Last news in Fakti

20 Август, 2021 14:22 2 376 14

Мицотакис и Ердоган - спешно по телефона

  • кириакос мицотакис-
  • реджеп ердоган-
  • бежанци-
  • афганистан

Силният човек в Анкара призова европейските държави да поемат отговорността за бягството на афганистанците от талибаните, като предупреди, че Турция няма да се превърне в склад за бежанците

Мицотакис и Ердоган - спешно по телефона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият премиер и президентът на Турция ще говорят в петък вечерта, за да обсъдят "най-новите събития в Афганистан", съобщиха от кабинета на гръцкия премиер, относно опасения за потенциалния голям приток на хора, избягали от Афганистан, съобщава АП.

Гърция многократно е заявявала, че няма да позволи повторение на 2015 г., когато стотици хиляди хора преминаха към гръцките острови от близкото турско крайбрежие, преди да се отправят през Гърция и Балканите на север към по-проспериращите страни в Европейския съюз.

Кириакос Мицотакис ще разговаря с Реджеп Ердоган в 19:30 ч. В четвъртък Ердоган призова европейските държави да поемат отговорността за бягството на афганистанците от талибаните, като предупреди, че Турция няма да се превърне в "склад за бежанците" на Европа.

Предишния ден гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи заяви, че настоящият приоритет е евакуацията на граждани на ЕС и на Афганистан, които са работили със силите на ЕС там, но че Гърция "не приема да бъде портал за нередовни потоци в ЕС".

Говорейки по гръцката телевизия "Сакй" той отбеляза, че Гърция не граничи с Афганистан и "има държави на изток от нас, които биха могли да осигурят първоначална защита, когато е необходимо". Той добави, че Турция е безопасна страна за афганистанските граждани.

Коментарите дойдоха на фона на увеличаване през последните седмици на броя на афганистанците, които си проправят път към Турция през границата от Иран.

"Трябва да напомним на нашите европейски приятели за този факт: Европа - която се превърна в център за привличане на милиони хора - не може да стои настрана от проблема с бежанците, като строго запечата границите си, за да защити безопасността и благосъстоянието на своите граждани", каза Ердоган.

"Турция няма дълг, отговорност или задължение", добави той.

Ердоган каза, че страната му е дом на 5 милиона чуждестранни граждани - включително 3,6 милиона сирийци, избягали от гражданската война в съседната страна и 300 000 афганистанци. Около 1,1 милиона са чужденци с разрешения за пребиваване, каза той.

През 2016 г. Турция и Европейският съюз подписаха споразумение, Турция да спре стотиците хиляди мигранти и бежанци, които се насочват към Европа, в замяна на безвизово пътуване за турските граждани и значителна финансова подкрепа от ЕС.

Ердоган често обвинява ЕС, че не спазва своята част от сделката, докато сделката доведе до хиляди търсещи убежище се насочиха към бедни бежански лагери на източните гръцки острови.

Проблемът с миграцията също доведе до засилване на напрежението между Гърция и Турция, съседи и съюзници от НАТО, които бяха на ръба на войната няколко пъти от средата на 70-те години на миналия век. През март 2020 г. Турция обяви, че границите ѝ към ЕС са отворени, и насърчи хиляди мигранти да се отправят към гръцката граница, предизвиквайки хаотични сцени, докато Гърция затвори граничните си пунктове с Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    7 4 Отговор
    А резидента, де го? Или той за справяне с емигрантите няма инструкции от Дубай!?
  • 2 Атина Хабер

    6 1 Отговор
    Очаква се последните събития в Афганистан да бъдат в центъра на телефонната комуникация, която ще има в 19:30 тази вечер премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. По -широкият регион и особено двете държави може да бъдат засегнати от нови потоци бежанци, които ще възникнат от развитието в Афганистан и затова двете страни са изправени пред същия проблем. Във всеки случай, както Мицотакис ще посочи на Ердоган, Гърция ще продължи да показва същата ефективност в охраната както на сухопътните, така и на морските граници, както днес, докато, ако, Турция се нуждае от помощта на Гърция , за да попречи на мигрантите да влязат в Турция, или ресурси за безпроблемното заселване на бежанците в Турция, ще има помощта на Гърция, както и нейното посредничество към нейните европейски партньори.

    Коментиран от #14

  • 3 пппп

    11 3 Отговор
    Гърция и Турция се разбраха да му мислят българите с мигрантите от Афгаистан!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Gowo

    4 8 Отговор
    Ами къде без Борисоф бре.Най мъдрия, най печелившия, с най много добродетели от балканските елити.
  • 5 Екскурзия 89

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "пппп":

    Cъщото са направили България и Турция. Ако Турция не изпълни думата си, към нея отново ще има не миграционна а ..екскурзионна вълна. Да му мислят хасановците и мустафите.

    Коментиран от #12

  • 6 Курц

    5 9 Отговор
    Ако турските ислямофашисти не искат да уважават живота на братята си мюсюлмани от афганистан и възнамеряват да ги малтретират, европейските сили трябва да нахлуят в Турция и да създадат зона за сигурност за милионите афганистански бежанци под егидата на ООН.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петко

    6 4 Отговор
    И Мицoтaкиc удaри eднo тeмaнe caмo и caмo Eрдoгaн дa нe пуcнe aфгaнцитe прeз Гърция. Нaли плюхтe Бoриcoв, чe пил шeрбeт c Eрoгaн и дрънкaхтe кaкви ли нe прocтoтии пo нeгoв aдрec. Нeкa ceгa вac дa прaтят при комшиите нa грaницaтa и дa им кaжeтe кaтo мaкeдoнцитe - пaри нeмaме дeйcтвaйтe !

    Коментиран от #9

  • 9 Ей барба ердо

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "Петко":

    Само че Борисов свърши, както и времето, в което си направил каквото си искал в България. Без България пътят към Европа за вас, турците, ще бъде затворен и ще помолите Мицотакис и гърците, които плюете, да ви отворят проход през Гърция. Търговията и износът на вашите боклуци ще приключат за секунда, както сам разбираш.

    Коментиран от #10

  • 10 Петко

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ей барба ердо":

    Аз съм си българче, но вас руснаците ви усещам от 3 км.

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    1 5 Отговор
    Щом Германия се превърна в склад за турски бежанци, редно е Турция да се превърне в склад за афгански бежанци.
  • 12 Е кой тогаз

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Екскурзия 89":

    Ще оправя Пенките и Ганките бре Мунчо 🤣🤣🤣
  • 13 Дълбокомислещия

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петко":

    Ти не си бълхарче..ти си цървулче. Мдааа!!!!!!!!!!!
  • 14 Янки нюз

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Атина Хабер":

    А къде са хамериканците в хабера. Нали те са причината за тази вълна.
    Те спокойно си седят на техния си континент и ни гледат сеира. Как само прегазиха с военния самолет бая народ на летиюето в Кабул.
    И как така според гърците Турция е сигурно място за афганистанските бежанци. Гърция несигурно място ли е? За тях сигурно и България е много сигурно място. С бутане на горещия картоф при съседа проблеми не се решават. Това е несериозно отношение.
Новини по държави: