Last news in Fakti

29 Август, 2021 15:18 1 851 15

Масова евакуация! Хиляди хора напускат щата Луизиана заради урагана Айда

  • ураган-
  • луизиана-
  • карибско море

Губернаторът Джон Бел Едуардс изрази опасения, че това може да е един от най-мощните урагани, удряли щата от 150 години

Масова евакуация! Хиляди хора напускат щата Луизиана заради урагана Айда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ураганът Айда се засили днес до опасната четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Хиляди хора напускат щата Луизиана, а властите подготвят временни приюти за евакуираните въпреки риска от разпространение на коронавируса.

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс изрази опасения, че това може да е един от най-мощните урагани, удряли щата от 150 години. В съседния щат Мисисипи беше обявено извънредно положение.

Сбъдна се прогнозата на Националния център за ураганите, че Айда ще се засили до опасната четвърта степен, със скорост на съпътстващите ветрове от около 210 километра в час.

Президентът Джо Байдън обяви, че 500 федерални служители вече са изпратени в Луизиана и Тексас, за да помагат за евакуацията и за справяне с последствията.

„Айда се превръща в много опасна буря и сега се е насочила право към Луизиана. Този уикенд е годишнината от урагана Катрина и това трябва да ни напомни, че сме длъжни да направим всичко възможно да подготвим хората в този район и да сме готови да помагаме“, каза президентът на САЩ.

Ураганът Катрина помете части от Луизиана и съседния щат Мисисипи на 29 август 2005 година. Най-сериозно пострада Ню Орлиънс. Смята се, че жертвите по целия път на Катрина са повече от 1800, а причинените щети - за 125 милиарда долара.

Сега стихията заплашва район, където новите случаи на коронавирус се увеличават поради бавните темпове на ваксинация и разпространението на силно заразния вариант Делта на вируса.

Кметицата на Ню Орлиънс призова жителите на града доброволно да напуснат, за да не се налага принудителната им евакуация.

Губернаторът на щата Луизиана Джон Бел Едуардс коментира, че Айда ще е сред най-мощните урагани от 1850 година насам. Неговата площ е 150 мили.

Айда вече премина като ураган от първа категория над Куба, където причини неголеми материали щети, но не и човешки жертви. Хиляди хора в страната бяха евакуирани.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ за вас

    10 0 Отговор
    Като Чалгаристан по времето на управлението на организъма Винету.
  • 2 Рошко

    15 2 Отговор
    Евакуация от Афганистан, евакуация от фащ, тез кравари откачиха място не могат да си намерят

    Коментиран от #7

  • 3 Demonaz

    10 2 Отговор
    Не занимавайте народа с кравария. На никой нормален не му пука за там, както и другата пародия на държата просия.
  • 4 провинциалист от провинция Тракия

    6 1 Отговор
    Чакаме новина със заглавие "Ураган отнесе град, пълен с неваксинирани"
  • 5 грух

    4 0 Отговор
    ха, наздраве !
  • 6 Христо

    3 0 Отговор
    То, ще ги отнесе урагана, те пак ги броят колко са ваксинирани. Ако някой го екзекутират, примерно, ще го ваксинират ли преди това?
  • 7 Вярно е

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Те така са филмирани! И природата не ги иска??
  • 8 Имам чувството че

    6 1 Отговор
    Живея в САЩ!! Не ме интересува !! Трябва постоянно да сме съпричастни,а те са терористи!!Целия свят ще им се стори тесен както е тръгнало
  • 9 Само питам

    4 1 Отговор
    Последните години ураганите яко удрят САЩ! Дали пък руското климатично оръжие „СУРА” не е по-ефективно от краварското „ХААРП”?
  • 10 Цеко сифоня

    10 0 Отговор
    Духът на Седящият Бик си отмъщава за зверски избитите индианци и за насилствено отнетите им земи от бледоликите престъпници.
  • 11 архитекта

    3 0 Отговор
    С тези къщички от гипскартон така става. Идва торнадото и ги издухва. А с мародерите как ще се справят горките братя американци ?
  • 12 хаберих

    2 0 Отговор
    урагана Айда-а-а-а.
  • 13 глоги

    4 0 Отговор
    Неговата площ е 150 мили. НЕЩО ПО-ГЛУПАВО НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ДА НАПИШЕТЕ?
  • 14 ХААРП,от играчка към плачка!

    4 0 Отговор
    Бог пожали Куба!Ето че приказката"Последните ще станат първи"е вярна.Сега да се готви Лузиана!Язък за обикновените хора,сега ще трябва да напуснат дом и имот.И без това всеки пети американец е беден и няма здравни,сега може статистиката да стане- всеки четвърти!
  • 15 GRUH

    2 0 Отговор
    АИДА.....АЛКАИДА НАВСЯКАДЕ ГОНЯТ КРАВАРИТЕ