Last news in Fakti

29 Август, 2021 20:45 3 568 9

И в Северна Ирландия намекват за референдум за оставане във Великобритания

  • северна ирландия-
  • независимост-
  • великобритания-
  • шотландия

Британското правителство е все по-загрижено, че последиците от Брекзит и най-вече Протокола за Северна Ирландия могат да доведат до по-голяма подкрепа за обединена Ирландия

И в Северна Ирландия намекват за референдум за оставане във Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две трети от гласоподавателите в Северна Ирландия смятат, че трябва да има референдум за мястото на провинцията в Обединеното кралство, показва нова анкета. Според сегашните нагласи 49% биха гласували за оставане в кралството, 41“% за обединена Ирландия и 9% не са наясно.

Проучването на вестник „Обзървър“ показва, че голямо мнозинство иска провеждането на такъв вот, но само 37% от анкетираните искат това да стане в рамките на следващите 5 години до 2026 година. Повече от една четвърт смятат, че такова гласуване не е нужно.

В момента искащите оставане в Обединеното кралство имат преднина от 7 процента пред онези, които искат обединение с Република Ирландия. Британското правителство е все по-загрижено, че последиците от Брекзит и най-вече Протокола за Северна Ирландия, който издига бериери между провинцията и останалата част от Кралството, могат да доведат до по-голяма подкрепа за обединена Ирландия.

Докато много експерти смятат, че политическа температура в Северна Ирландия се е понижила, то въпросът за мястото на провинцията отново бе повдигнат наскоро от видни фигури, като ирландският вицепремиер Лео Варадкар и бившият лидер на „Шин Фейн“ Джери Адамс.

Официален Лондон често е обвиняван, че напълно игнорира събитията в Северна Ирландия. Споразумението от Разпети петък дава на министъра за Северна Ирландия възможност да свика референдум по всяко време, но това може да стане само при ясни данни, че има мнозинство в подкрепа на обединение с Република Ирландия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край

    28 5 Отговор
    ... на ОК. Следва край на монархията. Да живее Република Англия!!!
  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    30 3 Отговор
    Всеки се опитва да се измъкне
    изпод миризливите кюлоти на баба Лизи...
  • 3 хехехе

    9 13 Отговор
    Тито навремето рискуваше живота си за да победи немците тия зорлем се бутат у четвъртият Райх

    Коментиран от #7

  • 4 РЕАЛИСТ

    27 1 Отговор
    Заглавието е подвеждащо. Те така или иначе са си във Великобритания. Значи правят референдум за излизане от Великобритания и присъединяване към Република Ирландия, която е член на ЕС.
  • 5 Ирландците

    15 1 Отговор
    Са загубеняци. Столетия умираха в името на независимост и сега когато е момента хленчат. Същите са и шотландците.Само дето в филмите ги представят като герои.Пълна лъжа-плужеци а не герои.

    Коментиран от #9

  • 6 От страни

    7 2 Отговор
    Слушах едни умни хора - казват че това е част от плана на Борко Рошавия. И Шотланди и Ирландия ще им бъде позволено това да се направи.
  • 7 asd

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "хехехе":

    Миризливият и необразован Ганьо, започнал да раздава непоискан "акъл", който самия той няма.
  • 8 е как

    7 0 Отговор
    Напротив НИКОЙ не иска да остава под знамето и меча на Кралицата.
  • 9 РЕАЛИСТ

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ирландците":

    Прочети малко история и как и защо са заделени протестанти там. Била е заложена бомба. Истинските ирландци са католици и искат присъединяване с Република Ирландия. Другите, протестантите са юнионисти, които искат да останат в Кралството. Колкото до Шотландия си прав. Сметкаджии , които предадоха Уилям Уолис/ Смело сърце/. Неслучайно сравняват шитландците с габровците.
Новини по държави: