27 Август, 2021 10:10 1 394 8

По спешност! Над 100 000 евакуирани от Афганистан след връщането на талибаните

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че евакуацията ще приключи както беше определено предварително - до края на месец август

По спешност! Над 100 000 евакуирани от Афганистан след връщането на талибаните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 100 000 души са били евакуирани от Афганистан от 14 август, в навечерието на връщането на власт на талибаните, предаде Франс прес, като цитира изявление на Белия дом.

То беше направено часове след вчерашните терористични атаки на летището в Кабул, при което загинаха 60 души, а 140 бяха ранени.

Съобщението дойде в момент, когато наближава крайният срок, даден от админстрацията на американския президент Джо Байдън за изтегляне на американските сили от Афганистан - 31 август.

Общо 7 500 души са били евакуирани от афганистанската столица за период от 12 часа в четвъртък, добавят от Белия дом.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че евакуацията ще приключи както беше определено предварително - до края на месец август.

Като тежък ден определи американският президент ситуацията след терористичните атаки на летището в Кабул, отговорност за които по-късно пое " Ислямска държава ":

„Ситуацията на място все още се развива и постоянно съм информиран за случващото се“.

Байдън допълни:

„До тези, които извършиха тази атака. Ние няма да простим, няма да забравим, ще ви преследваме и ще ви накараме да си платите“.

Джо Байдън каза още, че Съединените щати ще продължат с евакуацията на хора. За продължаване на операцията се обявиха също от НАТО, председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел, канцлерът Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Борис Джонсън.

Заради ситуацията в Афганистан и очакваната бежанска вълна в Народното събрание ще бъде изслушан премиерът Стефан Янев за допълнителните мерки за охрана на границите ни.

Министърът на отбраната Георги Панайотов вече обяви, че най-малко 400 военнослужещи ще се включат в охраната на границите ни с Турция и с Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    6 3 Отговор
    А тези, който останат след 31-ви. Кой ще ги евакуира? Или тях кучета ги яли!
  • 2 Майна

    7 2 Отговор
    Както се изразяват в Америка, зад дементната кукла Байдън седят ,,Клинтън Кабал,, .., ГЛОБАЛИСТИТЕ създадоха този хаос, АМЕРИКА СЕ СРИВА ,защото неин е нужна, срива се скоротечно американския фалшив долар ,срещу нечуван скок на криптовалутата и златото...СВЪРШЕНО Е С АМЕРИКА, ПРЕДНАЧЕРТАНО Е..
  • 3 Калчо от с. Капиново

    1 0 Отговор
    Със самолети да са извозили само няколко единици хиляди, до 2 хил. максимум! Останалите 98 хиляди къде???? Нито в САЩ, нито в ЕС... В съседните държави, но не Пакистан. Остават Узбкистан, Таджикистан, Туркмения и Иран... САЩ искат с тези троянски коне да създадат проблеми на тези държави!!
  • 4 Шарко

    5 1 Отговор
    Цялата Българска армия да бъде изпратена на границата, с техника, оборудване, походни кухни и т.н. Войната вече е в Европа, а ние сме на границата.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Майна

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шарко":

    Моля, моля , за какво говориш...
  • 6 mi6osp

    3 0 Отговор
    Умните глави от САЩ са предали на талибаните списъците с тези афганци, които смятат да евакуират. Направено е под благовиден предлог - , за да бъде осигурен достъпа до летището само на тези, които са избрани за евакуация. Така талибаните и ислямистите разполагат със списъци кои да бъдат изклани първи като помагачи на американците.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: