Last news in Fakti

2 Септември, 2021 16:25 7 580 29

Опасна находка! Руснаците откриха ядрен реактор на подводница в Карско море

  • к-19-
  • подводница-
  • карско море

Само в падината на Нова Земя, по предварителни данни на Министерството на извънредните ситуации, има около 1 200 опасни подводни радиоактивни обекта

Опасна находка! Руснаците откриха ядрен реактор на подводница в Карско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Контейнерът с атомния реактор на подводницата К-19 е бил открит на мястото на погребването на радиоактивни отпадъци в залива Амбросиев в Карско море. Това съобщи Евгений Линейцев, ръководител на държавния централен аеромобилен отряд "Центроспас" към Министерството на извънредните ситуации на Русия, предаде "Новости".

В момента е в ход експедиция в Карско море за търсене на изхвърлени подводни радиоактивни обекти. Представители на специалните подразделения на Министерството на извънредните ситуации на Русия "Центроспас" и "Лидер", заедно с учени от Института по океанология на Руската академия на науките, обследват дъното с помощта на дистанционно управляван робот "Фалкон".

"Корабът "Академик Мстислав Келдиш" достигна зададената точка и хвърли котва пред входа на залива Амбросиев. Тук, според плана на експедицията, ще се проведат работи по издирване на контейнера с ядрения реактор на подводницата К-19. Като част от работите беше извършено сонарно изследване, обектът беше открит. Експедицията взе решение да извърши визуална проверка на обекта, да извърши спектрален анализ и да вземе растителен материал от обекта. Работата продължава", написа Линейцев на страницата си във фейсбук.

През годините множество обекти бяха погребани в четири залива на Карско море след изпитания на ядрени оръжия на Нова Земя, части от атомния ледоразбивач "Ленин", включително неговия ядрен реактор, а също и ядрената подводница К-27. Само в падината на Нова Земя, по предварителни данни на Министерството на извънредните ситуации, има около 1 200 опасни подводни радиоактивни обекта.

Регистърът на потенциално опасните подводни обекти, изхвърлени във вътрешните води и териториалното море на Русия, включва повече от 24 хил. единични обекта. Те съдържат твърди радиоактивни отпадъци, химически отровни вещества и боеприпаси и се намират главно на дълбочини до 500 метра.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    68 36 Отговор
    Тия туземци ще отровят цялата планета.

    Коментиран от #2, #4, #14

  • 2 gggw

    70 31 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    туземците си чистят боклуците, за разлика от братята зад океана, които продължават да изхвърлят петролища в чужди акватории... да не говорим че цели острови са им необитаеми заради радиация

    Коментиран от #18

  • 3 Хахаха

    35 36 Отговор
    руска му работа ... пълни д.е.@.и.л.и
  • 4 пешо

    71 26 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    попрочети това-онова, преди да дращиш.
    "туземците" поне не са хвърляли атомни бомби по мирни градове.

    Коментиран от #8, #16

  • 5 колхоз

    25 19 Отговор
    Природата наказва замърсителите.Вижда им се края.
  • 6 Туземец

    55 12 Отговор
    си ти. Американците какво мислиш, че правят- копат ги в Невада ли????
  • 7 зипо

    30 41 Отговор
    Руснак и екология.Несъвместими понятия

    Коментиран от #26

  • 8 пешко

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    ела да обереш миренету
  • 9 Ушанков

    9 27 Отговор
    тровят морето и после ловят риба, пълни малоумници , те затуй ушанките мрът като напръскани пчели ...........
  • 10 Онзи

    24 4 Отговор
    А френска гвиана??

    Коментиран от #22

  • 11 Алфа Вълкът

    3 3 Отговор
    Скоро ще може да си разговаряме с рибите - буквално!
  • 12 Чудо голямо !

    23 2 Отговор
    Да не мислите,че само тия хвърлят боклуци.Хората са боклуци.За това планетата ще ни заличи.
  • 13 mi6osp

    18 1 Отговор
    Грийнпийс: Между 1946 и 1965 година в океаните са изхвърлени над 200 000 тона радиоактивни отпадъци, най- много от Великобритания, следвана от Русия и САЩ. По назад са Франция, Германия, Италия,Нидерландия и др., като част от радиоактивните отпадъци във варели от Италия са на дъното на Средиземно море, германските са до португалския атлантически бряг, английските до Шотландия . Наскоро в океана пред щата Калифорния откриха гробище от стотици хиляди варели с неизвестни отпадъци от химическата и други промишлености, изхвърлени там от американската мафия. Впрочем, в Северния ледовит океан Великобритания също е потапяла големи количества радиоактивни отпадъци. Франция и САЩ загробват радиоактивни отпадъци там, където са правили подводни ядрени опити.

    Коментиран от #19

  • 14 Рико

    8 19 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ако светът не закрие тази държава, тя ще го закрие.

    Коментиран от #17, #29

  • 15 От страни

    4 5 Отговор
    Еми кво да праят - да ги сбират. Има време за расхвърляне на камъни, сега е дошло време да се събират камъни. Шом някога са ги ръсили бесконтролно да ги сбират.

    Коментиран от #21

  • 16 От страни

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    Той чукчата не е читател - той е писател.
  • 17 От страни

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Рико":

    Много бяха закривачите - къде ли са сега?

    Коментиран от #20

  • 18 Фон Браун

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "gggw":

    Теб трябва някой да изчисти.
  • 19 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "mi6osp":

    Всички вкупом съгрешиха! Истина е!
  • 20 Рико

    6 15 Отговор

    До коментар #17 от "От страни":

    На руснака трябва да му се забрани брадва да притежава, защото доказано е опасен за себе си и околните, те му позволили атомни бомби да прави. Светът ще плаче горко за добротата и търпимостта си.
  • 21 Рико

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "От страни":

    Навсякъде има хора безотговорни, но когато безотговорността е политика и практика на цяла една държава, останалият свят трябва да реагира. Засяга го и има моралният дълг и физическото право да се намеси.

    Коментиран от #28

  • 22 ПСР

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Онзи":

    Какво за Френска Гвиана?-затвор в Южна Америка и тренировъчно поле на Френския легион.
    Френска Полинезия,може би визираш.Ами същото,като в Невада,Аризона или Ново Мексико-ядрени опити.
    Браво на руснаците-най-накрая откриха радиоактивните остатъци от поредната си аварирала подводница.Прозвището на К19 е"Хирошима".Единствено качествата на екипажите й,спасяват нея и Света чак до 1990 г.
  • 23 Чук и Гек

    2 3 Отговор
    А черната кутия на самолета голямо търсене беше! И още не е ясно какво стана! Може и да не е за казване, но все повече става въпрос за атентат! Щом обраха банките, колко му е да предизвикат 2-3 катастрофи?
  • 24 Гост

    1 8 Отговор
    Няма по-простовата нация от северноазиатските бушмени.Тея олигота само за последните няколко години не знам колко пъти докараха радиация на света заради техни грешки.Родени са с две леви ръце.Един пирон дори не знаят как да забият тръгнали с ядрени технологии да се занимават.

    Коментиран от #27

  • 25 ПРЕСТЪПНИЦИ

    9 0 Отговор
    ПОМНИМ КОИ ПОСЯХА ДВЕ ГОЛЕМИ ГЪБИ В ХИРОШИМА И НАГАСАКИ .... СЪЩИТЕ СЕЯТ И СЕГА ДЕМОКРАЦИЯ В ЕВРОПА АЗИЯ И АФРИКА ! ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИМ ГЪБИ УБИХА СТОКРАТНО ПОВЕЧЕ ДУШИ ОТКОЛКОТО СА ЖЕРТВИТЕ НА ВСВ ! МНОГО ОТРОВНИ СЕ ОКАЗАХА !
  • 26 Иво

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "зипо":

    Селски тарикат и сиво вещество. Гледай си страната бе ганьо, че на цяла Европа боклука е тук, тогава ми говори за екология ок....
  • 27 Иво

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Така е прав си когато говориш за себе и твоето семейство ганьо злобен. Ти кажи в бг какво се случва и какво правим фарове за коли и хладилници хах
  • 28 Иво

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    Хахаха кой, какво рече бе папаг... Кой да забрани краварника ли, бягай да помагаш че сега имат ураган милите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания