2 Септември, 2021 21:30 1 848 10

Битка за природата! ЕС и други страни настояват за крути мерки срещу замърсяването с пластмаси

  • екология-
  • пластмаса-
  • марианска падина

Очаква се пандемията да влоши положението, като участниците в конференцията в Женева посочват драматичното увеличение на маските и ръкавиците за еднократна употреба

Битка за природата! ЕС и други страни настояват за крути мерки срещу замърсяването с пластмаси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз и други страни призоваха за преговори за правно обвързващо споразумение за намаляване на замърсяването с пластмаси, включително микропластмасите, с които гъмжи в океаните и водните пътища, информира "Франс прес".

На министрите, присъстващи на конференция в Женева, организирана от Програмата на ООН за околната среда (UNEP), е бил представен проект на резолюция, подчертаващ спешната необходимост от справяне с глобалната криза.

UNEP предупреди, че "нашата планета се дави в замърсяване с пластмаси", като днес светът произвежда около 300 млн. тона пластмасови отпадъци всяка година.

Изчислено е, че от 1950-те години са произведени около 8,3 млрд. тона пластмаса, като около 60 процента от тях са изхвърлени на депа и сметища или сред природата.

Милиони тонове пластмаса попадат в нашите океани всяка година, като като парчетата причиняват смъртта на повече от 1 млн. морски птици годишно и над 100 000 морски бозайници, от видри до китове.

Очаква се пандемията да влоши положението, като участниците в конференцията в Женева посочват драматичното увеличение на маските и ръкавиците за еднократна употреба.

Проектът на текста, представен от Перу и Руанда и с подкрепата на Европейския съюз, неговите страни членки и седем други страни, призова за създаването на междуправителствена преговорна комисия за изготвяне на споразумение.

Комисията, според текста, трябва да "разработи международно правно обвързващо споразумение, основано на всеобхватен подход за предотвратяване и намаляване на замърсяването с пластмаса в околната среда".

Това включва и микропластмаси, визирайки малките фрагменти, които са откривани във всеки океан на планетата и дори на най-дълбокото място в световния океан, а именно - Марианската падина.

Целта трябва да бъде "насърчаване на кръговата икономика и адресиране на пълния жизнен цикъл на пластмасите от производството, потреблението и проектирането до предотвратяване, управление и третиране на отпадъци", се казва в проектотекста.

Междувременно той отива по-далеч от замърсяването на морето, като посочва, че "80 процента от пластмасите, попаднали в моретата, идват от наземни източници".

Предложената резолюция трябва да бъде обсъдена по време на Асамблеята на ООН по околна среда, която трябва да се проведе в Найроби от 28 февруари до 2 март догодина.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    11 4 Отговор
    Идиоти, планират да залеят света с батерии,бетон и стъкло, слънчеви платна и ветропоказатели, за пластмасовите сламки се загрижили.
  • 2 Kcaniba

    2 3 Отговор
    кога в бееГее!??? Ходих 2 пъти до ЛИДЛ - еуропейска верига - 30 литра пластик опаковки!!!! Ходих 200 пъти на плаж и освен моят пластик, ви прибирам ос..раните дупита!!! Пластка е навсякъде!! Това е смъртта на планетата - бавна но сигурна, като прегръдката на питона.
  • 3 Тринидатска Моруга

    5 3 Отговор
    Всичко което правят тия пладнешки мошенници ,е под виляние на лобистите в Брюксел,които са само 30 000.Нищо случайно и.с мисъл за добро там не се приема!Всичко е далавера!
  • 4 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Тия обявиха Война на цялото Човечество! Ваксини, климат, жендъри и други алабализми. Само Глобална Война, може да ни пречисти някак. Последната човешка война е Духовна, както си пише. Колкото и да е улаво.
  • 5 Е затуй

    3 0 Отговор
    Е затуй от модеРНА залагат на... Биоразградима гума! XD
  • 6 Анджело

    4 0 Отговор
    Решението на проблема - изяждаш сладоледа, шоколада и прочие, изяшдаш и опаковката
  • 7 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Еййй,Европа,почвайте да живейте,като ,,Хамиши,,Само в кафява хартийка ,увивайте храната..И по малко да ядете!!!.И да не карате коли!
  • 8 Chernobil

    1 1 Отговор
    Истина ви казвам... Рядко глупави хора влизате тук!

    Коментиран от #9

  • 9 Ай да . .

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Chernobil":

    Ми да не си много умен бе морук!?!
  • 10 Лудница

    0 1 Отговор
    есть человека, есть проблема, нет человека, нет проблемы.
Новини по държави: