2 Септември, 2021 14:53 3 398 7

50 милиона евро: какво се случва с повредените от наводненията пари на германците

  • наводнения-
  • германия-
  • пари-
  • банкноти-
  • евро-
  • евробанкноти-
  • бундесбанк

Бундесбанк трябва да възстанови тези наличности на хората

50 милиона евро: какво се случва с повредените от наводненията пари на германците - 1
Снимка: Shutterstock

Повредените от наводненията в Германия банкноти – обикновено замърсени с кал, тиня, отпадни води или с гориво за отопление – се изпращат за специална обработка: специалисти на Бундесбанк от Центъра за анализ на фалшиви или замърсени банкноти в Майнц ги почистват, изсушават и подлагат на проверка, преди собствениците им да получат нови банкноти. При това са притискани от времето: „Обработването на банкнотите трябва да стане възможно най-бързо, преди да са започнали да се слепват и да станат твърди като бетон", казва проф. Йоханес Берман от управата на банката, отговарящ за паричните наличности на банката.

И все пак парите миришат

Необичайната работа не е за хора с чувствително обоняние: пристигащите повредени банкноти, увити във фолио на пачки, миришат ужасно, когато бъдат разопаковани. Експертите внимателно ги почистват, отстранявайки мръсотията от тях, след това ги подсушават и изглаждат. Други служители пък ги проверяват и преброяват. За притежателите им тази услуга е напълно безплатна. Сумите се регистрират и възстановяват на собствениците. За това обаче трябва да са изпълнени две условия: от всяка повредена банкнота трябва да са останали поне 50 процента „плюс още мъничко", както обяснява Берман. Освен това банкнотите трябва да са истински, а не фалшиви. Фалшификатори, които се опитват да пробутат на банката фалшиви замърсени банкноти, нямат никакъв шанс, уверява представителят на Бундесбанк.

Как се изпращат парите?

Частните лица могат да предават повредените банкноти директно в Бундесбанк, в банката, на която са клиент, или да ги изпращат по пощата. Получените дотук в Майнц суми на обща стойност 51 милиона евро са от филиали на Бундесбанк в Кьолн (25 милиона), Дортмунд (12 милиона), Кобленц (10 милиона) и Заарбрюкен (4 милиона евро). За сравнение: в Центъра за анализ на фалшиви или повредени банкноти в Майнц за цяла година обикновено постъпват по около 40 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 5 Отговор
    Напечатали са нови. У тях е принтерът.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Заглавието.....

    3 3 Отговор
    Цитат 50 милиона евро: какво се случва с повредените от наводненията пари на германците"......Не знаех че парите се повреждат при наводнение....

    Коментиран от #6

  • 4 Буля Пена

    1 1 Отговор
    Парите се държат в буркани, на скрито и хладно място
  • 5 емигрант

    1 3 Отговор
    Най-си заслужава да се правят обири на богати вили в Германия
    Германците са фрашкани с пари значи трябва да им се вземат.
  • 6 Шляхтиц

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Заглавието.....":

    И в България е така. Банкноти, претърпели някакви въздействия се бракуват. От банката възстановяват сумата. Само трябва да се отиде до банката с опис и повредените банкнотити.
  • 7 емо 73 канар

    0 0 Отговор
    Ами крайно време е да ги направят като Румънските лей , от найлон.
Новини по държави: