Last news in Fakti

28 Август, 2021 19:20 3 084 21

Турция залови опасен джихадист от "Ислямска държава" с фалшив паспорт

  • турция-
  • истанбул-
  • ислямска държава-
  • тероризъм

През 2013 г. южната ни съседка беше една от първите страни, които включиха "Ислямска държава" в списъка си на терористичните организации

Турция залови опасен джихадист от "Ислямска държава" с фалшив паспорт  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джихадист от "Ислямска държава" (ДАЕШ) с фалшив паспорт бе заловен на летище "Истанбул", предаде БТА, позовавайки се на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Членът на ДАЕШ Абу Умар Д., който е с руско гражданство, е бил задържан по-рано този месец на летището, след като било установено, че паспортът му е фалшив. При ареста му станало ясно, че той е бил екстрадиран от Турция миналата година, а тази година няколко пъти е правил опити отново да влезе в южнта ни съседка.

През 2013 г. Турция бе една от първите страни, които включиха "Ислямска държава" в списъка си на терористичните организации.

Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко 10 самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асанчо

    15 12 Отговор
    Затова обичам Турция само Ердоган щени спаси
  • 2 Талибан

    13 19 Отговор
    Обявили ги за терористична организация, а ги пои и храни в Идлиб. И от време на време ги пуска я в Либия, я в Нагорни Карабах. Абе кой ли му верва на геврекчията.
  • 3 5иция

    21 3 Отговор
    Е нали според някои съфорумци Турция помагала на " ислямска държава " пък то какво излиза. Още 2013 г. ги обявили за терористи. Вярна ли е тая статия?

    Коментиран от #4, #13

  • 4 Хан Ко Брат

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "5иция":

    Политика приятелю, политика и бизнес. Там приятелства няма.
  • 5 учудване

    7 5 Отговор
    Много интересно, че човек, ако иска да отиде до САЩ с редовна виза, трябва да ползва маршрут през Турция или Катар ?! Такава е заповедта на американското правителство. Не позволяват през държави от Шенген?! А иначе приютяват хиляди афганистанци без пари, визи, не се знае дали имат и паспорти, нито какви са намеренията им, дали не са джихадисти, а нормалните граждани, които отиват в Америка да си харчат парите, не ги пускат ?!

    Коментиран от #8

  • 6 Турция=ДАЕШ

    6 12 Отговор
    Това определено е фалшива новина, никой не арестува привърженик, камо ли негов собствен инструмент за мръсната работа.
  • 7 русия е ислям

    6 9 Отговор
    "Членът на ДАЕШ Абу Умар Д., който е с руско гражданство..." Oще преди да прочета новината бях сигурен ,че джихадиста ще е руснак.Като цяло Ислямска Държава си е руска групировка ,като почти всичките й членове са руснаци.Русия е империята на злото ,а ислямска държава нейното отроче !

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 8 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "учудване":

    Няма заповед на американското правителство която да определя от къде трябва да пътуваш!!! Това е абсолютно личен избор за авио компания и маршрут. Не ми е ясно защо се манипулира общественото мнение в случая

    Коментиран от #9

  • 9 Ми той завалията

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    От къде да знае, като не е излизал от махалата,8354 че турските и катарските авиопревозвачи са най-добрите в света и хората ги предпочитат?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сух

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "русия е ислям":

    Тези поставените думички (руснак в случая) ви се вписват в текста, като упорка от мисирката(платенячката в почти всички случаи) за да може след това да поеме другото мекере, къде му се плаща да сее дезинформация и, което прецаква съотечествениците си заради едните пари.. Безродник и коп£л£.. Коп£л£ бе коп£л£.. Мисирките също са коп£л£та..
  • 13 Аре бегай

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "5иция":

    в Сирия имаше Асад, кюрдите и Ислямска държава. турците преследваха Асад и кюрдите. и те направиха това заедно с ислямистките джихадисти. те все още го правят.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 5иция

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Аре бегай":

    Нека погледнем хронологията след опита за военен преврат в Турция 15 юли 2016г. А преди топва нека си припомним и множеството бомбени атентати било то от ПКК, ислямска държава или не знам си какви там. Нека погледнем какво бе положението по границата със Сирия(877 хиляди км.) а то бе така, западната част Асад+ПКК+Русия, източната част ПКК+САЩ а към средната и част ислямска държава напредваше и бе достигнала гр. Джераблус(Кобане). Тука бих искал да вмъкна въпроса какво щеще да стане ако опита за преврат беше успешен . Някои сили бяха планирали разбирасе но сметките им не успяха защото не познават турския народ. Та нека сега оставим народа им и се върнем към армията оная дето след раздорицата би трябвало да е разнебитена а тя какво направи влезе в Сирия но защо за да спре напредването на ислямска държава която беше е превзела Кобане. Това стана на 24 август 2016 г. не повече от 40 дни след споменатата случка. Няма много да овъртам това бе 1 влизане на Турция в Сирия и то е срещу ислямска държава а не Сирия по него време Асад не е контролирал раиона там бяха ПКК и от части страхливите САЩ. Именно при тези сражения турците воюваха не само срещу ислямистите но и по онова време помошниците им ПКК. Целта на турците бе унищожаването на ислямистите до така наречената им столица Ракка но не им бе позволвно от велики сили. Убити са над 3 000 ислямиста и близо 1 000 комуниста от ПКК. (страно сътрудничество между ислямисти и комунисти с инв
  • 15 5иция

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Аре бегай":

    Няма много да овъртам това бе 1 влизане на Турция в Сирия и то е срещу ислямска държава а не Сирия по него време Асад не е контролирал раиона там бяха ПКК и от части страхливите САЩ. Именно при тези сражения турците воюваха не само срещу ислямистите но и по онова време помошниците им ПКК. Целта на турците бе унищожаването на ислямистите до така наречената им столица Ракка но не им бе позволвно от велики сили. Убити са над 3 000 ислямиста и близо 1 000 комуниста от ПКК. (страно сътрудничество между ислямисти и комунисти с инвеститорите им САЩ) Второто им влизане бе в западната част на Сирия срещу ПКК+Русия на 20 януари 2018 година и приключил за 45 дни на 18 март(символична дата за Турция победата на Чанаккале(арданелите)1915г.) Третото влизане ним в Сирия е на 9 октомври 2019 срещу ПКК+САЩ( забележете тук са капиталисти и комунисти в сътрудничество). Защо всичко това се случва по границата на Турция и Сирия която няколко години преди бе РАЗМИНИРАНА при достигнато разбирателство в продължение на 700 хиляди км. така и не може да се разбере от такива като вас.

    Коментиран от #16

  • 16 5иция

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "5иция":

    Мога да пиша още много по въпроса но мисля че е достатъчно за хора които разбират.
  • 17 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо съобщават за този човек а не са го пратили вече на оня свят ? Никой няма да разбере ако не се хвалят !!!

    Коментиран от #18

  • 18 5иция

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    Ами именно за да разберат някои дето все още не са разбрали че ТУРЦИЯ е против ИСЛЯМИСТИТЕ Защото все още Има Такива Хора.

    Коментиран от #19

  • 19 AK PARTİ

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "5иция":

    ти си враг гюленист предател , трябва да бъдеш арестуван

    Коментиран от #20, #21

  • 20 5иция

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "AK PARTİ":

    Аха уплаших се. Пращаи заотиетата.
  • 21 5иция

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "AK PARTİ":

    Аха уплаших се. Пращаи заптиетата
Новини по държави: