачите „мито“, за да могат да преминат безпрепятствено през територията, в която властват тези групировки и чиято дейност местната полиция не успява да прекрати.

Нападенията на бандите затрудняват сериозно доставките на хуманитарна помощ в югозападната част на страната, засегната в края на миналата седмица от мощно земетресение с магнитуд 7,2. В резултат на бедствието загинаха 2 189 души, а повече от 12 000 са ранени. Напълно или частично са разрушени над 1 000 сгради в региона, като спасителите продължават да издирват хора под отломките. По официални данни, от земетресението са пострадали сериозно департаментите Юг, Гранд-Анс и Нип. Правителството въведе извънредно положение в региона за срок от един месец. Ситуацията там се усложнява допълнително заради големите наводнения, причинени от тропическата буря „Грейс“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аа,благородни бандити..

    4 0 Отговор
    А нашите балкански мусури кога ще станат и те "благородни мутри" знае ли някой?
  • 2 КОТарАК

    2 2 Отговор
    за какво е нужно изобщо да има хуманитарни доставки , помощи и тем подобни простотии?? всеки народ трябва да си изживее еволюцията. силните оцеляват.
  • 3 Интересно

    4 0 Отговор
    Знаят кой са главатарите,договорили са се да си починат за малко ,но иначе не могат да ги спрат.....
  • 4 ????

    3 0 Отговор
    Същата история от предишното силно земетресение, мисля, че беше преди двадесетина години! Пак бандити хуманитарна помощ, плъзна ли болести и и. н.
  • 5 Нашите

    1 0 Отговор
    Нямат спиране. Всеки ден са на терен.
  • 6 дер Лайнен

    1 0 Отговор
    Това като в България бе. Хем е наркобос хем си е на свобода и нема проблеми.