Last news in Fakti

26 Август, 2021 12:48 5 917 46

Операция "Летен дъжд": как БНД помагаше на муджахидините в Афганистан

  • афганистан-
  • летен дъжд-
  • германия-
  • талибани-
  • кабул-
  • война-
  • бнд-
  • муджахидини-
  • операция-
  • нато-
  • бундесвер-
  • шпиони-
  • цру-
  • разузнаване-
  • съветски съюз

Германското външно разузнаване тайно е подпомагало въстаниците-муджахидини срещу съветските войски в Афганистан

Операция "Летен дъжд": как БНД помагаше на муджахидините в Афганистан - 1
Снимка: Shutterstock

Германската разузнавателна служба БНД напоследък е подложена на немалко критики. Обвиняват я например, че не е предвидила завземането на властта от талибаните в Афганистан, или пък че е подценила бързината, с която ислямистите наложиха контрол в столицата Кабул. Самокритиката не е чужда и на самото БНД, което е било изненадано от събитията. В продължение на години достъпът до разузнавателна информация в Афганистан бил добър, службата е разполагала със солидна мрежа в страната, а резидентурата ѝ в Кабул е била една от най-големите в света. Някои от местните контакти на разузнаването съществували от десетилетия.

Операция „Летен дъжд"

Но един факт остава слабо познат и до днес: германските шпиони са били много активни в Хиндукуш още през 80-те години на миналия век – търсели са контакти с ислямистките въстаници-муджахидини в Афганистан, някои от които по-късно са се присъединили към талибаните. Операцията „Летен дъжд“ е имала за цел да подпомага съпротивата срещу съветските окупационни войски в страната и едновременно с това да събира сведения за оборудването и дееспособността на съветската армия. През декември 1979 година съветските войски нахлуват в Афганистан - малко преди това в Кабул е убит просъветски настроеният министър-председател и чрез преврат на власт идва Хафизула Амин. В Москва се опасяват, че Амин може да се съюзи със Запада и да потърси помощ от НАТО, за да укрепи властта си. Така се стига до съветската военна интервенция в Афганистан.

Следва кървава деветгодишна война, водена от Съветския съюз и неговите афганистански помагачи срещу „муджахидините“, която взима безброй жертви и превръща милиони афганистанци в бежанци, които търсят убежище в съседните страни, предимно в Пакистан. В средата на 1980-те години западните тайни служби, и най-вече американското ЦРУ, започват да оказват подкрепа на афганистанските въстанически отряди, доставяйки им оръжия и друго оборудване. През лятото на 1985 година Германия очевидно взима решение също да се включи в подпомагането на афганистанските въстаници, и то чрез тайна акция, за която обществеността не бива да узнава. С нейното осъществяване е натоварено БНД.

На 30 август 1985 година ръководството на BND задейства пазената в пълна тайна операция „Летен дъжд“, а на 19 декември същата година е осъществена и първата помощна доставка: 5 500 чифта ботуши, 1 800 войнишки куртки и 12 700 вълнени пуловери. Пратката е била предадена чрез упълномощен от БНД посредник в присъствието на водещи представители на афганистанската съпротива, сред които и Гулбудин Хекматияр, който днес е водач на групировката "Хизб Ислами". През следващите години БНД извършва мащабни доставки в Хиндукуш – също и медикаменти, спални чували, палатки, носилки, печки, минотърсачи, уреди за нощно виждане, ножове, високопроходими мотоциклети, мощни ударни бормашини, радиостанции, гумени лодки, полеви болници. Помощта обаче не е само материална – БНД транспортира тежко ранени афганистански бойци за лечение в Германия.

Не само "от хуманитарни съображения"

Подаръците от Германия се доставят до Пакистан със самолети на Бундесвера, и само в единични случаи със служебния самолет на БНД. Оттам разпределението им сред афганистанските въстаници е поето от пакистанската разузнавателна тайна служба (ISI). За по-ефективното провеждане на операцията БНД основава и конспиративно подразделение в Пешавар в западната част на Пакистан, на границата с Афганистан.

„Операция 'Летен дъжд' има за цел да окаже подкрепа на въстаниците в Афганистан“, се казва в един документ на БНД от септември 1987 година. Продължаването ѝ било „целесъобразно и наложително от хуманитарни съображения". Освен това операцията укрепвала афганистанската съпротива и обслужвала интересите на демократичните държави, се уточнява още в записката. Разузнаването обаче не се е ръководело само от хуманитарни подбуди, а е обслужвало и „интересите на Федерална Република Германия, свързани с нейната сигурност“. Надявало се е да събере ценни сведения за съветското военно оборудване, тъй като в Афганистан съветската армия е използвала модерна военна техника, отчасти непозната в детайли на НАТО до този момент. Със съдействието на муджахидините БНД получава достъп до такава военна техника, която е била прехвърляна в Германия за допълнително проучване.

Отрезвяваща равносметка

В хода на операцията е разкрита и схема за лично облагодетелстване: високопоставен служител е отклонявал средства с помощта на фалшифицирани фактури. Става дума за фирма в Мюнхен, чрез която се набавяли медикаменти за „Летен дъжд". Тя е издавала фактури за завишени суми, като е използвала анонимна банкова сметка в Швейцария, представяйки я за сметка на БНД. След като измамата е разкрита, въпросният служител и един негов някогашен съученик са подведени под отговорност, а на БНД са причинени щети за 82 000 германски марки. В началото на 1990-те години БНД прекратява тайната си операция. Дори от гледна точка на самите шпиони тя не е много успешна. В края на 1987 година самата служба прави отрезвяваща равносметка: „От операцията 'Летен дъжд' за БНД досега не се очертава някаква сериозна разузнавателна полза", гласи оценката. Независимо от това службата е продължила да поддържа контактите си с афганистанските бунтовници и с пакистанските тайни служби.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хехехе

    28 3 Отговор
    ПРи положение че Русия има 3000+ ЯБГ а германистан нито една за какво съперничество може да става въпрос

    Коментиран от #4, #22, #32

  • 2 хо хо хо

    8 25 Отговор
    Вълнени пуловери в Афганистан ми изглеждат много практични особено когато стане на сянка 50 градуса по скалата на ЦЕлзиус

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Антимилиционер

    27 10 Отговор
    СССР убива 2.5 милиона западни муджахидини в Афганистан.
  • 4 еди

    7 64 Отговор

    До коментар #1 от "хехехе":

    недей ,че цял свят се смее на русия те един танк и самолет не могат да направят като хората откъм технологии сащ ги слага във малкият джоб стелт технологията е патент на сащ . Да не говорим за немският танк леопард един от най-добрите.

    Коментиран от #5, #19, #28

  • 5 хехехе

    49 5 Отговор

    До коментар #4 от "еди":

    Стелт технологията на базата на научният труд на руснак ли
    Или леопарда дето още са 4-ма екипаж дори французите направиха автоматична пълначка добре че немците нямат и огняр вътре

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 русенец

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "хо хо хо":

    Средната надморска височина в Афганистан е почти 2000 метра. Дали пуловерите са излишни?:)))

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 еди

    5 43 Отговор

    До коментар #5 от "хехехе":

    добри вицове пишеш пак ти казах когато ссср създадат нещо без да крадат тогава ми пиши . Освен ,че имат падащи самолети със нищо друго не са известни .

    Коментиран от #11

  • 11 хехехе

    38 2 Отговор

    До коментар #10 от "еди":

    За падащите самолети питай американците
  • 12 франсе

    25 3 Отговор
    германофилите защо така не реват яростно срещу французите щото там им е по-трудно французите правят по-добри влакове самолети ракети кораби и танкове от германците.
  • 13 Kcaniba

    46 2 Отговор
    Тогава половината свят помагаше на талибаните и СССР владееше 80% от Афганистан!! На фащ половината свят помагаше 20 години и те владееха има няма 20% !!!
    Днес дори и ейрпорта не владеят!! Правете си изводи за истинското положение на нещата, соросня!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В.В.П.

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Ти си лъвица,ксаниба!!!. Точно!!
  • 16 Меркелофф

    11 1 Отговор
    И сега кво стана?.... С нашите камъни-по нашите глави :)))
  • 17 Германистан на три минарета

    27 1 Отговор
    "Летен дъжд" за да има сега за еврогейзерите доволно "Златен дъжд" от имигрантите!

    Коментиран от #20

  • 18 Ману

    26 2 Отговор
    Нацистите воюват срещу СССР и след края на ВСВ?...Нищо ново, и сега го правят в Окрайна и на други места.
    А, че нацитата, разбирай Западът воюват рамо до рамо с ислямистите е увековечено и от Рамбо в онзи филм.
    Осама беше "борец за свобода", после стана салто-мортале и пропагандата го прекръсти за една нощ на "терорист".
    После пропагандата обяви "победа" на рамбовците, 20 г. медиите разнасяха тази лъжа, докато за една седмица в началото на август лъсна истината: великите рамбовци са победени и бягат, победени от създадените от самите тях брадати ислямисти с джапанки.
    А, танкът "Леопард" е пълен боклук, лично Ердоган го обяви, в реални условия в Сирия дори самоделна РЪЧНА граната го неутрализира.
  • 19 Бръже оди

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "еди":

    го кАжи на зелените чорапи в Пентагона, кво се маят, директно да нападат.
  • 20 Тъй тъй

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "Германистан на три минарета":

    ще ги обърнат с хастара наопаки.
    След 20 години във вестниците ще пише:
    Генерал Хусеин Ал Сабах, командващ танковите войски на Бундесвера, дойде на посещение в България.
  • 21 big

    17 1 Отговор
    Нищо не се мени под слънцето! Преди Русия се биеше срещу муджахидините / талибаните, а "демокрациите" им помагаха! Сега "демокрациите" се бият срещу тях или по-точно срещу себе си: те ги въоръжиха и обучиха! С други думи: криви - прави Русия, ние винаги сме против тях!
  • 22 Землянин

    3 21 Отговор

    До коментар #1 от "хехехе":

    Няма съперничество, немеца живее охолно, а ватника няма тоалетна и му замръзват задните части през зимата🤣

    Коментиран от #24

  • 23 Шлосер

    11 0 Отговор
    Това за мощните ударни бормашини много ми хареса!:) А, на Вас?!:)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Землянин

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "лунатаМК":

    Колега, научете български първо и тогава ме оценявайте 🤣

    Коментиран от #27

  • 26 ХАНС

    21 1 Отговор
    НАЙ-ДОЛНОПРОБНАТА И НАЙ-ТЪПА АГЕНЦИЯ - ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ
  • 27 лунатаМК

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Землянин":

    коуега, за да си русофоб, задължителен ли е българския!?? Простете за оценката!!!
    Прийом
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Търновец

    11 0 Отговор
    Нур Мoнамад Тараки беше законно избран президент на Афганистан – 1979 удушен от племенния вожд Хафизула Амин – поддържан от ген. Первез Мушарат – тогава шеф на Пакистанско военно разузнаване и близък на Збигнев Бжежински и Осама бин Ладен. Ген. Первез Мушарат също уби г-жа Беназир Бхуто – мин.-председател на Пакистан.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Русенец

    5 0 Отговор
    Меркелщад е разчистен за има-няма 100 000 афгански бежанци.
  • 32 Ами какво ги топли руснаците това

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "хехехе":

    Със заплати от 100 евра, а германците с 3000...

    Коментиран от #33

  • 33 Kcaniba

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ами какво ги топли руснаците това":

    Тия цифри от къде, талибанин?? За руснаците Бета версия (укр) ли глаголиш!? Дори 7 те вземат около 1000 еврака в Русия!! А може би бандерастан си объркал, то я и псаки бъркаше Беларус, пращаше им 6-тата флота.....

    Коментиран от #34, #35

  • 34 От росстат

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Kcaniba":

    Можеш да провериш и сам 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #36

  • 35 1000 еврака...ама за година

    0 7 Отговор

    До коментар #33 от "Kcaniba":

    Не съм чул германци да ходят в русия на високите заплати, докато подчовеци от рашка в Германия има няколко милиона...що така, какво казва пасоля по въпроса, има ли го в опорките отговора хахаха

    Коментиран от #37

  • 36 Kcaniba

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "От росстат":

    Ами, проверих - средна р.з. в Русия , пише 500 евра.
    Аз познавам хора от Русия лично, които вземат между 2000-5000 евро месечно.
    Така и не разбрах , местната тролня неможе да чете и смята, или им е заповядано само от методичките да ръсят!?!?

    Коментиран от #38

  • 37 Kcaniba

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "1000 еврака...ама за година":

    Ами не си чул, щото си назад .... във времето.
    Ще кажа само 1 име ( а те са хиляди)
    Шрьодер!!!!

    Коментиран от #39

  • 38 Малко като приказката за свинско със зел

    0 7 Отговор

    До коментар #36 от "Kcaniba":

    То и аз познавам хора които вземат по 20000 евра. Докато в русия са единици в Германия масово получават по толкова. Схвана ли разликата 🤣🤣🤣

    Коментиран от #40

  • 39 Браво

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Kcaniba":

    Е аз не мога да ти изредя няколкото милиона подчовека в Германия 🤣🤣🤣

    Коментиран от #41

  • 40 Kcaniba

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Малко като приказката за свинско със зел":

    Та 100 или 500 ????
    Нещо сороснята все двойкаджии!!!
  • 41 Kcaniba

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Браво":

    От позиция на подчовека в България???

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Нещо те жегна

    0 5 Отговор
    Да не си мелллез между пияна руска шлллюха и български дървосекач в Коми?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 жужетоЗе

    5 1 Отговор
    Нашите шллюхи бачкерят в Германия за 1000 еврака, лижат тук на америконците за 1000 лева. Нещо ги жегна ростстат.......
  • 46 Енчев

    0 0 Отговор
    11/9/2001 - Началото на третата последна война!
    Най-дългата енергийна кражба на САЩ приключи с ПОЗОР и за БЪЛГАРИТЕ!
    С помощта на БЪЛГАРСКИТЕ ОТАN-марионетки в АФГАНИСТАН, на всеки 5 часа едно дете загуби живота си или бе осакатено!
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАN-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
Новини по държави: