29 Август, 2021 18:30 2 298 52

Турция поиска от ЕС и съседите: Поемете отговорност за мигрантската тежест!

  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • афганистан

Южната ни съседка е приела почти 5 милиона бежанци и сега е загрижена за нов приток на мигранти от Афганистан, след като талибаните поеха контрола в разкъсаната от войната страна

Турция поиска от ЕС и съседите: Поемете отговорност за мигрантската тежест! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Проблемът с бежанците не трябва да се разглежда единствено като въпрос, който Турция трябва да разреши, каза министърът на отбраната на Турция, призовавайки Европейския съюз да прояви чувствителност при споделянето на мигрантската тежест, съобщава "Хюриет".

"Очакваме всички, особено ЕС, да поемат отговорност по този въпрос. Опитахме всичко възможно и продължаваме да го правим. Правили сме и правим всякакви жертви, финансови и морални", каза министърът на отбраната Хулуси Акар по време на инспекция на турско-гръцката граница на 29 август.

Турция е приела почти 5 милиона бежанци, от които 3,6 милиона са сирийци и сега е загрижена за нов приток на бежанци от Афганистан, след като талибаните поеха контрола в разкъсаната от войната страна.

Акар иска съседните държави и ЕС да проявят чувствителност при справянето със ситуацията, като подчерта, че проблемът не трябва да се разглежда само като въпрос на Турция. Той определя отхвърлянето на мигранти от гръцката военноморска охрана като неприемливо.

"Докато правим големи жертви, за да гарантираме безопасността и хуманитарните нужди на 5 милиона бежанци в Северна Сирия и 4 милиона в нашата страна, не е възможно да приемем нечовешките мерки, предприети от Гърция срещу пристигането на 3-5 души", обяснява Акар.

"Това е в противоречие със законите и въобще с човечеството", допълва той, призовавайки Гърция да преразгледа мерките, които е предприела срещу мигрантите.

Турция се стреми да разреши различията си с Гърция по Егейско море с мирни средства и диалог, но става обект на постоянни провокации и агресивни действия и реторика от страна на гръцките политици, каза Акар.

"Те се държат така, сякаш са единственият собственик на Егейско море и въоръжават всички острови", казва министърът и допълва, че гръцките изисквания са далеч от реалността и искреността.

"Има Лозански и Парижки договори, които предвиждат определени неща. Някои острови не трябва да бъдат въоръжени, те трябва да бъдат обезоръжени. Въпреки че те са открито цитирани в тези договори, нашите гръцки съседи полагат всички усилия да ги нарушават и дестабилизират ситуацията", заяви той.

Гръцката политика е алчна и много опасна, предупреждава Акар. "Историята показва, че те не могат да постигнат нищо по този начин. Те трябва по-добре да видят това. Искаме те да знаят, че никога няма да им позволим да нарушат правата ни".

Акар също така призова Гърция да прекрати усилията да превърне двустранните проблеми в проблеми Турция-ЕС и Турция-САЩ.

"Това е грешно. Искаме те да поправят този неправомерен ход. Гърция трябва да види, че не може да постигне нищо чрез тези експанзионистични политики и провокативни действия", а гръцките политици да спрат да бягат след празни мечти, коментира турският военен министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАТ'МАКА ще понесе...КУ*А

    6 26 Отговор
    Тоя Боклук съсипа държавата

    Коментиран от #6, #43

  • 2 123

    33 11 Отговор
    ЕС не е длъжен да приема навлеци. А за Турция е добре дошло да ислямизира Европа.

    Коментиран от #18

  • 3 0101

    25 5 Отговор
    Искат да приемем ТОЯНСКИЯ КоН

    Коментиран от #14

  • 4 ФИГАНИ И ТУРЦИ БРАТЯ И СЕСТРИ

    25 16 Отговор
    ВИЕ СТЕ СИ БРАТЯ И СЕСТРИ С АФГАНИСТАНЦИТЕ,ЕДИН НАРОД СТЕ ЕДНА КРЪВ,СТОИТЕ СИ ЗАРДНО,НЕ НИ ТРЯБВАТЕ ФИГАНИ МРЪСНИ
  • 5 гадно

    32 8 Отговор
    Защо трябва ЕС да приютява мюсюлмани??? Има достатъчно богати арабски държави за които няма да е проблем, но тях някакси все ги пропускат, що така???
  • 6 0101

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "ФАТ'МАКА ще понесе...КУ*А":

    Съсипа прости хора които могат само да крадат.
  • 7 Себахтин

    21 14 Отговор
    Турция нали иска да е голям играч и претендира да е велика сила. Да поеме отговорност.
  • 8 ????

    23 2 Отговор
    Спокойно може да използвате оръжие, тъй и тъй не сте в ЕС, за да правите метани на изкукалите еврогейци, а може и директно на корабите и като скъп армаган направо в САЩ!
  • 9 Мустафа

    14 6 Отговор
    Приемат боклучар защото благодарение на него рекетират гейропа и получават по 3,5 млрд. евро годишно.Бизнес
  • 10 Талибан

    8 16 Отговор
    Браво на гърците.Щом търчалята го удариха на рев и молби, начи правилно работят. Абе Дендиас си знае работата ..от стара коза яре е. А пък Акарчето( вид паяче) може само да опъва сополите...
  • 11 Пич

    8 10 Отговор
    След изборите в Германия,турците ще започнат да изнудват новият канцлер за пари.Ако немците не клекнат,окастрени ще пусне талибаните. И тогава ще стане страшно.

    Коментиран от #16

  • 12 хахаха

    19 10 Отговор
    всички афганистанци да отидат в богатата и могъща страна турция, закрилник на мюсюлманите по целия свят, за да ги хранят и подкрепят техните турски братя!!!
  • 13 Държавата банкрутира 🤣

    12 3 Отговор
    Бойко взе парите...и каза ще видим 🤑🤑🤑
  • 14 академик йофе

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "0101":

    Не,искат да го поемеш на троянския кон!
  • 15 Ганювчетата пак реагират първосигнално

    5 7 Отговор
    След тези думи не само гърците трябва да се подготвят за мигрантските наплив. Тълпата вече е на турскоиранската граница с любезното съдействие на Рохани и Путин.

    Коментиран от #20

  • 16 бонго бонго

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пич":

    Ами да ги пуска,няма само българските тарикати да хитреят.
  • 17 Ъхъъ

    16 7 Отговор
    Защо пък Европа ви е длъжна ???
    Итан, Пакистан, саудитска Арабия все хубаво държави за икономическите мигранти от Афганистан. Тъкмо са на същия акъл и диващина …..
  • 18 фон дер Лайен

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Ало,Ердогане!! Що не призовеш твоите братя по вяра Пакистан,Катар,Кувейт, Саудитска Арабия,Иран и т.н да поемат мигрантската тежест??? Искаш да наводниш християнска Европа с мюсюлмани, които спрягат само един глагол" почивам си"!! И чакам някой да ме храни!!!

    Коментиран от #23

  • 19 Turchin

    8 7 Отговор
    Скоро всичко ще се изясни.Българките да се подготвят. Европа и на вас ще ви дава пари. След 20 години сте 25 милиона. Ще бъдем две държави-един народ, всички мюсюлмани.Няма драма. Да не се пенят лумпените,след около 20 дена са на границата България-Турция.Тогава ще си поговорим.

    Коментиран от #24, #27

  • 20 Адриануполис

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "Ганювчетата пак реагират първосигнално":

    Само че както Мицотакис обясни на Ердоган, ако след силните шамари в Марица миналата година, все още не е разбрал и иска отново да се възползва от болката и мизерията на мюсюлманските бежанци, този път ще има инвазия за създаване на зона в Турция където тези бежанци да се настанят живейки в безопасност.

    Коментиран от #25

  • 21 Памир

    11 6 Отговор
    Това е отговорност на Европа и тя трябва да понесе цялата тежест и ганьовците да не се правят на света вода ненапита...Щом Европа се намесва в всички конфликти по света заедно с американския еврейн значи трябва да си плаща за дивотиите.Създавате конфликти по света за облаги в полза на западния свят после що ни нападат... Та не заслужават ли еврогейските атлантици и ганьовците за един голям обонго.

    Коментиран от #37

  • 22 А питам

    11 3 Отговор
    Защо от ЕС, не от виновниците сащ??
  • 23 Turchin

    15 7 Отговор

    До коментар #18 от "фон дер Лайен":

    Защото за сегашното положение на мюсюлманските държави са виновни кръстоносците. Кой разруши държавността в Афганистан,Ирак,Сирия,Либия? Кръстоносците ,юдеите те ще плащат. Разбра ли ме лумпенe ? Мълчете, скрийте се в панелките си и чакам решението на Великите сили,наред с Турция.Който чупи,той купи.Запада ще плаща а вие ще мълчите. Понимаешь?

    Коментиран от #39, #52

  • 24 Българин

    7 11 Отговор

    До коментар #19 от "Turchin":

    Ало " турчина" - Ха ха ха ха!! Българската граница е НЕПРИКОСНОВЕНА!;! Вече е минирана!! Схващаш ли бе тикво???

    Коментиран от #26, #36, #40

  • 25 Turchin

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "Адриануполис":

    Шамари? Откакто се знам ние шамари гърците. 1453, 1828, 1922, 1974, 1994 ...Когато си поискаме, ги извикаме шамари на поразия.Ти там не се бутай, ще ти дотежи.хахаха.Утре,30 Август ще честваме пълното унищожение на гръцката армия при Афионкарахисар-1922. Чети история...

    Коментиран от #41, #48

  • 26 Turchin

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    хахахахаха
  • 27 Пффф

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Turchin":

    Баш турците не говорят български пич.И ти си от заблудените помаци,както "макетата".По един и същи начин ви направиха чужденци.Арв със здраве.
    П.с. Направи си ДНК тест и ще ти се проплаче.

    Коментиран от #29, #31

  • 28 деб.Илчев

    5 3 Отговор
    Гърчолята са долни, ЕС им е мандра, все да им дава и опрощава заеми
  • 29 Turchin

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Пффф":

    За това са виновни такива като тебе,начело с президента фашист..Докато ви има вас,ще ни има и нас.OK?
  • 30 Казан-Казан

    2 6 Отговор
    Този малък човек, Акар, много говори и продължава да повтаря същите глупости. По темата сега. Който иска острови, т.е. достъп до Егейско море, дава Източна Тракия, т.е. достъп до Хелеспонд, Мраморно море, Босфора, Черно море.
  • 31 Мехмед

    8 6 Отговор

    До коментар #27 от "Пффф":

    Истинските българи са цигани по ДНК.

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Мехмед

    7 5 Отговор

    До коментар #31 от "Мехмед":

    Всяка българка е мустаката.
  • 33 Ciao Bella

    5 7 Отговор
    И днес те празнуват морската битка от 29 август 1824 г. срещу остров Лерос в Додеканес, завършила с голяма победа на гърците срещу съюзническия флот на турски, египетски, алжирски и тунизийски кораби. Четете история за да разберете колко малки сте всички вие, ислямистите, дори обединени срещу гърците, които както вие сами безсрамно казвате пристигнаха извън Анкара и бяха спрени от руското злато, западната оръжейна помощ и кюрдските бойци, всички срещу тях, докато турците се криеха в дупките им като мишки..
  • 34 обаче монголски сигани

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Мехмед":

    не са, като мюсюлманските братя на афганистанците от измислената държава велика пуйка
  • 35 Гост

    2 2 Отговор
    Аааа не така! Ердоган не иска ли да си обогати генофонда?
  • 36 Хан Аспарух

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Бугаротатарите защо станаха еничари на американския еврейн нали си имате Европа а защитавате американския еврейн.Значи Балканския Татарстан е неприкосновен а отивате да се биете в Ирак и Авганистан.Просто омразата не ви дава свобода на логично мислене.

    Коментиран от #38

  • 37 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Памир":

    Конфликтът в Афганистан е дело на Русия и САЩ. Европа беше въвлечена заради партньорството си в НАТО, както и Турция.

    Коментиран от #44

  • 38 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #36 от "Хан Аспарух":

    Все се чудя, защо като се появи някой емигрант с 4а/\ма и хуква да емигрира към Европа? Защо не имигрира в арабския свят? Нали там било много хубаво?

    Коментиран от #42

  • 39 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Turchin":

    Пише се "панимаеш". Понял, анталский ублюд0к?

    Коментиран от #45

  • 40 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Трябва му време да асимилира информацията. Под спарената 4лма ферментацията тече по-бавно.
  • 41 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Turchin":

    Кои ВИЕ? Ти да не си се помислил за един от ТЯХ?
  • 42 Тангра

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Защото Европа заедно с САЩ и Израел създават конфликти и демографския срив е необратим в еврогейскя запад и има недостиг на сперма и ако България не вкара братята авганистанци ромите ще станат болшинство и чай шукария ще стане химн.
  • 43 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "ФАТ'МАКА ще понесе...КУ*А":

    Сериозно ли си вярваш, че афганския емигрант си дава сметка за прираста в ЕС, че и смята да го спасява?
    Аз пък смятам, че са просто крлежи, които отиват в хубави страни, защото ненавиждат своите.
    Твоята или моята теория е по-вярна?
  • 44 Макарончо

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Когато САЩ и Русия си мерят оная работа еврогееца да не застава между тях.
  • 45 5иция

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Пише се О а се чете А вероятно си учил устен руски.
  • 46 Османец

    5 4 Отговор
    Великата Бълха(България)

    Коментиран от #50

  • 47 Димов

    1 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ердоган: Готови сме да окажем всякаква подкрепа на Афганистан ------------ Какво стана с това пер4ене?
  • 48 бре будали

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Turchin":

    за шамарите, попитай некадърния плешив, тоз мафиот сойлу, бузите му се изчервиха от тях, а стомахът ти се напълни с лъжите, с които те храни, че е изпратил 300 хиляди мигранти в Гърция през Марица ... хахаха ... по-прост умираш!!
  • 49 11223

    3 4 Отговор
    Охраната на границите на Турция си е проблем на Турция.
  • 50 qwerty

    2 6 Отговор

    До коментар #46 от "Османец":

    Турция - държава с име на пуйка.
  • 51 Толеранс

    1 0 Отговор
    Ами да ги пращат в Германия. Те там нали са толерантни.
  • 52 Инш аллах

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Turchin":

    Ние ще приемаме само бежанци - кюрди и то членове на ПКК, защото сме на един акъл. Ще приемаме и кемалисти пак по същата причина. А вярата? Тя е божа работа!
Новини по държави: