Last news in Fakti

23 Август, 2021 15:15 1 836 11

До 5 години затвор за фалшиви новини в интернет

  • турция-
  • фалшиви новини-
  • интернет

Според проекта лице, което обижда другиго в социалните медии, подлежи на наказание от три месеца до две години лишаване от свобода в Турция

До 5 години затвор за фалшиви новини в интернет - 1
Снимка: shutterstock

Турското правителство е подготвило законопроект срещу дезинформацията чрез социалните медии, който предвижда наказание до две години затвор за обида и до пет години за фалшива новина, съобщи турският в. "Тюркийе", цитиран от БТА.

Проектът, който внася изменения в Турския наказателен кодекс, предстои да бъде разгледан в парламента, когато започне работа през октомври. Той бил подготвен след проучване на законодателството в областта на европейски държави като Германия, пише проправителственият вестник.

Според проекта лице, което обижда другиго в социалните медии, подлежи на наказание от три месеца до две години лишаване от свобода. За онези, които разпространяват или създават фалшиви новини, се предвижда затвор от 1 до 5 години.

Планира се също така и създаване на механизъм, който да следи за фабрикуването и разпространението на неверни новини. Възможно е да бъде създадена специална дирекция за социалните медии в състава на Института за информационни технологии и комуникации /BTK/ или Висшия съвет за радио и телевизия /RTUK/, посочва още изданието.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а яяя

    16 1 Отговор
    А полуистините, като какви новини ще се характеризират.

    Коментиран от #10

  • 2 1234

    13 9 Отговор
    Запушват устите на хората, под претекст, че ще чистя от "фалшиви новини"
  • 3 ттт

    9 5 Отговор
    И кой ще определя, какво е истина? Например ако кажа, че ваксинирването на 10 годишно момиче ще увреди плода и след 15 години, когато забременее, кой ще отсече "вярно" или "лъжа". И ако на някоя жена и се увреди плодът (уви случват се такива неща и преди ваксинацията), кой ще определи, че ваксината е виновна или невинна? И как ще разберем, за извода платено ли му е и от кого?
  • 4 Батумска юда

    4 3 Отговор
    Фалшива новина е нпвата еврейска стена зад която се крие боклукът на света, а сега вече и в Турция.

    Коментиран от #6

  • 5 Азис

    8 2 Отговор
    Братя и сестри турци, включвайте VPN-ите и будете хората за измамите на глобалфашистката мафия.
  • 6 Азис

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Батумска юда":

    САЩ, републиканската партиям, демонократичната партия, комунизма, федералния резерв, WWI, WWII, измисления холокост, антисемитизма, масмедията, филмовата индустрия, музикалната индустрия, развлекателната индустрия, 11 септември, войната срещу "тероризма", нео-либерализма, джeндъpизмa, Black Lives Matter, ANTIFA, ковид 19, така наречените задължителни ваксини, фалшивите новини и много други неща - все фабрикации, лъжи, пропаганда на ционистите (не на евреите; по думите на другаря Байдън дори не е нужно да си евреин, за да бъдеш ционист) с цел Нов световен ред. Скоро и холограмното изънземно нашествие и холограмното "завръщане на Христос".

    Коментиран от #8

  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    5 3 Отговор
    Преди години май бяха изгорили някого само защото казал, че Земята се върти ‼️

    Коментиран от #11

  • 8 Азис

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Азис":

    И как можах да забравя най-важните неща - ПРЕНАПИСВАНЕТО НА ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ, ПРЕНАПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА НА СВЕТА (на принципа "победителя пише историята"; те колонизираха целия свят), КОНТРОЛА НАД ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА, А ОТТАМ ОПРЕДЕЛЯНЕТО КОЕ Е МИТ И КОЕ Е РЕАЛНОСТ, КОНТРОЛА (или най-малкото сътрудниченето) НАД ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ПО СВЕТА, ГОЛЕМИТЕ ИНСТИТУЦИИ, МАСОВИТЕ МЕДИИ (те ги притежават), ГОЛЕМИТЕ КОРПОРАЦИИ, ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, А ОТТАМ И ОТРАВЯНЕТО НА ОБЩЕСТВОТО, И ЗВЕРОВАТА СИСТЕМА, В КОЯТО ЖИВЕЕМ ДНЕС. Това е само на повърхността от всичко, което наистина се случва.

    Коментиран от #9

  • 9 Мехмед

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Азис":

    Пий си хапчетата редовно! Ах, тази параноидна шизофрения.
  • 10 5иция

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "а яяя":

    Даи пример. Но няма нужда сам казваш ПОЛУистина тоест направо си е подвеждаща лъжа. Хайде по затворот. Среднощен Експрес. Елементарно.
  • 11 5иция

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Преди СТОлетия е било това у ЕВРОПА.
Новини по държави: