20 Август, 2021 13:10 2 598 27

Путин и Меркел на четири очи в Москва

  • владимир путин-
  • ангела меркел

Германия си остава един от основните западни инвеститори в Русия, с която тя скоро ще приключи и спорния проект за газопровода "Северен поток 2"

Путин и Меркел на четири очи в Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер днес ще се срещне с руския президент - повод двамата да обсъдят двустранните отношения и въпроси от международен и регионален интерес, предадоха световните агенции. Това е първата среща на живо между Ангела Меркел и Владимир Путин от началото на пандемията.

Според някои анализатори Путин ще приеме топло Меркел. Това е и прощалната двустранна среща на канцлерката с руския държавен глава преди федералните избори в Германия през септември, на които тя няма да се бори за нов мандат, предаде БТА.

Първата среща в Москва на Путин и Меркел беше през 2006 г. и тогава руският президент ѝ подари плюшено кученце, припомня Франс прес. При втората им среща този път в Сочи година по-късно атмосферата бе нарушена от лабрадора Кони. Голямото черно куче, пуснато от Путин в стаята, се доближава до Меркел, за да я подуши. Меркел вече е била хапана от куче и появата на Кони я напряга. Това е видимо и Путин ѝ казва: Не мисля, че кучето ще Ви изплаши.

Впоследствие Меркел разказва, че според нея руският президент много добре е знаел, че тя не гори от нетърпение да срещне кучето му и въпреки това го е взел със себе си на срещата. Тя споделя, че се опитвала да изглежда храбра, като е гледала не към кучето, а към Путин.

Оттогава Меркел спазва подхода на хладната дистанцираност спрямо Путин, а понякога това прераства и в проява на хумор. През 2012 г. Путин нахоква журналисти по време на обща проява и Меркел подхвърля, че ако тя изтърве нервите си по този начин, то няма да изкара на канцлерския пост и три дни.

С годините Меркел си спечелва славата, че може да се противопостави на Путин. През 2016 г. той изразява възхищението си от нея и казва, че ѝ се доверява, защото тя е много открит човек. Путин добавя, че тя е лидерка, която полага честни усилия, за да разреши кризите.

Визитата на Меркел идва в момент, в който между Русия и Германия отношенията са обтегнати. Москва е обвинявана за шпионски афери и кибератаки срещу Германия. Двете страни за поохладили отношенията си и заради Украйна. Парадоксално срещата става и в деня, в който се навършва една година от отравянето на Алексей Навални, приписано от Германия на руските тайни служби. Тези обвинения предизвикаха гнева на Русия, която обвини Берлин и неговите съюзници в планирана провокация с цел дискредитиране Русия.

Самият Навални днес от наказателната колония, в която се намира, в статия, публикувана в няколко европейски издания, призовава лидерите по света да се борят с корупцията и обвинява руския президент във финансови злоупотреби.

Въпреки този контекст през май Меркел пледира, без успех, за подновяване на преките контакти между ЕС и Русия. Германия освен това си остава един от основните западни инвеститори в Русия, с която тя скоро ще приключи и спорния проект за газопровода "Северен поток 2".

Визитата на Меркел в Русия идва в момент и на напрежението в Афганистан, където талибаните завзеха властта, така че ще е интересно какви ще са изявленията по този въпрос на общата пресконференция на двамата лидери след края на срещата им.

След визитата в Москва Меркел тя отива в Киев неделя, което предвещава и разговори за Украйна с Путин днес.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    25 2 Отговор
    говори немски , тя руски - ни им трябват преводачи !

    Коментиран от #24

  • 2 101010

    2 13 Отговор
    Невъзможно е срещата да бъде на четири очи. Ще има поне двама преводач и

    Коментиран от #14, #19

  • 3 На 4 очи

    9 3 Отговор
    и на една Воля.Фрау няма воля..
  • 4 Уточняват

    21 1 Отговор
    детайлите по назначаването ѝ в борда на Северен поток 2?
  • 5 Рошко

    20 3 Отговор
    От обора пак ще завият чакалите,
  • 6 Баба Меркел

    2 22 Отговор
    Не знае руски език
  • 7 доказано

    7 13 Отговор
    Меркел е агент на КГБ.

    Коментиран от #9

  • 8 Какво става

    7 14 Отговор
    С този северен поток. Се аха да го довършат и все нещо ми се струва недовършено
  • 9 Путин

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "доказано":

    Е агент на щази и на цереу
  • 10 Ще повтаряме ли историята...?

    5 10 Отговор
    Сега само трябва да подоишат договор за не нападение и седи гледай сеир след две години.
  • 11 Щерев

    9 8 Отговор
    Вербуваната комсомолка ще се отчете със спирането на германските АЕЦ и преминаването на руска газ.Също ще получи и нови инструкции за избор на наследника й
  • 12 Щерев

    4 14 Отговор
    Второ издание на пакта Молотов Рибентроп.
  • 13 хаберих

    13 1 Отговор
    - Муци, как се пише “оцилях” или “оцелях”?
    - Пиши: “Ни умрях”.
  • 14 Хи их хи

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "101010":

    Путин свободно говори немски! В Ютубата има видео при една негова среща с немски бизнесмени поправаше преводача.
  • 15 цербер

    9 1 Отговор
    Путин и Меркел ще се срещнат на четири очи в Москва.

    Коментиран от #25

  • 16 завод

    19 2 Отговор
    Вл.Вл. говори не само немски. Човекът е начетен и много интелигентен.

    Коментиран от #17

  • 17 Мдаа

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "завод":

    В КГБ обучението бе на високо ниво..
  • 18 Само питам

    6 1 Отговор
    А с каракачанката Му,какво стана?
  • 19 БАЙ Х@Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "101010":

    Възможно е ! По ДВЕ причини : 1. Това е израз , който е от езика на дипломацията, а в случая преводачите НЕ СЕ БРОЯТ ! 2. Дори и чисто физически също е възможно , защото и двамата владеят двата езика ‼️
  • 20 az #Победа76

    3 0 Отговор
    Меркел е на килимчето при новият господар на света!
  • 21 az #Победа76

    4 0 Отговор
    Меркел е на килимчето при новият господар на света!
  • 22 Рико

    1 2 Отговор
    Двама политически аутсайдери нещо си говорили. Светът не го интересува.
  • 23 не може да бъде

    2 0 Отговор
    За мен тази среща е доста странна.Считам,че само Меркел и още някоклко човека от близкото и обкръжение са наясно за целите на визитата.Да се опита да спаси Минските споразумения,които са и нейно дело-невъзможно!?Да убеди Путин в неправилността на неговите действия,поне частично-това е просто загубено време!Да убеди Путин да смегчи политиката си към Украйна-няма да стане!Да убеди Путин да прекрати сближаването с Китай-няма никакви полезни аргументи!СП2 ще бъде завършен и без визита!Тогава защо Меркел отива при Путин,още повече ,че немските медии са вече настръхнали и бълват само негативна информация ,явление което си вижда и в настоящата статия,и което не се връзва с целите на подобни посещения!?/И това поражда съмнения,че има невидим диригент който дава тон как да се пише/.За мен във всички случаи това посещение дава основания за подозрения,че г-жа Меркел е разочарована не от Путин,а от партньорите си,на първо място американските и сега целта и е да остави добро наследство за своя приемник,като се опита да убеди Путин да бъде по-отстъпчив.А това никак няма да бъде лесно на фона на събититята в Афганистан и цените на газа на хъба в Холандия /550-590 USD за 1000 куб.м/!

    Коментиран от #27

  • 24 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Той":

    Украйнското разузнаване/контраразузнаване задължително трябва да вербува някой от тези преводачи.
  • 25 Рико

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "цербер":

    Германия /не Меркел в момента, а държавата Германия/ е най-силната икономика Европа, с най-висок авторитет. Москва и Берлин просто са неравнопоставени! В Берлин със сигурност го знаят, а ако Москва не се съобразява с реалностите още повече ще плаче.

    Коментиран от #26

  • 26 темерут

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Рико":

    Хахахахаха ах аха хааа...
  • 27 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "не може да бъде":

    Много задълбаваш. Нещата се простичики-Москва непкъсанато квичи, непрекъснато се оплаква, непекъснато плаче. И на тази среща ще бъде същато - Москва ще реве. Просто среща по протокол, без значение.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания