Last news in Fakti

29 Август, 2021 15:29 1 812 13

Китай: Установяването на произхода на COVID-19 с политически средства е безперспективно

  • китай-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • ухан

Обвиненията към Пекин в непрозрачност и отказ да сътрудничи на разследването са безпочвени, тъй като експерти на СЗО вече на два пъти бяха допуснати в страната

Китай: Установяването на произхода на COVID-19 с политически средства е безперспективно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 28 август заместник-министърът на външните работи Ма Чаосю даде интервю за Китайската медийна група, в която коментира доклада на американските разузнавателни служби за произхода на COVID-19.

„Докладът е изцяло политически и пълен с неистини. Той няма никаква научна стойност и затова не може да му се има доверие. САЩ публикуваха и изявление, в което се отправят клевети срещу Китай и ние изразяваме остър протест срещу подобно поведение“, каза той.

Според заместник-министър Ма, „Без да имат никакви съществени аргументи, САЩ многократно тиражират невярна информация, чиято цел е да прехвърли вината им за неефективното справяне с епидемията вътре в страната върху Китай, използвайки като повод за това произхода на COVID-19“. Самата намеса на разузнавателни служби за разследване произхода на вируса е прекрасно доказателство, че въпросът се политизира, смята той.

„Обвиненията към Китай в непрозрачност и отказ да сътрудничи на разследването са безпочвени, тъй като експерти на СЗО вече на два пъти бяха допуснати в страната. Ние винаги сме подкрепяли и сме участвали активно в усилията на научната общност за проследяване произхода на вируса, но се противопоставяме решително на тяхното политизиране. Не ние, а САЩ се отнасят непрозрачно, безотговорно и не си сътрудничат с международното общност по този въпрос. И до момента те отхвърлят основателните съмнения на международната общност относно биологична лаборатория във Форт Детрик. САЩ дължат отговор за нея на света“, казва в интервюто си Мао Чаоосю.

Много страни показаха ясно, че не са съгласни с политизирането на въпроса за произхода на COVID-19, като пример за това е съвместното писмо на над 80 страни до генералния секретар на СЗО, с което се заявява подкрепа за доклада на екипа учени, след проучването им в Ухан. Отделно около 300 партии, обществени организации и мозъчни тръстове от цял свят също изпратиха до секретариата на СЗО декларация, в което се изразява протест срещу политизирането на въпроса за произхода на COVID-19, посочи заместник-министърът.

„За пореден път казваме на САЩ, че установяване произхода на COVID-19 с политически средства е безперспективно, призоваваме ги незабавно да спрат да тровят атмосферата на международно сътрудничество по въпроса и да пречат на усилията за овладяване на пандемията“, заяви в заключение Ма Чаосю.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    10 4 Отговор
    Бил гел знае най добре
  • 2 Активист на БКП

    5 3 Отговор
    Гей Билс най-добре знае!!!
  • 3 Антимилиционер

    4 6 Отговор
    Геноцидни убийци. 5 милиона мангъра убихте.

    Коментиран от #5

  • 4 Дръж ми шапката

    9 5 Отговор
    Стига сте се правили на луди.
    На целия свят му стана ясно, че САЩ и Китай заедно направиха тази мръсотия.
    Това че се карате не успява да прикрие факта, че САЩ финансира "Gain of Function" експериментите в Ухан.

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Каква полза от такива

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Още 100 да затрие!!!
  • 6 Майна

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дръж ми шапката":

    Абсолютно, ГЛОБАЛИСТИТЕ И КИТАЙ
  • 7 Госあ

    8 0 Отговор
    А, то мерките, ваксините и лечението са политически, пък какво остава за произхода....
  • 8 Гадове

    5 0 Отговор
    Мръсни долни доказа се че изкате да унищожите хората като разработихте в
    лаборатория този вирус и американци и китайци.Бог да ви накаже.Малко са ви всички природни бедствия.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гадове":

    Абе хуу гадове,ама защо границите на ЕС бяха отворени с Китай два месеца след като съобщиха за проблема и не бяха предприети никакви мерки? М?
  • 10 въпросче

    1 0 Отговор
    „Докладът е изцяло политически и пълен с неистини." Не е ли "с лъжи"? Защото неистина е лъжа.

    Коментиран от #12

  • 11 Тра ла ла

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дръж ми шапката":

    А парите ги осигури Антъни Фауци, въпреки забраната на Тръмп. Там са замесени бандата на ФЕД, фондациите на клинтъните, сорос, Гей билТС и др.
  • 12 Семантика

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "въпросче":

    То покрай К-19, да перифразираме класиката - "думите не са това, което са" XD

    В случая може да имат в предвид, че, ами, политиците не лъжат, а по-скоро... изричат не точно истината...?
  • 13 Сталинчо

    1 0 Отговор
    От комунистите идвават всички зарази и отрови
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания