Last news in Fakti

29 Август, 2021 20:04 5 098 24

Ракетният удар в Кабул - дрон на САЩ срещу кола с терористи на ДАЕШ

  • кабул-
  • афганистан-
  • талибани-
  • ислямска държава

Афганистанската телевизия Ariana News и ТАСС съобщават, че при удара са загинали 7 души, включително четири деца

Ракетният удар в Кабул - дрон на САЩ срещу кола с терористи на ДАЕШ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските сили в неделя удариха с дрон, унищожавайки кола с експлозиви в Кабул, с помощта на която бойците от ДАЕШ (Ислямска държава - Хорасан), имаха за цел извърши терористична атака, се казва в изявление на представителя на Централното командване на САЩ Бил Ърбан, цитиран от БиБиСи.

"Днес американските сили извършиха въздушен удар от безпилотен летателен апарат върху кола в Кабул при самозащита, премахвайки непосредствената заплаха от ДАЕШ-Хорасан срещу летище Хамид Карзай", се казва в документа.

"Убедени сме, че успешно сме постигнали целта". Както се посочва в изявлението, "вторични експлозии" последват след удара върху автомобила. Американските власти смятат, че това показва "значително количество експлозиви" в превозното средство.

"Ние оценяваме възможността да има жертви сред цивилните, но в момента нямаме никакви доказателства за това. Продължаваме да следим потенциалните нови заплахи", се казва в изявлението.

Афганистанската телевизия Ariana News и ТАСС съобщават, че при удара са загинали 7 души, включително четири деца. Отбелязва се, че две превозни средства са унищожени, както и частично жилищна сграда.

Талибаните потвърдиха, че американските военни са извършили въздушен удар, насочен срещу атентатор-самоубиец, който е планирал да извърши атака срещу международното летище в Кабул.

Съветникът на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан заяви, че ще продължат да нанасят удари. "Президентът Джо Байдън няма намерение да започва нова война в Афганистан", каза той пред СиБиЕс.

"Като се има предвид това, той също ще разговаря със своите командири за какъв набор от инструменти и способности се нуждаят, за да накарат хората, нападнали нашите войски на летището в Кабул и да се уверят, че унижаваме групата ДАЕШ-Х, които са извършили тази атака."

"Така че, да, ще продължим да предприемаме подобни удари, както направихме през уикенда срещу извършителите. И да, ще обмислим други операции."

Съливан също каза, че "много внимателно проследяват" потенциални заплахи от атаки в САЩ: "Това, което разузнавателната общност е оценила досега, е, че съответните терористични групи в Афганистан не притежават разширени външни способности за заговор - но, разбира се, те може и да ги развият."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 9 Отговор
    терористит даеш са чудовища

    Коментиран от #6, #12

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    49 8 Отговор
    Пак "самозащита"... в чужда държава с оръжие...
  • 3 Да спират

    40 5 Отговор
    тези безумия , унищожаващи човешки невинни животи !
  • 4 Шопо

    15 3 Отговор
    11септември.
  • 5 mi6osp

    24 7 Отговор
    Няма кой да ги опровергае, защото няма оцелели.4те убити деца са бъдещи терористи, но не разбрах защо убиха и майката.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 аммм

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "mi6osp":

    За да не ражда бъдещи терористи.
  • 8 Балю

    38 9 Отговор
    САЩ са терористи номер едно
  • 9 не може да бъде

    32 4 Отговор
    Сега въпросът е трябва ли американският президент да бъде наречен убиец на деца!?Задавам този въпрос единствено за това ,за да припомня как най-големите западни медии,а също така и Джо Байдън ,спекулираха по тази теми при бомбардировките в Сирия!
  • 10 не разбрах

    13 5 Отговор
    Защо и е на Ислямска държава да прави атентати в Кабул , след като талибаните взеха власта ?

    Коментиран от #16

  • 11 Адолф

    11 2 Отговор
    Така се налага "демокрация"
  • 12 гост

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А краварита се ангели като убиват деца. По големи терористи от мръсните кравари няма.
  • 13 Alex

    18 5 Отговор
    Старата тактика на терористите.Нарочно набутват като човешка стена жени и деца и после пищят,че биват убивани цивилни граждани!А те,като режат глави и изнасилват,било нормално,така бил казал Аллах!
  • 14 Iviviv

    10 8 Отговор
    Това е демократичен удар, щом го правят ФАЩ нали.
  • 15 Знаеш ли,

    3 5 Отговор
    че прабългарите произхождат от Афганистан?Е те за това!Щото както и тук така и там всеки си е сам воЙвода!Демек талибани,муджахидини, ислямска държава и прочее групировки са с различни войводи!Сигур и 300 регистрирани партии,от които 120 функциониращи имат?!?
  • 16 Ами прочети

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "не разбрах":

    Коментар 15!
  • 17 mi6osp

    1 0 Отговор
    Удар с високоточна ракета срещу предполагаеми терористи, 9 загинали, от които 6 деца плюс майката им , най-малките деца на две и три години. Резултатите от удара са картинно обяснение защо САЩ за двадесет години не постигнаха нито една от целите , с които започнаха тази война, както и защо загубиха войната.
  • 18 Атентаторът

    1 4 Отговор
    Стига ревали бе,браво на САЩ.Всичко що е тарамбук трябва да бъде отстреляно.Независимо дете ли е,жена ли,мъж ли.Това са бъдеши терористи и трябва да се унищожават още в зародиш.
  • 19 Олга

    3 0 Отговор
    И той като се събуди дал заповед за ракетен удар върху ИД с своето “свръх точно”, а значи хуманно оръжие, след което загинали 9 (не 6) човека и сред тях 6 деца. Пентагон се изказа,тъй като беше ”удивен”, че ако наистина загинали мирни хора, то Пентагон ще бъде много тъжен.
    Ало, хуманисти, това беше жилищен квартал!
  • 20 Петър

    0 0 Отговор
    Внимавайте с коментарите,тази ръка е много дълга,такъв въглен не може да си търси правата,да доказва принадлежност,камо ли да бъде разпознат,това е демокрация от нов вид,пък и често стават грешки....
  • 21 УБИЙЦИ

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ ДЕЦА В АФГАНИСТАН ИРАК СИРИЯ ИРАН ЛИБИЯ СА БЪДЕЩИ ТЕРОРИСТИ ПО РАЗБИРАЕМИ ПРИЧИНИ .....................АКО ИЗБИЯТ БРАТЯТА И КОМШИИТЕ МИ И АЗ ЩЕ СТАНА ТЕРОРИСТ ! Я НАПРАВО КАТО В ХИРОШИМА И НАГАСАКИ ДА ВЪВЕДАТ ДЕМОКРАЦИЯТА ! ВЕЧЕ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ УТРЕ ЩЕ ДОЙДАТ И ТУК - ТЕ СА ТУК !
  • 22 УБИЕЦ

    0 0 Отговор
    БАЙДЪН НАРЕЧЕ ПУТИН УБИЕЦ - СЕГА СЕ УБЕДИХ НАПЪЛНО ЧЕ ТОЙ Е ПРАВ ! ПУТИН Е ГОЛЯМ УБИЕЦ , А БАЙДЪН КАКЪВ Е ?
  • 23 ХИРОШИМА

    0 0 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН УБИВАХА ЦЕЛИ СЕЛА - РЪЧНО .... ....... ВЪВ ВИЕТНАМ КОРЕЯ ИРАК СИРИЯ ЛИБИЯ ...... УБИВАХА И В САМАТА ЕВРОПА - ЮГОСЛАВИЯ , ПОМНИТЕ ЛИ ?
  • 24 ПКП

    0 0 Отговор
    Aмeрикaнcкият вoeнeн дрoн, нaнecъл удaр крaй Кaбул, e убил 10 члeнoвe нa eднo ceмeйcтвo, cрeд кoитo и шecт дeцa, cъoбщихa зa Би Би Cи рoднини нa зaгинaлитe.
Новини по държави: