18 Август, 2021 10:09 5 229 41

Демокрация по талибански: „Жените ще имат права, но в рамките на Корана”

  • афганистан-
  • жени-
  • талибани-
  • права-
  • права на жените-
  • кабул-
  • коран-
  • ислям

Талибаните няма да търсят реванш, прощават на всички и няма да преследват хора, увери техният говорител

Демокрация по талибански: „Жените ще имат права, но в рамките на Корана” - 1
Снимка: Shutterstock

Първата пресконференция на талибаните в Кабул, откакто установиха контрол над афганистанската столица в неделя, започна с рецитиране на Корана от техния говорител Забиула Муджахид, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Не искаме никакви вътрешни или външни врагове" и ще поддържаме мирни отношения с другите страни, обяви Муджахид.
Досега той оставаше в сянка, въпреки че от години прави изявления от името на талибаните, отбелязва АП, съобщи БТА.

Забиула Муджахид обеща поелото властта в Афганистан ислямистко движение да спазва правата на жените в съответствие с Корана. Жените ще имат право да работят и да учат и "ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма", каза той, цитиран от Ройтерс. Талибаните няма да търсят реванш, прощават на всички и няма да преследват хора, увери техният говорител. На пресконференцията Забиула Муджахид говори в унисон с опитите на ислямисткото движение да убеди света, че се е променило от 90-те години на миналия век, когато наложи брутален режим в Афганистан, отбелязва още АП.

В неделя лидер на талибаните каза, че е твърде рано да се каже как те ще управляват в Афганистан. "Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат страната, преди да започнем да преструктурираме управлението" в Афганистан, подчерта талибанският лидер. Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие. "Войната в Афганистан приключи", каза говорител на талибаните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    32 6 Отговор
    Ето така си представям след 1 година чалгата по телевизията :)

    Коментиран от #3

  • 2 Емил

    30 3 Отговор
    В рамките на шериата! Корана е доста по свободен!
  • 3 Dinero

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    То ако стане и при нас така много некадърни певици ще се откажат! хаха
  • 4 kkk

    38 8 Отговор
    Само една дреболия изпускат- според техният прочит на Корана жените имат право да бъдат убити с камъни по желание на мъжа си (не е нужна причина) и имат права в пъти по-малко от на уличното куче...

    Коментиран от #9

  • 5 сила

    37 3 Отговор
    демек нещо като боя под колоните,уж може да протестираш свободно но ще бъдеш пребит....

    Коментиран от #11

  • 6 ГОСТ

    37 2 Отговор
    СКОРО И У НАС,НАЛИ ЦИГАНИТЕ СТАНАХА ПО-ГОЛЕМИ ТУРЦИ ОТ ХОДЖАТА.
  • 7 ПСР

    19 0 Отговор
    Оталибанихме се от всевъзможни интерпретации и коментари по темата.А е още толкова рано да се спекулира,какво ще се случва там!
    Изминали са 20г.,от първото им управление.Тази страна е чужда и крайно непозната за нас.Живеят си в някакъв си техен свят.Ще стане ясно след време-какви политики и поведение ще налагат.До тук,назад във времето-провали за нахлуващите отвън,кандидат-управници.
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    25 0 Отговор
    Денис, абе САЩ защо не отидат да се борят за правата на жените в Саудитска Арабия? Аааа да, защото там им казаха , че ще хвърлят на борсата всички БЕЗценни книжа на САЩ които държат ‼️

    Коментиран от #27

  • 9 ДаЗдраПерМа

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "kkk":

    страшна работа е това, практикуваше се в чечня през 90-те, достатъчно е булката да бъде набедена че слага рога, връзват я за едно дърво събират махлата и я почват с камъни от 10-15 метра. Децата много се стараеха да уцелят баш в главата. За 5-6мин изцяло е потрошена.

    Коментиран от #26

  • 10 Хо хо хо

    7 24 Отговор
    И откога е лошо жената да си гледа децата и без това имат средно с 300 грама по-малък мозък.
    Ясно е че при тях липсват цели центрове за мислене какво друго да правят?!

    Коментиран от #16, #34

  • 11 Емил

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    Свободата изисква да я дадеш и на другия, а не с твоята свобода даограничаваш чуждата! Направихте от тия анархистчета активни борци, а са обикновени лумпени!

    Коментиран от #18

  • 12 А В БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    ЖИВОТ,ЗДРАВЕЙ ЗДРАВЕЙ👳НАВСЯКАДЕ БУЛОНКИ🤔
  • 13 Демокрация по ЕСковидарски:

    17 2 Отговор
    „Неваксинираните, ще имат права, но в рамките на Сертификата” ! Няма разлика, само свещената книга е различна!
  • 14 Рошко

    3 3 Отговор
    Да си живеят както си искат
  • 15 Снощи по

    26 4 Отговор
    Sky слушах интервю на афганистанец, имам в Италия, който каза: "талибаните тълкуват Корана както им е изгодно". Та се сетих, че същият примат е и каскета - тълкува НК, НПК и конституцията както му е изгодно.
  • 16 2346788

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хо хо хо":

    Личи ти липсата на мозък.
  • 17 Милите

    22 9 Отговор
    Авганки! Няма да имат импланти, джуки, татуировки и няма да овършеят поне стотина мма бойци, футболисти, рапъри, медийни нищоправци и подобна сволач. Няма да ги огрее и любовница на застарял бизнесмен. Принудени са да са почтени съпруги, да родят здрави деца и да бъдат добри майки.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    4 3 Отговор
    „Жените ще имат права, но в рамките на Корана” В противен случай раждаемостта става каква , правата и значението на мъжа какви , а ? ? ? СТАВАТ КАТО У НАС С НАШИЯ СЕМЕЕН ЗАКОН !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 ДжафДжаф

    8 2 Отговор
    Талибаните са създадени от Пакистан за действия против Индия. Вероятно този път ще се опитат да наложат пакистанският модел, където така или иначе жените продължават да бъдат трепани с камъни, но пък това очевидно не пречи на никой. СССР и САЩ последователно се забъркаха в Афганистан, но в крайна сметка войната там беше спечелена от Китай, които всъщност вече признаха талибаните. Всъщност афганистан е едно изкуствено британско творение и може би най-правилното решение би било подялбата на територията между съседните държави. Севера отива към Узбекистан и частично Таджикистан, Юга към Пакистан, а западната част, населена с пущуни към Иран.
  • 21 Ъсен

    13 2 Отговор
    Колко хубав щеше да е арабския свят ако не беше религията им...

    Коментиран от #28, #31

  • 22 Пешо Сиропата

    10 1 Отговор
    Абе я не знам, за 20 години у Афганистан, хамериканците що не избиха талибаните??

    Коментиран от #24

  • 23 Анонимен

    4 0 Отговор
    Американците малко по малко започнаха да ги опитомяват не не успяха. Сега афганистанците във видеото долу трябва да пуснат бради и да спрат да пеят защото талибаните не искат музика.

  • 24 Слипи Джо

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо Сиропата":

    Е кой родител си избива децата !? Та те ги създадоха!
  • 25 ток

    15 3 Отговор
    по кадрите се виждат само мъже, които бягат, вероятно изоставили децата си момичета на талибаните. това е робство в абсолютния смисъл на думата. там жената е роб на мъжа, а деца момичета на 10 г се изполдзват за полова експлоатация. западът не се интересува. по същия начин, когато ние сме били под турско робство, никой не се е интересувал и от нас. същото безразличие е било, просто са си мислели, че сме един просто добитър, така, както сега западът смята за хората от афганистан. единствените жертви са жените, което е недопустимо
  • 26 Ей Ганьо

    6 17 Отговор

    До коментар #9 от "ДаЗдраПерМа":

    Пълни глупости говорите! За да бъде осъден на смърт чрез публично замерване с камъни човек трябва да е извършил прелюбодеяние, не се прави разлика мъж или жена е, законите са равни и за двата пола! Второ, за да се докаже вината на съгрешилия трябва да свидетелстват минимум 3-ма души, които са видели престъплението според Исляма, освен това тия свидетели трябва да се закълнат, че казват истината, нещо което вярващ мюсюлманин не би си причинил! Така, че господа незнаещи, първо се осведомете за реда, тогава съдете! Ако в България имаше такъв закон със сигурност всички бихме си гледали работата много по-съвестно, вместо в главите да ни е един разврат и тъпа чалга!

    Коментиран от #29, #37

  • 27 ПСР

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Ами авалогията със Сауди Арабия е много сполучлива./единственото кралство в Света,носещо името на владетелите си-само това говори достатъчно за режима/.И там от десетилетия властва тежък салафитски,с уахабитски привкус,сунитски ислям.Права на жените при тях?!Човешки права изобщо?Някакво демокраси?!Тамън друг път!Но....са верни "приятели и съюзници"на САЩ.
  • 28 Пак тъп драскач

    11 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ъсен":

    Гледам България цъфти с липса на Ислямски закони в нея! Разврата ти разврат, направо отврат! Лъжитети лъжи, направо драми! Кражбите ти кражби, направо обрано цялото население! Живота ти живот, денонощно ти рекламират тъпа Златка, която рекламира бет фирма, нещо което е забранено от Исляма! Денонощно ни рекламират тоя кредит, оня кредит за добро изкарване на развратното море! В Исляма кредитите са забранени! Всички тези дребни нещица водят българина към къде? Към пълна депресия! Така е като няма закони, няма и ред!

    Коментиран от #30

  • 29 Ей Чалма

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ей Ганьо":

    Извинявай, ма не ми говори за територия на която редовно изнасилват жени, деца и животни, все едно е по добре от България
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 4728

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ъсен":

    Арабския свят е това, което е, благодарение на исляма. А афганистан не принадлежи на арабския свят понеже е в централна Азия!
  • 32 Анонимен

    4 1 Отговор
    Гледам и не вярвам сега по телевизора, група жени протестират против талибаните в Кабул и двама талибана въоръжени с автомати ги наблюдават. Жените са с открити лица. Светът се е побъркал. Талибаните също. Преди 20 години щяха да им отрежат главите.

    Коментиран от #35

  • 33 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Западните лицемери нека се грижат за правата на ЛГБТИ,да не плачат за правата на жените в Афганистан. Сега плямпат че са напуснали много бързо,но да кажат защо окупираха страната преди 20 години?
  • 34 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хо хо хо":

    Много по европейски ли разсъждаваш? Или само ти си мислиш така? Има си причина, мюслите да нямат място в белия свят.
  • 35 4627

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Сигурно след репортажа като спрат камерите ще им резнат гръцмуните 😀 или някой Тойота Хайлукс ще избухне в близост барабар протестиращите и мисирките да се гътнат
  • 36 Behemoth

    8 0 Отговор
    Аз като гледам масовата българска жена :нагла ,проста и с асексуално излъчване започвам да си мисля ,че талибаните са прави.....
  • 37 падналия ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ей Ганьо":

    Публикувано във факти.бг:"За да бъде осъден на смърт чрез публично замерване с камъни човек трябва да е извършил прелюбодеяние, не се прави разлика мъж или жена..."
    Сега остава да дадеш статистика колко мъже и колко жени са осъдени по този начин!
  • 38 Мераклиев

    0 3 Отговор
    Да му мислят германките, че и булгаристанките.
  • 39 Дъ ню бългериън ситизенс

    0 1 Отговор
    Да поздравим новите българи,те ще носят името българи,те ще внесат стабилност в извратената ни битност и култура. Те ще въведат смъртно наказание. Само си представете Бойко уличен в кражба там. Досега щяха да са го забравили и кучетата. А ние се разправяме с гешефци? Афганистанци,пресечете се в БГ и ни научете на порядки. Не като сега,безпорядък,без моралност ,без законите и без страх от Бога( както и да се казва той). А Ганчо като е толкова евротолераст,да скитори Западна Европа.
  • 40 Едно време

    1 0 Отговор
    Така си правехеме хербарий - откъснати цветенца в рамките на книга ...
  • 41 КЪРЛЕЖ БОКО

    0 0 Отговор
    ПКП ЩЕ ИМА ПРАВА , НО В РАМКИТЕ НА ГЕРБ
Новини по държави: